Moros y Cristianos i Altea

Publisert

Hvert år mot slutten av september feirer man i Altea byens viktigste festival. Moros y Cristianos (maurere og kristne) markeres nå i 2023 fra 22. til 26. september. Maurere, berbere, pirater og kristne kjempet om borgen som for anledningen er satt opp på kirkeplassen. Fiestaen har røtter helt tilbake til 1400-tallet og er en årlig fest som nå feires i store deler av Valencia Regionen.

For komplett program for 2023 se PDF her.

Festen er for å minnes kampene mellom de kristne og muslimene som begynte på halvøyen i det 8. århundre.  Flere steder langs kysten inkluderer de kampene mot berberiske pirater som pågikk i det 15. 16. og 17. århundre.  Regionen Valencia er et mekka for kinaputtfrelste og feiringen av Moros y Cristianos var nok et påskudd for å smelle løs.

Krutt og smell
Turistene som hadde samlet seg på kirkeplassen lørdags formiddag hadde tomlene godt plassert i ørene. Etthvert ble de slitne i armene og rullet kleenex-tørkepapir i baller for å isolere øregangene.
Ørepropper er en selvfølge for å overvære en fiesta i regionen.

I Altea varer festen fem dager i strekk. De kristne allierer seg med berberske pirater. Maurerne angriper borgen, og slaget om Altea er i gang.

En vakker muslimsk kvinne prøver å forhandle med piratkongen som står på borgens terasse. Etter mye roping og skriking, bryter krigen ut på nytt. Og slik går dagene frem til de kristne mottar forsterkninger i form av berbiske pirater. Våpenene fylles igjen med krutt, hele kirkeplassen rister i smellene som følger og røyklegger gatene. Til sludd vinner de kristne og maurerne må forlate borgen. Altea er befridd fra de mauriske okkupantene.

Sterke tradisjonelle røtter
Lødags kveld var det en lang parade hvor alle penyaer (grupper) presenterte seg utkledd i vakre muslimske og kristne kostymer. En penya kan være “kristen” eller “maurisk”. Man kan se på drakten hva de er. Drakter med vertikale striper avslører eieren av drakten som “maurer”. Er drakten uten mønster er eieren “kristen”, men i de senere år har også draktene hatt rom for stor fantasi.
Dansen er også forskjellig. “Muslimenes” dans består i å ta et trinn til venstre, så et trinn til høyre, mens de kristne stamper føttene taktfast i bakken.
Også gjetere og pirater var på plass i paraden som gikk gjennom landsbyen ledet av forskjellige små korps. Gatene var fylt til randen av fiestaen som er tydelig populær både blant fastboende og turister.

Fiestaen er unik i sin sjanger nettopp fordi den forteller en viktig del av Spanias historie og fordi den har sterke tradisjonelle røtter.
I Altea blir fiestaen Moros y Cristianos alltid feiret mellom den siste uken i september og den første uken av oktober.

Gjenerobringen
Den spanske gjenerobringen, La Reconquista, er navnet på perioden som begynner med maurernes erobringer på den iberiske halvøy i det 8. århundret, og som ender med det muslimske kongedømmets fall i Granada i 1492.
Den kristne gjenerobringen av Spania har er omgitt av myter og har etterlatt seg mange store helter i spansk historie. Den største av dem alle er trolig El Cid Campeador, den castillanske adelsmannen fra Burgos som erobret Valencia tilbake fra maurerne i 1094.

Den mauriske invasjonen av den Iberiske halvøy var raskere og langt mer effektiv enn den kristne tilbakeerobringen som skulle vare i nesten 800 år. Den gikk i rykk og napp. For eksempel falt Valencia tilbake i maurernes hender allerede i 1102, da byen ble erobret av muslimske hærføreren Masdali. Det gikk så 125 år før Valencia igjen fikk kristent styre.

Komplett program for Moros y Cristianos i Altea 2022:

Viernes, 23 de Septiembre

18:00h. Entrà de la Murta desde la avenida de la Nucía a la Plaça dels Esports.

20:00h. Entrada de Bandas de Música. A continuación, Pregón de Fiestas desde el balcón del Ayuntamiento a cargo de Jordi Borja Sanz, Rey Cristiano en 2010.

23:00h. Apertura de la Zona Festera en el aparcamiento Basseta-Centre.

00:00h. «Entradetes» de las filaes moras y cristianas entre la Plaça de la Creu y la Av. Rei Jaume I.

Sábado, 24 de Septiembre

13:00h. Embajada Mora, Alardo y Rendición Cristiana en la Plaza de la Iglesia.

20:00h. Entrada Mora desde la C/ Filarmónica hasta la Plaça dels Esports.

00:00h. Actuación de la Orquesta La Pato en la Zona Festera.

Domingo, 25 de Septiembre

11:30h. Concentración en la Plaza del Ayuntamiento de Cargos Festeros, Federació Sant Blai, Comisión de Fiestas, reinas y damas del Santísimo Cristo, para la Misa Solemne en honor al Cristo del Sagrario. Después, actuación en la Plaza de la Iglesia de la Muixeranga de la Marina Baixa.

14:00h. Espectacular «mascletà» en el aparcamiento Basseta-Centre.

20:00h. Procesión en honor al Cristo del Sagrario y San Blas por las calles del casco antiguo.

00:30h. Castillo de fuegos artificiales en la avenida Juan Alvado. Al finalizar, espectáculo musical «The talent» y disco-móvil en la Zona Festera. 

Lunes, 26 de Septiembre

11:30h. Misa Solemne en honor a San Blas.

13:00h. Embajada cristiana y rendición mora en la Plaza de la Iglesia.

14:00h. Mascletada extraordinaria en el aparcamiento Basseta-Garganes.

20:00h. Entrada Cristiana desde la C/ Filarmónica a la Plaça dels Esports.

00:00h. Macro Disco-móvil en la Zona Festera.

Martes, 27 de Septiembre

12:00h. Misa de difuntos y Acción de Gracias en la iglesia de San Francisco. Finalizada la misa se impondrán las medallas a la nueva comisión del Cristo 2023.

16:00h. Tarde Infantil en el aparcamiento Basseta-Garganes.

16:30h. «Tornada de les Banderes» con desfile de las filaes desde la calle Llavador hasta el Casal Fester.

19:00h. Musical Infantil «Ogro, el musical» , tributo a Shrek en el aparcamiento Basseta-Garganes.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter