Økende interesse for Pilegrimsferie

Publisert

Interessen for såkalt Pilegrimsferie er økende blant nordmenn. I år forventer man at ca. to tusen nordmenn vil gå hele eller deler av veien som fører fram til Pilegrimsmålet Santiago de Compostela. Totalt anslås det at drøye 100 000 mennesker går til Santiago de Compostela hvert år.

Interessen for såkalt Pilegrimsferie er økende blant nordmenn. I år forventer man at ca. to tusen nordmenn vil gå hele eller deler av veien som fører fram til Pilegrimsmålet Santiago de Compostela. Totalt anslås det at drøye 100 000 mennesker går til Santiago de Compostela hvert år.

-Det er vanskelig å anslå nøyaktig antall, men at det var i overkant av tusen nordmenn som benyttet seg av denne feriemuligheten i fjor er et realistisk anslag. Vi håper altså på at enda flere fatter interesse for dette litt spesielle tilbudet i år, sier direktøren for Spanias Turistkontor i Oslo, Don Rafael Chamorro til Spaniaposten.

God infrastruktur
Finnes det mange veier til Roma, så er situasjonen ganske identisk når det gjelder å komme seg til Santiago de Compostela. Det er minst ti forskjellige veier å velge i mellom. De fleste velger den såkalte franske veien, men man kan også velge mange andre alternativer. Hele ruta – El Camino – er på 1 465 kilometer og man må ha gått minst 100 kilometer sammenhengende for å få stempel i passet ved ankomst Compostela.

-Infrastrukturen er godt utbygd, så man kan gå, sykle eller ri hele eller deler av Pilemgrimsleden, opplyser direktøren for Turistrådet i La Rioja, Dona Monica Figuerola Martin. Hun innehar nå presidentskapet for Pilegrimsleden.

Velger man å gå den såkalte franske veien,møter man veiene Vias Lemosina og Podiensis i Pyreneene samt Via Turonensis. Etter å ha krysset fjellet, så begynner Pilegrimsturens andre del som blant annet tar deg til Pamplona. Her kan man følge tradisjonene og krysse Middelalderbroen Magdalena og deretter fortsette videre til sykehuset San Miguel. Det er i det store og det hele en rekke små, sjarmerende byer som det er naturlig å stoppe i – enten for overnatting eller kun for å hvile beina.

Naturlig stoppested
Området La Rioja er et også et naturlig stoppested. Ikke bare for regionens gode vin, men vel så mye for å ta del i det spisskammers som området er. Fra sine storslåtte frukt- og grønnsakshager samt digre beitemarker er man sikret solid, god bondekost eller mer raffinert gourmetmat om det er ønskelig.
 
I Burgosprovinsen finner vi byer som Villafranca de Monte de Oca og Alto de la Pedraja, som begge har sterke historiske røtter og som har bevart sin egenart.

Reisens mål
Palencia. Leon og Galicia er andre områder man kommer til man velger å gå hele ruta. Målet er altså Santiago de Compostela, der blant annet katedralen er byens smykke. Santiago de Compostela ble utpekt til å stå på UNESCOs verdensarvliste i 1985.

Skulle man velge å gå den nordlige veien er selvsagt Santiago de Compostela fortatt reisens sluttpunkt. Denne ruten går langs kysten og i gamle dager valgte mange denne veien, for det var mindre krig og plyndringer i dette området. I dag spiller det ingen rolle hvilke vei man velger.

-Minst seks uker må man regne med å bruke på hele Pilegrimsleden og da må formen være god, påpeker Don Rafael Chamorro.

De fleste har verken helse eller tid til å gjennomføre hele Pilegrimsruta, men satser på en uke eller to med vandring for på den måten å kjenne nærmere på hva denne litt spesielle ferieformen er for en type opplevelse.

-Det er 400 overnattingsmuligheter langs Pilegrimsleden og det lønner seg å booke på forhånd. Spesielt er dette viktig i høysesongen, understreker direktør, Doña Monica Figuerola Martin.

Av: Jon Henriksen

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter