Bilbao – før og etter Guggenheim

Publisert

Baskerlands største by hører ikke hjemme blant Spanias mest innbydende, men Bilbao har definitivt sine ting å by på. Det baskiske kjøkken er en attraksjon i seg selv. Ellers er det spektakulære Guggenheimmuseet hovedårsaken til at stedet bør besøkes før eller siden.

Bilbao er ikke særlig gammel i spansk sammenheng. Byen ble grunnlagt av den lokale adelsmannen Diego López V de Haro i år 1300. Deretter vokste den sakte og sikkert til å bli et betydelig handelssentrum ved Spanias nordkyst.

Baskerlands største by hører ikke hjemme blant Spanias mest innbydende, men Bilbao har definitivt sine ting å by på. Det baskiske kjøkken er en attraksjon i seg selv. Ellers er det spektakulære Guggenheimmuseet hovedårsaken til at stedet bør besøkes før eller siden.

Bilbao er ikke særlig gammel i spansk sammenheng. Byen ble grunnlagt av den lokale adelsmannen Diego López V de Haro i år 1300. Deretter vokste den sakte og sikkert til å bli et betydelig handelssentrum ved Spanias nordkyst.

I 1602 erstattet Bilbao Bermeo som hovedstad i Biscaya. Etter det fulgte noen århundrer med konstant vekst. Den økonomiske oppturen var særlig forbundet med store funn av jernforekomster i de omkringliggende fjellene.  

Bilbao befestet sin posisjon som Spanias viktigste finansielle sentrum da den industrielle revolusjonen nådde den iberiske halvøy i løpet av det 19. århundre. Utviklingen var basert på gruvedrift, stål- og verftsindustri. På begynnelsen av 1900-tallet hadde Bilbao blitt Spanias rikeste by.

Under den spanske borgerkrigen var den nordspanske byen lenge en republikansk bastion. Og det var her José Antonio Aguirre dannet historiens første autonome baskiske regjering. Bilbao måtte imidlertid gi tapt for Francos beleirende fascisttropper den 19. juni 1937.

Under diktaturet strømmet fattige bønder og arbeidere fra det sørlige og det sentrale Spania til byen for å ta seg jobber i de utallige fabrikkene. Denne ”folkevandringen” la grunnlaget for metropolen Bilbao fremstår som i dag.    

Guggenheimmuseet

De siste 15 – 20 årene har myndighetene i Bilbao arbeidet hardt for å omgjøre byens image fra industriby til turistsentrum. Det fremste eksempelet på disse anstrengelsene er Guggenheimmuseet – Museo Guggenheim Bilbao – som åpnet dørene i 1997.

Kanadisk-amerikanske Frank Gehrys mesterverk regnes som ett av tidenes mest spektakulære byggverk. De lett gjenkjennelige titankledde fasadene er frie for symmetri og rette vinkler, noe som ifølge arkitekten selv bidrar til at de fanger sollyset på sin egen helt spesiell måte.

Suksessen lot ikke vente på seg for Museo Guggenheim Bilbao. Det første året mottok museet 1,4 millioner besøkende. Det var tre ganger mer enn forventet, og mer enn de to Guggenheimmuseene i New York mottok til sammen i samme periode.

Gehrys monumentale bygg har fått en slik status at det har påvirket den lokale tidsregningen. Det er nå snakk om Bilbao før og etter Guggenheim. Trolig har intet enkeltbygg i historien spilt en like stor rolle for utviklingen av en by.   

Guggenheimmuseet inneholder imponerende samlinger av moderne kunst. Det betyr for øvrig ikke at man må være spesielt opptatt av kunst for å avlegge en visitt. Arkitekturen alene er god nok grunn til å ta turen. Museo Guggenheim er hovedårsaken til at Bilbao bør besøkes før eller siden.

www.guggenheim-bilbao.es

Andre museer

Det er imidlertid ikke bare Guggenheimmuseet som gjelder på museumsfronten når man først er i Bilbao. For den kunstinteresserte kan Museo de Bellas Artes være vel så spennende. Her finnes omfattende samlinger av flamsk, italiensk, fransk og spansk kunst.

www.museobilbao.com

Museo Arqueológico, Etnográfico e Histórico Vasco – museet for baskisk arkeologi, etnografi og historie – kan også anbefales. Samlingen, som huses av et 1500-talls kloster, tar for seg baskiske tradisjoner for håndverk, fiske og jordbruk.

www.euskal-museoa.org

For sjøfartsentusiaster og andre med interesse for maritim historie, er Museo Maritimo de Bilbao obligatorisk. Her er utvikling av Bilbaos havneområde og sjøfart rekonstruert helt tilbake til middelalderen, med særlig vekt på båtbyggerindustrien.    

www.museomaritimobilbao.org

Museo de Bellas Artes

Kunstmuseet ”Museo de Bellas Artes” i Bilbao er et av de viktigste museene i Spania. I tillegg til de faste verkene museet besitter har de fra juli til september et variert program, innen kunst, skulptur, foto og kunsthåndtverk.

www.museobilbao.com

 

 

Gamlebyen

Til tross for at Bilbao er mest kjent for moderne byggverk som Guggenheimmuseet, finnes det også en sjarmerende gamleby beliggende øst for sentralbanestasjonen langs ved elven Río Nervión.

Gå ikke glipp av det bugnende matmarkedet El Mercato de la Ribera like ved elvebredden. Ellers er både det gamle renessansepalasset Palacio Yohn og biblioteket og kultursenteret Biblioteca Municipal Bidebarrieta verdt å få med seg.

En annen attraksjon er Teatro Arriaga, som sto ferdig i 1890, og som i sin tid ble regnet som selve symbolet på Bilbaos industrielle velferd. Teaterbygget er inspirert av Paris´ berømte operahus, og ligger ikke mye tilbake for originalen.

Sist, men ikke minst, bør man få med seg katedralen Catedral de Santiago når man først er i gamlebyen. Bilbaos eldste kirkebygg ble påbegynt i 1379, og var et av mange opprinnelige stoppesteder på pilegrimsveien til Santiago de Compostela.

Mat

Det baskiske kjøkkenet er i god gang med å avløse det franske som verdens fremste, og Bilbaos restaurantscene er definitivt en av Spanias aller beste, selv om Michelin stjerne tettheten er noe lavere enn i ”mathovedstaden” San Sebastian.

I og rundt gamlebyen ligger barer og restauranter i alle prisklasser. Deres eneste fellesnevner er at alt du får servert holder svært høy kvalitet. Enten du er ute etter en lett lunsj, tapas eller tiretters menyer.

Aizian, restauranten på Sheraton Bilbao, er en av byens beste og mest populære spisesteder, noe som betyr relativt stive priser. Det samme gjelder restauranten på Guggenheimmuseet som driftes av stjernekokken Martín Berasategui, som også står bak den verdensberømte restauranten Restaurante Martín Berasategui i Lasarte-Oria noen mil øst for Bilbao.

For de med mer beskjedne reisebudsjetter anbefales å oppsøke en hvilken som helst Sidrería – en typisk baskisk siderbar. Disse serverer lekkerbiskener i alle varianter, som regel til svært overkommelige priser. Tradisjonen tro skyller man det hele ned med nytappet lokal sider.    

Shopping og uteliv

I august avholdes årlig en stor musikkfestival som trekker mange besøkende fra fjernt og nær. Tidspunkter og artister varierer fra år til år. En tur innom det lokale turistkontoret anbefales for nærmere oversikt.

Generelt har Bilbao et florerende uteliv. Studenter og den yngre garde syntes å foretrekke gamlebyen og området rundt Calle Licenciado Poza, populært kalt Pozas. De litt eldre vil kanskje finne seg bedre til rette ved steder som for eksempel designerpregede Splash & Crash eller cocktailbaren på Hotel Gran Domine. Ellers er det bare å prøve seg frem. Tilbudet er like stort som det er variert.

Når det gjelder shopping tilbyr Bilbao vell av kjente og mindre kjente varemagasiner og kjedebutikker. Er man ute etter mer spesielle ting er det nok av tilbud også i denne kategorien. Ellers er baskiske håndverksprodukter å få kjøpt på omtrent hvert gatehjørne. Hva med for eksempel en txapela – de røde tradisjonelle baskerluene, som regnes som en av baskernes fremste nasjonale symboler.      


Hotell i Bilbao
Spaniaposten bodde på «Silken Gran Hotel Domine Bilbao», en del av «The Leading Hotels of the World», noe som på ingen måte er tilfeldig. Vi valgte hotellet primært på grunn av dets beliggenhet like foran Guggenheim museet. Men hotellet i seg selv er en attraksjon. Ved restauranten på hotelltaket inntar man de mest utsøkte måltider med utsikt over Guggenheim museet og de grønne åsene som omkranser byen.

www.hoteles-silken.com

 

Les også:

Museo de Bellas Artes – Kunstmuseet i Bilbao

«Krig» og fest i Bilbao – Fiesta med skygge av ETA

Guggenheim sommeren 2010

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter