Guggenheim sommeren 2010

Publisert

Museo Guggenheim Bilbao arrangerer hvert år flere utstillinger i samarbeid med kunstnere og kunstinstitusjoner verden over. Sommeren 2010 tilbyr de Henri Rousseau, Anish Kapoor, Robert Rauschenberg, kunstverk lagd av barn, i tillegg til et førsteutvalg av museets egen kunstsamling.

Museo Guggenheim Bilbao har siden de åpnet i 1997 samlet 102 kunstverk av 62 artister, fra tidsperioden 1950 til i dag. I samlingen finnes enestående verk fra hele verden, selv om museet har hatt et spesielt fokus på baskisk og spansk kunst.

Utvalg fra Guggenheims Bilbaos egen samling:
16. Februar 2010 – 2011

I februar 2010 åpnet de den første av tre utstillinger med verk fra egen samling. Alle de tre utstillingene skal vare ett år hver, og den nåværende utstillingen som er den første, inneholder i hovedsak nordamerikanske og europeiske verk fra 1950-tallet. Utstillingen skilter med navn som Mark Rothko, Willem de Kooning, Robert Motherwell, Clyfford Still, Cy Twombly, Andy Warhol, Yves Klein, Antonio Saura, Eduardo Chillida og Jorge Oteiza. De neste to utstillingene i denne serien vil være fra henholdsvis 1960 og 1970-tallet.

Bilbao - GuggenheimFaste utstillinger: I tillegg til det treårige prosjektet som nå er i gang ved Guggenheim Bilbao har museet også faste installasjoner, som for eksempel Richard Serra (1939-) sitt kunstverk ”The matter of time” (1994-2005). Tittelen reflekterer dette enorme kunstverkets intensjon om å sette materie i perspektiv i forhold til tid og rom. Installasjonen er av en slik størrelse at man kan gå både inn i, og rundt det. Det okkuperer det største rommet i Guggenheim og ble spesiallaget til åpningen av museet.

Henri Rousseau: 25.mai til 12.september 2010

Hundre år etter den franske maleren Henri Rousseaus død (1844-1910), har Guggenheim Bilbao, i samarbeid med ”Fondation Beyeler Basilea”, dedikert en spesiell utstilling til ham hvor de stiller ut rundt 40 av verkene hans. I tillegg til hans velkjente jungelmotiver, malte Rousseau flere bilder fra Paris og omegn, portretter, allegorier og hverdagsscener.

Rousseau hadde det vi kan kalle en naivistisk eller primitivistisk malerform, og er etter sin død blitt genierklært for sin nyskapende stil. Han regnes som en av de viktigste forløperne til den moderne kunsten og hans innflytelse har nådd lenger enn hans samtids beskrivelse av ham som ”bedårende, om enn noe rar og naiv”.

Rousseau banet vei for en ny måte å se verden på, og påvirket mange unge artister i sin samtid, fremfor alt Pablo Picasso. En av Rousseaus arbeidsmetoder besto av å ”klippe og lime”. Det vil si at han kombinerte uavhengige elementer i maleprosessen, og laget det vi kan kalle et ”malt collage”. Denne unike stilen, helt egen for Rousseau, kan man gjenkjenne i alle temaene han utviklet, enten det dreide seg om en jungel, en by eller et portrett.

Noen av verkene hans er dessverre i fare for å bli ødelagt, ettersom han noen ganger brukte ”feil” prosedyre i maleprosessen, med magre blandinger utenpå fete. Denne ”feilen” gjorde forøvrig både Picasso og Matisse.

Rousseau likte spesielt godt eksotiske reisemotiv, men selv forlot han aldri Frankrike. Han jobbet i tollvesenet og fikk derfor kallenavnet ”tolleren” (Le douanier). Han begynte først å male da han var 40 år, og da han var 49 år ble han kunstner på heltid. Han spilte også fiolin på gaten og tegnet forsider til ”Le petite journal”. Rousseau fikk opplæring i grunnleggende maleteknikker, men var i hovedsak selvlærd.

Anish Kapoor: 16.mars til 12.oktober 2010

Bilbao GuggenheimInternasjonalt blir Anish Kapoor (Bombay, 1954-) regnet som en av nåtidens mest innflytelsesrike skulptører. Kapoor er fra India, utdannet ved ”Londons Hornsey College of Art” og ”Chelsea School of Art”. Han fikk sitt gjennombrudd tidlig på 1980-tallet, takket være sine abstrakte skulpturer, monumentale installasjoner og utendørs kunstprosjekter.

Verkene hans er i hovedsak lagd i store format og spiller på en vekselvirkning mellom tilskuer og verk. Det hevdes at hensikten med verkene hans er å utfordre og skape følelser hos tilskueren. Flere av Kapoor sine skulpturer er lagd i sterke farger, og han har brukt industrielle materialer som sement, stål, aluminium, voks og harpiks. Verkene gjør aktivt bruk av arkitekturen og rommet de befinner seg i, og her kan man finne alt fra ”omvendte” speil til vokssprutende kanoner.

Robert Rauschenberg: ”GLUTS”
13.februar til 12.september 2010

Robert Rauschenberg (1925-2008) hadde evnen til å finne nye måter å anvende det som andre kastet, og gav dermed flere ”ubrukelige” gjenstander nytt liv. I ”Gluts”, som er hans siste skulpturserie (1986-95), tok han i bruk materialer som skulle til opphugging, som radiatorer, sykler og trafikklys.

Utstillingen rommer rundt 55 verk, og gjennom disse ville Rauschenberg kritisere den økonomiske situasjonen i sitt fødeland Texas, som på den tiden hadde usannsynlig mye olje. Rauschenberg forklarte ”It’s a time of glut. Greed is rampant” (Det er en overflodstid. Grådigheten er hemningsløs).

Guggenheim Bilbao

Lær gjennom kunsten: 8.juni til 22.august 2010

Guggenheim stiller ut kunstverkene til 184 skolebarn mellom 6 og 12 år, som har deltatt i kunstprogrammet ”Aprendiendo a través del arte”. Dette prosjektet har bakgrunn i Solomon R. Guggenheim Museum, hvor Natalie K. Lieberman startet et kunstkurs for barn i 1970, ettersom de da fjernet kunstundervisningen fra de offentlige skolene i New York.

Kurset blir hvert skoleår ledet av ni kunstnere og elleve lærere, og hensikten med kurset er å forsterke undervisningen ved skolen med artistiske aktiviteter som støtter opp under de andre fagene. Slik lærer barnene verden å kjenne på en ny måte. Programmet har som mål å oppløse grenser, og sette spørsmålstegn ved etablerte disipliner. Dette oppmuntrer barnene til å se verden på en kreativ og personlig måte.

Puppy - Bilbao GuggenheimBarneskoleelevene er hovedpersoner i dette kreative eventyret som starter med at ”voksne” kunstnere kommer til skolene, og sammen med lærerne presenterer de prosjekter som de vil utvikle parallelt med andre fag.

Barnene, med sine uuttømmelige evner til å overraske, glede, skape følelser og energi, tar til seg disse prosjektene og gjør dem sine egne. De har nye innfallsvinkler og snur opp ned på ting, så resultatene blir uventede og personlige.

På denne måten åpner kunstnerne dører og tilbyr reiser de selv ikke vet enden på. Hvert år presenteres et nytt prosjekt og barnene blir til utforskerne, de lager fantasifulle kunstverk samtidig som de oppdager gleden og stoltheten ved å dele sine oppdagelser med resten av verden.

Av: Susanne Våland Pedersen

Les også:

Museo de Bellas Artes – Kunstmuseet i Bilbao

“Krig” og fest i Bilbao – Fiesta med skygge av ETA

Guggenheim sommeren 2010

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter