Tapas i Benidorms gamleby

Publisert

En gang i tiden var Benidorm bare nok en liten fiskerlandsby langs den spanske Middelhavskysten. I dag mottar den moderne badebyen rundt 5 millioner turister i året, og er blitt et slags europeisk symbol på masseturisme. Men Benidorm er mer enn bare billig øl, hvite strender og like hvite engelskmenn med fotballtrøyer og hjemmelagede underarmstatoveringer. Du kan  nyte områdets beste tapas i Benidorm.

Benidorm hoteller Costa Blanca

Etter flere tiår med storinnrykk av pakketurister fra lavere britisk middelklasse, er Benidorms rykte blitt frynsete i kantene. Dårlig fastfood og høy hooligansfaktor, kombinert med til dels avskrekkende arkitektur, har plassert stedet på topp tre listen over Europas mest ”harry” reisemål.

Benidorm har imidlertid mer å by på enn en malplassert skyline og ”La Zona Guiri”, spanjolenes noe nedlatende kallenavn på det ”engelske” området i byen. Hvis du vil kan du innta både mat og drikke av topp kvalitet i autentiske spanske omgivelser.

Gamlebyen 
Det er særlig gamlebyen i Benidorm, beliggende midt imellom Poniente og Levante, som veier opp for byens dårlige rykte. Den gamle bydelen er godt bevart, og her finner du de samme lave, hvitkalkede husene som i så mange andre gamle landsbyer rundt om i Spania.

Området preges av et yrende bar- og restaurantliv, til tross for en rolig og avslappet atmosfære. Når man vandrer fra bar til bar i de trange gatene er det lett å glemme at man faktisk er i Benidorm. Stemningen er en ganske annen enn i de mer moderne bydelene som nærmest domineres av britiske turister på lavbudsjett.

Skal du spise virkelig godt i Benidorm, er det baskiske kvarteret i hjertet av gamlebyen en sikker vinner. Der ligger de baskiske tapasbarene som perler på snor. Det baskiske kjøkken er blant verdens mest anerkjente, og er kjent for kun å benytte det ypperste av råvarer.

Bare synet av de innbydende munnfullene som tilberedes i de åpne kjøkkenene i de baskiske tapasbarene, får tennene til å løpe i vann. Vær obs på at flere av barene ikke har menyer, i disse må man enten vite hva man er ute etter, eller albue seg frem til disken for å skaffe seg en oversikt over de mange delikatessene.

Det baskiske kjøkken
Baskisk kokekunst er viden kjent over stort sett hele verden. Mye takket være en gruppe unge kokker som på 70-tallet begynte å fornye og ekspandere det tradisjonelle baskiske kjøkkenet. Deres forbilde var den franske kokken Paul Bocuse. Det nye moderne kjøkkenet som etter hvert oppsto, regnes blant verdens ypperste, og baskiske restauranter troner alltid høyt på listene når verdens beste spisesteder skal kåres.

Det som i en stor grad definerer de ”nye” baskiske kokkene, er deres vågale bruk av utradisjonelle og nye ingredienser. En av de mest kjente representantene er Juan Mari Arzak, som sammen med datteren Elana, driver restauranten Arzak i San Sebastian, som har kunnet smykke seg med tre Michelin stjerner siden 1989.

Baskerne har også sin egen tolkning av tapas, som de kaller “pintxos”, småspyd. Tredd på en tannpirker, eller oppå en liten brødskive, får man servert lekre smakebiter, alt fra meget enkle, men smakfulle sammensetninger, til forminskede hovedretter.

De baskiske tapasbarene i Benidorm tilbyr et rikt utvalg “pintxos” og andre lekkerbiskener, de kulinariske opplevelsene står praktisk talt i kø. Og det er ikke slik at noen barer nødvendigvis er bedre enn andre, det er generelt høyt nivå på maten i det baskiske kvarteret.

Så ikke la deg skremme av dårlig rykte og avskrekkende arkitektur. Benidorm tar seg langt bedre ut fra innsiden.

Utflukter & tips på Costa Blanca

Opplev provinshovedstaden Valencia!

Tabarca – Sjørøverøya som ble ferieparadis

Kystperler langs Costa Cálida: Aguilas, Calabardina og Puerto Mazzaron

“Chillout” i Altea

Vannsport

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter