Leiebil i Spania og på Alicante flyplass

Publisert

Leie av bil i Spania er svært utbredt for oss nordmenn som ofte ferierer i Spania. Leiebil er billig og den er praktisk når man er på ferie i Spania. Denne artikkelen er ment å gi tips og forklare litt om hvordan utleie av leiebil fungerer i Spania. De fleste nordmenn som leier bil i Spania både henter og leverer på flyplassen. Det fungerer oftest smertefritt men noen tema går igjen som kilder til irritasjon og noe forvirring:
 
Kø ved hentestedet. I ferier kommer det mange som skal ha bil på en gang og plassen inne på flyplassen er begrenset, både med tanke på fysisk plass i skranken og plass til bilene. På noen flyplasser har derfor enkelte leverandører kontoret sitt utenfor selve flyplassområdet. Dette gjelder hovedsaklig flyplasser hvor det er mindre etterspørsel etter biler. Skal du leie på f.eks. Malaga eller Alicante flyplass, er det ingen grunn til å akseptere å hente bilen utenfor flyplassområdet. Her er alt godt organisert. Bestill leiebil fra f.eks. SpaniaGuiden da får du leiebil direkte på flyplassen steder som Alicante og Malaga. I Barcelona er derimot plassen mindre på selve flyplassen så her bør du regne med en kort tur med bussen leiebilselskapet sender for å hente bilen.
 
Forvirrende «gebyrer» og tillegg. Dette er et tema som kommer igjen. Mange som leier leiebil leser ikke booking bekreftelsen godt nok og andre ganger misforstår man personalet på flyplassen og kjøper tillegg som oppfattes som obligatoriske men som i realiteten er valgfrie. Ekstra forsikring er en en ganske vanlig «feil» å kjøpe i tillegg. Seriøse utleiere har alltid kaskoforsikring på bilene, den er inkludert i prisen. Ekstra forsikring har en vanlig sjåfør i praksis ingen behov for. Si «Nei takk!» om du blir tilbudt dette. Merk at om du ikke tegner ekstra forsikring må du ofte ut med større depositum for leiebilen, men dette er penger du før igjen når du leverer den tilbake.
 
Må betale for en full tank bensin. De fleste utleiere i Spania har en policy på at bilen har full tank når den leveres ut og at det ikke refunderes for hva som eventuelt er igjen når leiebilen returneres. Dette er primært for å gi minst mulig jobb/administrasjon for de som leier ut. Og slik har alle full tank på bilen når den hentes. Ingen refusjon betyr at personalet ikke må bruke tid på å måle halve / hele / kvartfulle tanker og kalkulere korrekt refusjon til den som har leid bilen. Leiebil i Spania er billig, det er et stort antall biler som leies ut på flyplassene og det må være effektivt. Det kan oppfattes urimelig om man ikke har brukt opp tanken å fortsatt betale for bensinen, men slik er det bare. En trøst kan være at det sammenliknet med andre land er langt billigere å leie bil i Spania, også dette med bensin tatt med i regnestykket. Denne praksisen benyttes uansett i flere og flere ferieland.
 
Merk at om du skal leie bilen for mindre enn en uke vil noen utleiere faktisk refundere for halv tank osv. Noen tillater også refusjon av bensin på lokale kontorer mens de praktiserer «full to empty» som eneste policy på flyplassene hvor det er langt mer å gjøre. Dette gjelder f.eks. når du bestiller fra SpaniaGuiden og skal hente i Benidorm, da refunderes bensin på tanken når du leverer.
 
Fri km Sjekk om fri km. er inkludert i prisen når du leier. SpaniaGuiden har fri km. inkludert i prisen noe også mange andre tilbydere av leiebil i Spania har, så det er egentlig ingen grunn til å leie bil fra en tilbyder som har begrensinger på antall km du kan kjøre før de skal ha ekstra betalt.
 
Flere førere Hos de aller fleste utleiere er kun en fører inkludert i prisen. Ønsker du at flere skal kunne kjøre bilen koster det litt ekstra. Dette er knyttet til kostnaden for utleieselskapet å forsikre bilene. Flere førere = dyrere forsiking for utleier, derav “ekstragebyret” om flere skal kjøre den. Blir du stoppet av politiet i Spania i leiebilen vil de ofte sjekke at navnet på kontrakten stemmer med navnet på førerkortet. Derfor er det viktig at alle førere er notert på kontrakten. Dette gjøres når du henter bilen og alle førere må være til stede da og vise gyldig førerkort. Skal flere førere legges til etter at bilen er hentet, må man tilbake til utleier for å vise førerkort og få vedkommende lagt til på kontrakten.
 
Skader på bil At en utleier bevisst forsøker å belaste en uskyldig bilist for en skade som var på leiebilen da den ble leid ut er uhyre sjelden i Spania. Alle bilene har eventuelle skader notert inne i databasen utleieren har over bilene men det kan skje at skader fra den forrige som leide bilen ikke har blitt notert og at man kan mistenke nestemann som hadde bilen for å ha forårsaket skade med det som konsekvens at man mister depositumet man betalte inn. For å unngå dette se over bilen når du mottar den. Er det skader på den pass på at de noteres på kontrakten du får når du henter bilen. Ta gjerne noen bilder med mobiltelefonen din om du er i tvil, men dette pleier overhodet ikke å være noe problem hos renommerte utleiere. Merk at selskapene har forskjellig policy på reparering av skader. Noen reparerer dem fortløpende mens andre “samler opp” skadene og reparerer karosseriskader kun mot slutten av bilens levetid som leiebil. Selv om det kanskje har lite å si i praksis er det langt hyggeligere å kjøre en fin og ny bil, fri for bulker.
 
Valg av utleier Pris og service er viktige fakturer ved leie av bil i Spania. Velg en leverandør som er tilgjengelig for deg, ikke bare før leieforholdet men også etter at bilen er levert om det skulle være noen problemer eller lignende du trenger hjelp til. Se at telefonnummer er enkelt tilgjengelig, gjerne et norsk nummer og sjekk om utleier raskt svarer deg på mail. Se også om websiden gir et seriøst inntrykk og at all relevant informasjon kommer tydelig frem, også pris på eventuelle tillegg du legger til som barneseter osv. Dette er gode tegn! Har vedlagt et skjermbilde fra SpaniaGuiden.no hvor man ser hvordan det tydelig opplyses om eventuelle ekstra (I dette tilfellet ekstra konstnad for å levere på annet sted).
 
God ferie i Spania og kjør forsiktig!
 
Spania leiebil En guide
 
Bildet over viser hvordan eventuelle tillegg vises på nettsiden til SpaniaGuiden.no – SpaniaGuiden er trolig den største formidler av leiebil til nordmenn på ferie i Spania og har drevet med utleie av biler i Spania i over ti år.
 
Leiebil i Spania:
 
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter