UNESCO i Spania: Gamlebyen i Caceres

Publisert

Caceres ligger på toppen av en ås og karakteristisk for byen er en ubrutt utvikling fra romersk tid fram til i dag. To perioder har satt spor på dagens by: Den mauriske befestning før den falt for de kristne i 1229 og den føydale byen mellom det 14. og 16.århundre, da den ble fylt med palasser og tårn bygd av adelsfamilier. Denne bydelen ble en del av Unescos liste i 1986.


Kun få deler av den romerske muren fins av jordiske rester fra “Colonia Norbensis Caesarina” grunnlagt 30 år før Kristus. Det var i løpet av krigene i det 12.århundre, da almohadene som vant og tapte byen ved flere anledninger bygde om og forandret muren totalt. De døpte den “Qasri”, gjorde den om til en festning og bygde en serie med tårn i tillegg for å forsterke forsvaret.

Fire firkantede tårn står fremdeles på den vestlige siden av muren, blant dem det berømte Bujaco tårnet. I sør står to mangekantede tårn, Redonda og Desmochada. På den østlige siden rager tårnet Los Pozos 30 meter over vaktgangen.

Innenfor muren i byen fins det nesten ingen spor etter maurerne. Det viktigste er cisternen delt i fem deler med arabiske hestesko buer. De ble laget som en del av Las Veletahuset i det 16.århundre.

Selv om de fleste av bygningene fra maurisk tid er forsvunnet er de trange og snirklete gatene som leder inn til små plasser, en arv fra almohad perioden. I det 14.århundre kom en mengde adelsmenn til Caceres og i løpet av få år kom det fort liknende hus og tårn overalt i byen som forble føydal av natur og i stadig strid med rivaliserende familier.

Fra denne perioden stammer palasset La Generala, huset og tårnet Las Ciguenas, huset til Ovando-Perero familien, til Espadero-Pizarro familien m.fl.

De katolske monarkene (Ferdinand og Isabella) ga ordre om at mange av disse bygningene skulle ødelegges, foruten noen få som Los Golfines og Las Ciguenas palassene. I løpet av det 15. og 16.århundre ble palassene erstattet av praktfulle steinhus som skilte seg fra palassene bare ved størrelsen og ved færre forsvarsverk.

Husene Aldana, El Sol, Ulloa og Carvajal er eksempler på dette. Samtidig med husene ble det også bygd kirker og klostre som blant andre den gotiske kirken Santa Maria med katedralstatus, Santiago kirken som har en altertavle av den kjente Berruguete, San Mateo kirken som ble bygd i det 14.århundre på et sted der det før hadde stått en moske og det gotiske klosteret San Francisco.

Maurisk og gotisk påvirkning, italiensk renessanse, kunst fra Amerika. Alt dette er å finne i denne unike byen i Extremandura.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter