Storslåtte påskefester!

Publisert

Spansk påskefeiring, Semana Santa, er helt annerledes enn den norske påskefeiringen. Semana Santa (Den Hellige Uke) er nemlig synonymt med skikkelige folkefester der hedenske skikker og kristne fortellinger kombineres. Semana Santa er ensbetydende med at innbyggerne i en rekke spanske byer feirer nesten døgnet rundt i dagevis.

Spansk påskefeiring, Semana Santa, er helt annerledes enn den norske påskefeiringen. Semana Santa (Den Hellige Uke) er nemlig synonymt med skikkelige folkefester der hedenske skikker og kristne fortellinger kombineres. Semana Santa er ensbetydende med at innbyggerne i en rekke spanske byer feirer nesten døgnet rundt i dagevis.

Kristi lidelse og død markeres under Semana Santa. Det dreier seg om kristen fromhet mot hedensk lystighet, men festlighetene er også sterkt knyttet til kunsten. Mange eksepsjonelle religiøse kunstverk, av blant annet Jesus, Maria og disiplinene, bæres ut i de offentlige rom til glede for folket. Skulpturene plasseres på store treflåter, kalt paso, og de er dekorert med blomster og lys. 

Det er medlemmene av Cofradias, et kristent broderskap, som bærer flåtene. Det er en krevende jobb å bære disse tunge treflåtene rundt, men langs gatene står tusenvis av mennesker i dyp respekt og hengivenhet og ser på. Det veier opp for alt slitet.

Seier over det onde
En av de mest spektakulære påskefeiringene skjer i Murcia. Påskeprosesjonene er så vakre og storslåtte i Murcia at spanske myndigheter for lengst har erklært byens påskefestligheter for å være av internasjonal interesse for blant annet turister. Det hevdes at påskefeiringen i Murcia er noe mer lettlivet og har et noe mindre alvorlig preg enn mange andre steder i Spania. Det kommer blant annet av at man i flere av prosesjonene deler ut kjeks, sukkertøy, egg og bønner til familie, venner og bekjente langs ruten. Bakgrunnen for at nettopp egg og bønner deles ut kan tilskrives at disse produktene er gamle og velkjente fruktbarhetssymboler.
Den aller viktigste delen av Semana Santa innledes onsdag (Mircoles Santo). Denne dagen minnes man at Det Høye Råd kom sammen for å legge planer om hvordan man skulle få Jesus dømt. Et vesentlig innslag i denne prosesjonen er Los Coloraos (de røde) som bærer røde drakter for å symbolisere Jesus blod. Skjærtorsdag kveld (Jueves Santo) er det Stille-prosesjon og alle gatelysene i byens slukkes. Fredag morgen klokka sju (Viernes Santo) er det tid for Salzillo-prosesjonen, mens det fredag kveld er en annen prosesjon til minne om den barmhjertige Kristus. Påskedagen (Domingo Santo) feires oppstandelsen med prosesjon fra St. Domingo kirken. Verdt å merke seg, er at det i denne prosesjonen finnes to barn, begge kledd ut som engler. De holder en person utkledd som djevelen og på den måten symboliserer Kristus seier over det onde.


Fortsetter etter påske

I Murcia er ikke festlighetene over med påsken. Mandag etter påskedagen, det man i Norge kaller 2. påskedag, er det duket for vårfesten ”Bando de la Huerta”. Både voksne som barn har på seg tradisjonelle drakter, kalt huertano, og gatene fylles med okser som trekker vogner fylt med mat. Deltakerne, som har tilnavnet huertanos, kaster mat til tilskuerne. Over alt i Murcia er det mulig å kjøpe mat og drikke. Lørdag 28. april avsluttes det hele med festen ”Entierro se la Sardina (Begravelsen av Sardinien). Kvelden før lørdagens parada leses ”Fru Sardins testamente”, som tar for seg aktuelle samfunnsspørsmål med et humoristisk tilsnitt. Lørdagens parade består av brassband, karnevalsgrupper og velutsmykkede flåter. Blant mange guder fra gresk-romersk mytologi som hedres kan det nevnes at den norrøne guden Odin er representert under paraden. Det kastet ut leker fra flåtene, derfor er denne paraden spesielt populært blant barna. Det hele avsluttes med et gnistrende fyrverkeri på ekte spansk vis.
Semana Santa er preget av alvor og smerte, men det handler også om folkefester der mat og drikke spiller en sentral rolle. Det gamle ordspråket om at ”den som ikke tar seg råd til å dele ut som søtsaker i påskeuken” skal innfris, slik at man kan være sikret å komme inn gjennom Perleporten og inn til St. Peter.
Mens Murcia altså er blant byene som kan fremvise påskeoppvisninger av den helt spesielle sorten, er det den samme type feiring over hele Spania. Det er imidlertid forskjellige tradisjoner i de ulikene byene og regionene. I byen Cuenta for eksempel deltar byens innbyggere i et slags ritual der roper ut besvergelser og fornærmelser til hverandre for å prøve og gjenskape atmosfæren Jesus opplevde under sine siste dager blant menneskeheten. Deltakerne drikker usannsynlige mengder med brennevin, Resoli, som er en type hjemmebrent.

Gå ikke glipp av Semana Santa
I Cartagena blir barn, i ført englekostymer, firt ned fra kirketårnet ledsaget av et bilde av Jomfru Maria på påskedagen. Når barna er vel nede på moder jord fjernes sløret som dekker ansiktet til Jomfru Maria og samtidig slippes et stort antall hvite duer løs.
En annen og noe særegen påskemarkering utspiller seg i San Vicente de Sonisierra i Rijo. Her pisker mange av byens mannlige innbyggere seg til blods. De har med seg hjelpere som stikker nåler inn i ryggen på deltakerne. Hensikten er å gjøre opp for sine synder. Selvplagerne bærer masker under prosesjonen, for etter gamle skikker er det skamfullt å skryte av sin deltakelse i prosesjonen.
Spansk påske byr med andre ord på særpregede tradisjoner og viser med all tydelighet Spanias identitet. Gå ikke glipp av Semena Santa!

 

Av: Jon Henriksen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: