Jumilla – perfekt reisemål for dagstur

Publisert

Jumilla er det perfekte reisemål for en dagstur for vininteresserte på Costa Blanca. Byen ligger ca 500 meter over havet nord for Murcia, ca en times biltur både fra flyplassen El Altet (Alicante) og San Janvier (Murcia).

Det sies om Jumilla at man ikke bør dra dit hvis man ikke har interesse for vin. I og rundt byen dreier det meste seg om disse edle dråpene, og på høsten kjenner man lukten av gjæret vin når man beveger seg rundt i de tildels trange gatene.

Jumilla er det perfekte reisemål for en dagstur for vininteresserte på Costa Blanca. Byen ligger ca 500 meter over havet nord for Murcia, ca en times biltur både fra flyplassen El Altet (Alicante) og San Janvier (Murcia).

Det sies om Jumilla at man ikke bør dra dit hvis man ikke har interesse for vin. I og rundt byen dreier det meste seg om disse edle dråpene, og på høsten kjenner man lukten av gjæret vin når man beveger seg rundt i de tildels trange gatene.

«Saborea, respira y siente cuando es Jumilla» står det også på brosjyren vi fikk stukket i hånden da vi oppsøkte byens utmerkede turistkontor – «Smak, pust og fornem når det er Jumilla».

For å få den store oversikten ble vi anbefalt å starte besøket vårt på Castillo de Jumilla som ligger på en høyde rett utenfor byen. Herfra har vi fantastisk utsikt over byen og landområdene rundt, og stedet må ha vært en perfekt utsiktspost med tanke på å kunne forsvare de 500 sjelene som bodde innenfor de gamle bymurene som ble bygget av romerne ca 200 år f.Kr.

Murene kan man fremdeles se ruinene av på nedsiden av El Castillo. Borgen, slik den fremstår i dag, ble bygget i 1462 med tre fulle etasjer samt en dyster kjeller som ble brukt som fengsel. Bygningen fungerte kun som utsiktspost, ikke som bolig, men den imponerende borgen med det flotte interiøret har resultert i at det har vært holdt selskap her så lenge borgen har eksistert.

Den dag i dag feires det bl.a. bryllup på det som føles som verdens tak.

Historie og kultur

Ingen byvandring uten kirkebesøk. Vi valgte Iglesia de Santiago som ligger midt i den gamle bydelen. En sjeldent vakker altertavle som går fra gulvet og langt opp i den øverste kuppelen viser forskjellige motiv fra Jesu liv. Fra kirken er det kun et steinkast til Museo Argueológico Municipal, her finner vi tre fulle etasjer med lokal historie og kultur som går helt tilbake til yngre steinalder. Bruksgjenstander, våpen og smykker er nydelig stilt ut, og i første etasje er deler av gulvet av glass sånn at vi kan se ned i kjelleren på arkeologer som jobber med ferske funn som stadig gjøres i området. Størst inntrykk gjør et mosaikkdekket gulv som er over to tusen år gammelt, det er fasinerende å tenke på alle de menneskene som må ha gått over de slitte stein-bitene opp gjennom historien.

Jumilla= vin

Men Jumilla er altså først og fremst vin og vinproduksjon. Funn viser at det trolig er dyrket druer og laget vin i området i over 3.000 år. Ruta del vino de Jumilla er, sammen med snaue 20 andre kjente vindistrikter, en del av Rutas del vino de España, og det dyrkes.

Dagens hovedaktivitet er besøk hos Alceño, en anerkjent bodega som i løpet av de siste årene har fått flere priser for sin utmerkede vin. Her blir vi først vist rundt i produksjonslokalene og får innblikk i hele prosessen fra druene blir helt av lastebilene og ned i den enorme «frukt-pressen» og til den ferdige vinen blir tappet på flasker. I august går lastebilene i skytteltrafikk mellom Jumilla og vinmarkene rundt, og Jumilla har sin egen fiesta, som alltid faller sammen med for å feire at druehøsten har kommet vel i hus. Den hardføre monastrell druen trives godt i det tørre, brune og ensformige landskapet rundt Jumilla. Årsaken er at vinranken har lange røtter som klarer å finne fuktighet langt nede i bakken. Dette er også årsaken til at vin laget på monastrelldruen har et snev av mineralsmak.

Den modnes sent, er ekstra søt og har kraftig aroma som kan minne om bjørnebær. Mellom 80 og 90% av alle druene som dyrkes i dette området er monastrell, og vinmarkene dekker nesten 50.000 hektar.

Smaker utmerket

Etter at vår kunnskap om vin har økt betraktelig, vises vi ned i en romslig og flott dekorert kjeller hvor det er dekket et tapasbord. Her får vi smake på Alceño’s forskjellige produkter i godt følge med skinke, oliven, grillet svin og kylling samt ymse salater.

Etter å ha trasket rundt i flere timer, konkluderer vi med at vi aldri har smakt bedre mat – eller bedre vin. Glassene våre fylles opp med unge og gamle viner, rene monastrellviner og monastrell blandet med bl.a. syrah.

Vi faller for en søt dessertvin, Alceño Dulce Monastrell 2007, den smaker utmerket i godt følge med bombones, konfekt, som står «tilfeldig» plassert på dessert-bordet. Avslutningsvis blir vi høflig geleidet inn i vinutsalget.

Her kan vi få kjøpt de fleste av Alceño’s viner, og det er godt med kvantumsrabatter å få. Flaskene koster fra et par euro og oppover, «vår» dessertvin koster 9 euro for en flaske, og 10 euro for to. Oferta – solo hoy. Tilbud – bare i dag…

Produksjon og smak

Det finnes diverse bodegaer i og rundt Jumilla. En annen produsent som har høstet stor internasjonal anerkjennelse er Casa de la Ermita som ligger litt utenfor byen. Her kan man i tillegg til å få innblikk i vinproduksjonen og smake på diverse produkter, og så studere forskjellige typer vinranker som er plantet utenfor til ære for turistene. Engelsk guiding er inkludert. Man bør imidlertid – uansett hvilken bodega man bestemmer seg for å besøke – avtale tid på forhånd.

Araberne kalte Jumilla «La Bella» (den vakre byen), vi skjønte hvorfor da vi forlot byen mens solen var i ferd med å gå ned bak fjellene. Et glødende landskap i gult, oransje og rødbrunt sitter fremdeles på netthinnen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter