Opplev Valencia

Publisert

Som Spanias tredje største by, er hovedstaden i La Comunidad Valenciana en behagelig overraskelse. Valencia er paellaens hjemby, og etter sigende stedet der Den Hellige Gral befinner seg. Byen er vennlig, pulserende og kaotisk på samme tid.

Valencia har en  utsøkt beliggenhet ved Middelhavet og er velsignet med et mildt og unikt klima. Grekere og kartagenere var tidlig i denne delen av Spania, men byen ble ikke grunnlagt før romernes ankomst i år 138 etter Kristus.

Romerne rakk å konstruere infrastruktur, som irrigasjonsanlegg for jordbruk og beboelse, før de ble drevet vekk av visgoterne, som ble frem til maurerne kom i 711. Muslimene gjorde området rikt på jordbruk og industri, og Valencia ble snart et naturlig regionalt senter. Bortsett fra et kort avbrekk etter den legendariske El Cids inntog 1094, var byen i maurernes hender frem til Jaime I innlemmet den i sitt katalanske kongedømme i det trettende århundret.

På 1400- og 1500-tallet var Valencia en av de sterkeste handelspostene ved Middelhavet. Denne perioden regnes som den absolutte gullalderen, og siden har mye gått feil vei. På 1700-tallet fjernet Kong Felipe V byen autonome rettigheter. Og et par hundreår senere, nærmere bestemt under den spanske borgerkrigen hvor Valencia var republikanernes hovedsete og i en kort periode fungerte som Spanias hovedstad, ble det gjort store materielle ødeleggelser.

Severdigheter i fleng
I dag fremstår Valencia som et av Europas mest moderne, spennende og uberørte storbymål, og attraksjonene og severdighetene kan nevnes i fleng. Blant de viktigste finner man som følger.

Museo de Bellas Artes er blant Spanias beste kunstmuseer. Med sine verker av El Greco, Goya og Velazques, for ikke å glemme de valencianske impresjonistene Ribalta, Sorolla, Pinanzo og Espinosa, trekker samlingene besøkende fra hele verden. Museet ligger i vakre omgivelser i Jardin del Real ved Calle de San Pio V.

Katedralen representerer et mikrokosmos av byens arkitektoniske historie. Puerta del Palau er romansk, mens tårnet, domen og Puerta de los Apostelos er gotiske. Hovedinngangen er barokk og inne i kirken er det kapeller i renessansestil. Katedralens museum påberoper seg å inneholde Den Hellige Gral, gullkoppen som Jesus skal ha drukket av under det siste måltid. Ved kirkens sydvestre hjørne ligger Miguelete, det oktogonale klokketårnet med sine 207 trappetrinn. Fra toppen kan man nyte en utrolig, 360 graders utsikt over Valencia.

På UNESCOs liste over verdensarv finner vi La Lonja de la Seda, silkemarkedet, som ble bygd mellom 1482 og 1533, for å ivareta handelen med silke. Markedet danner en gruppe bygninger der Sala de Contratación utmerker seg med sin grandiose arkitektur i sengotisk stil. Silkemarkedet illustrerer makten og rikdommen som kjennetegnet denne mektige middelhavsbyen i senmiddelalderen.

Plaza del Ayuntamiento i midten av gamlebyen er et naturlig sted å besøke. Plassen er full av små intime kafeer, hvor man kan sitte og nyte dagen og ettermiddagen, mens man betrakter bylivet som suser forbi.

Shopping
Mens Valencias natteliv hovedsakelig er konsentrert rundt området Barrio del Carmen, er shoppingmulighetene spredt utover hele byen. I Costa Blancas største handelssentrum finnes noe for enhver smak.

I sentrum ligger et rikt utvalg av kjente varehus som Bonaire, Gran Turia, Nuevo Centro og et syv etasjers El Corte Ingles, for å nevne noen. Gatene er dessuten full av trivelige små butikker, og ikke minst en rekke markeder, hvor det er gode muligheter for å gjøre røverkjøp på klær og diverse andre gjenstander.

I gamlebyen er det også gode shoppingmuligheter. Plaza Redonda er, som navnet tilsier, helt rund. På det bitte lille torget får man kjøpt håndlagde varer av alle slag, særlig ting som skinn, silke, klær, og trefigurer er populære blant de besøkende. Colonmarkedet er likeledes verdt en visitt. Her får man kjøpt alt fra keramikk til designerklær til rimelige priser.
Ellers finner man verdens største innendørs marked, Mercado Central, på Plaza del Mercado. 959 boder er fordelt på det 8.000 kvadratmeter store området.

Las Fallas
Hver vår mellom den 15. og den 19. mars, går den berømte Las Fallas av stabelen i Valencia.
Fiestaen kan oppleves på to måter. Enten ved å være tilstede ved selve feiringen, eller ved å ta turen til La Ciudad Fallera. Her finnes et museum over fallas- figurene, hvor man kan få med seg hvordan disse fantasifulle skikkelsene blir til.

På fiestaen blir figurene satt ut i byens gater og plazaer, og de formelig invaderer Valencia til applaus fra festivalens tilskuere. Enorme fallas-figurer i sterke farger overgår hverandre, og det er ikke mange av Spanias politikere som ikke har blitt parodiert.

Det hele kulminerer med tenningen av de omhyggelig utformede figurene. For mange er dette festivalens tristeste øyeblikk, mens det for andre er selve høydepunktet. De siste fallas-figurene som antennes er de som har fått priser i løpet av den nesten en uke lange festivalen.

Det er bare en figur som skånes hvert år. Det er den som har vunnet kåringen av årets «ninot», den blir plassert på museum sammen med tidligere års vinnere.

Det er flere teorier om opprinnelsen til Las Fallas, som settes i klasse med mer kjente fiestaer som El Fermin i Pamplona.  En av teoriene går ut på at snekkere under middelalderen ryddet sine verksteder for skrot og gammelt virke og tente det på i gatekryssene natt til Den Hellige Josefs dag.

Vitenskapsbyen

Byens egen stjernearkitekt Santiago Calatrava, har her fått boltre seg fritt på det 350.000 kvadratmeter store området.  Resultatet er enestående i verdenssammenheng.

Både bygningene og innholdet er ett «must» for alle som besøker Valencia.

 

Les også:

Vitenskapsbyen og akvariet Valencia

Den hellige gral i Valencia

 

 

 

 

Utflukter & tips på Costa Blanca

Tabarca – Sjørøverøya som ble ferieparadis

Kystperler langs Costa Cálida: Aguilas, Calabardina og Puerto Mazzaron

Tapas i Benidorms gamleby

“Chillout” i Altea

Vannsport

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter