Turen går til Palma de Mallorca

Publisert

Mallorca er Spanias største øy og utgjør, sammen med Ibiza, Menorca, Formentera, Cabrera, samt noen mindre øyer, den autonome regionen Balearene. Innbyggerne snakker kastiljansk i tillegg til en lokal dialekt av katalansk, som de lokale innbyggerne refererer til som ”mallorqui”.

Turisme og jordbruk er i dag de viktigste næringsveiene. Rundt 22 millioner turister passerer årlig Son San Juan flyplassen utenfor Palma, noe som gjør den til Spanias tredje mest trafikkerte etter Barajas i Madrid og El Prat i Barcelona.

På sørkysten av Mallorca, nærmere bestemt i Palmabukta, ligger Balearenes hovedstad Palma de Mallorca (eller bare Palma) med ca. 375.000 (2005) innbyggere. Historikerne er i dag stort sett enige om at Palma ble grunnlagt av romerne år 123 før Kristus under navnet ”Palmaria”. Palma ble en strategisk viktig havneby for romerske destinasjoner i Afrika og Hispania (det romerske navnet på den iberiske halvøy + en liten bit av det sørlige Frankrike).

Viktig handelssentrum
Etter det romerske imperiets fall, ble byen flere ganger invadert av vandalene, før maurerne ankommer på begynnelsen av 700-tallet. Fra det 8. til det 13. århundre, var Palma underlagt diverse muslimske kalifater. Muslimene utviklet, som i resten av Spania, både handelen og jordbruket. Men perioden var også preget av utbredt sjørøveri og diverse andre uroligheter. Blant annet lykkes vikingene gjentatte ganger i å innta Palma.

På nyttårsaften år 1229 ble Palma erobret av Jaime el Conquistador (Jaime I), samme mann som i 1238 erobret Valencia. Under hans sønn Jaime II av Mallorca, skulle byen få en ny storhetstid. Den geografiske beliggenheten kombinert med en stabil politisk periode, gjorde at Palma nok en gang blomstret som et av middelhavsområdets viktigste handelssentrum. Under Jaime II ble kjente minnesmerker som Palacio Real de la Almudaina, Castillo de Bellver og La Catedral de Mallorca oppført.

Fra senmiddelalderen var Palma nok en gang hjemsøkt av konflikter og sosial urolighet. Og i århundrene som fulgte var utviklingen stort sett preget av de politiske begivenhetene på det iberiske fastlandet. Da Napoleon okkuperte Catalonia og Valencia på begynnelsen av det 19. århundre, fungerte Palma som et slags fristed for flyktninger fra disse regionene, noe som gjorde at Palma fikk en ny kulturell og økonomisk blomstringsperiode. Mallorcas kultur er fortsatt den dag i dag særlig sterkt preget av den katalanske.

Turistboomen
På 1950-tallet ble Mallorca ”oppdaget” som turistmål, og fra 1960-tallet var boomen i gang. Denne medførte en radikal omlegging av øyas hverdagsliv. Palma begynner så smått å vokse til en moderne storby, og bølger av ny arbeidskraft ankommer for å ta del i den økonomiske oppturen. Først kommer spanjoler fra mindre privilegerte områder på fastlandet, senere er det fremmedarbeidere fra Afrika og Latin-Amerika som utgjør den største immigrasjonsgruppen.

Palma de Mallorca fremstår i dag, til tross for sin beskjedne størrelse, som en internasjonal metropol. Byen tilbyr det meste en turist kan begjære, enten man er ute etter fest, shopping eller kultur. Dessuten befinner man seg aldri langt fra utsøkte sandstrender, eller noen av middelhavets beste dykkesteder. Og skulle man bli lei av bylivet, er det bare å leie en bil og kjøpe et kart. Ingenting på Mallorca er mer enn 100 km unna Palma.

Mye å se
Som turist i Palma har man et vell av muligheter å velge mellom. Katedralen ”La Seu” (identisk med La Catedral de Mallorca) er definitivt byens mest kjente byggverk. Den er oppført på ruinene av den tidligere arabiske moskeen, som skal ha vært et av verdens største bygninger gjennom alle tider. Byggingen av den 55 m brede og 121 m lange katedralen pågikk i nærmere 400 år (1229-1601).
Fra 1901-1914 var selveste Antoni Gaudi på plass i Palma for å lede den prestisjefylte oppussingen av byens fremste monument. Etter en krangel med sin oppdragsgiver forlot Gaudi arbeidene lenge før han fikk fullført.

Blant andre nevneverdige bygg finner man Palacio Real de la Almudaina og Castillo de Bellver. Førstnevnte ligger vegg i vegg med katedralen og er en ombygging (tidlig 14. århundre) av det tidligere muslimske palasset ”Banu Ganiya”. I dag fungerer det som en av kongefamiliens residenser i Palma, samt at deler av palasset er gjort om til museum. Castillo de Bellver ble oppført under Jaime II på 1400-tallet, og var i utgangspunktet et forsvarsverk. Fra tidlig 1700-tallet og frem til Francos død i 1975, har det imidlertid fungert mest som fengsel. Slottet er uansett verdt et besøk, om ikke annet for utsiktens skyld.

Gamlebyen med sine trange gater og smug er fullstendig restaurert, og må regnes som et must for enhver med en viss interesse for historie eller arkitektur. Her er det apostlenes hester som gjelder, brorparten av gatene er for smale for biltrafikk. Området er dog ikke større enn at man på en tre – fire timer får en brukbar oversikt. Blir man sulten underveis, kan man for eksempel spise på en av de mange lokale restaurantene i typiske; Calle dels Apuntadors.

Eksklusiv havn
Passeo Maritimo (havnepromenaden) er definitivt et besøk verdt. Palma har, ifølge innbyggerne selv, Europas mest eksklusive lystbåthavn. Det vil si at noen av verdens feteste privateide yachter er parkert her. Havna har Spanias lengste ventelister og budrundene involverer ofte flere millioner euro, opplyser en lokal kilde. Når man spaserer langs havnepromenaden følger man delvis den gamle bymuren et stykke, det er herfra man får de beste inntrykkene av synet som møtte alle som i tidligere tider har forsøkt å erobre Palma.

Andre ting som kan være interessant å få med seg er det nye akvariet situert like utenfor Palma sentrum. Ellers er togturen mellom Palma og Soler en fin utflukt hvis man ønsker seg en svipp ut av bykjernen. Togene som benyttes her er over 100 år gamle, og dette er en utsøkt mulighet til å se noe av landskapet som omgir Palma. ”Pueblo Español” er også verdt å få med seg. Her kan man vandre mellom modeller av Spanias 20 mest besøkte severdigheter som for eksempel Alhambra (Granada) og Torre del Oro (Sevilla).

Campers
Palma har som sagt noe å tilby alle og enhver. Utelivet er hovedsakelig konsentrert rundt Avenida Juan Miro. Her finner man de fleste av mest kjente barene og klubbene. Er det shopping man er ute etter kan man velge alt fra de eksklusive butikkene i Avenida Jaime III, til mer standardiserte saker som kjøpesenteret ”Porto Pi”.

Ellers er vel skoene fra Campers Mallorcas fremste varemerke for tiden, og det 120 år gamle familiefirmaet er representert med en rekke ”hippe” utsalg rundt om i Palma sentrum.

Fra Palma de Mallorca kan man fly direkte til alle Spanske storbyer inkludert Alicante og Valencia. Turen tar en drøy halvtime og billettene koster fra rundt 50 euro og oppover. Attraktive overnattingssteder bør bestilles i god tid på forhånd i sommerhalvåret og ved jule- og nyttårstider.

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter