Appelsiner og honning i Polop

Publisert

I mars/april er tiden moden for å fråtse i søte og saftige appelsiner. Det vakre synet av de frodige oransje plantasjene kan ta pusten fra enhver nordmann og det er kanskje for mange litt vanskelig å motstå fristelsen av å gå på “slang”.  Hos Juan Martinez Monos kan en plukke appelsiner med god samvittighet og betale per kilo. Og om en i tillegg vil slå av en prat med bonden, så er han mer enn villig til det.

I mars/april er tiden moden for å fråtse i søte og saftige appelsiner. Det vakre synet av de frodige oransje plantasjene kan ta pusten fra enhver nordmann og det er kanskje for mange litt vanskelig å motstå fristelsen av å gå på “slang”.  Hos Juan Martinez Monos kan en plukke appelsiner med god samvittighet og betale per kilo. Og om en i tillegg vil slå av en prat med bonden, så er han mer enn villig til det.

Det er nesten umulig å gå glipp av Juans sitrusbutikk når en kjører gamleveien til Guadalest. Det frodige utsalgsstedet og plantasjen hans ligger rett langs hovedveien og kun noen få hundre meter fra Polop sentrum. Her kan en kjøpe appelsiner, sitroner, ferske egg og honning, samt nisperos når det er sesong for det. Eller plukke de delikate og saftige vitaminbombene selv.

-Jeg har 4.6 måls tomt. Her dyrker jeg appelsiner, sitron og nisperos. I tillegg har jeg 200 bikuber og 40 høner, sier Juan. Han forteller at han brukte å ha 70 høner, men så ble altså 30 av dem stjålet. Etter det har Juan overnattet i butikken nesten hver kveld.

For femten år siden overtok Juan utsalgsstedet og plantasjen fra sin bestefar og siden har jordbruk vært hans levebrød. Han forteller at det er slitsomt å være bonde og butikkeier. Hver dag jobber Juan i utsalget fra tidlig til sent og etter stengetid må han ta vare på plantasjen og bikubene.

Juan er en pratsom og fargerik person. Han har lært fire språk av turistene som stopper langs veien opp igjennom årene. I tillegg har han hatt kjærester fra forskjellige land, forteller han med et stort smil. Det blir nok litt ensomt der blant sitrustrær og bikuber for Juan hevder at biene er hans beste venner. Han har hverken kone eller barn og bor fremdeles hjemme hos sine foreldre når han ikke overnatter i butikken, forteller han. Spaniapostens utsendte medarbeider får se bilder av flere ekskjærester og etterhvert kommer Juan frem med to billedbøker fra Norge og religiøse dukker som han samler på, for han er katolikk, sier han stolt.

Har en god tid er det morsomt å slå av en prat med appelsinbonden og kanskje lærer en noe også. Juan byr gjerne både på selg selv, appelsiner, honning og Muskatell. Smaksprøvene er han heller ikke gnien med og appelsinene akkurat nå er søte og vidunderlig gode.

-De som er modne nå er Navelina og Washington. Jeg har seks forskjellige typer appelsiner og de modner på forskjellige tidspunkt. Det er nå det er sesong for meg. Krisen i Spania har gjort det slik at jeg selger mindre frukt enn tidligere, men jeg skal ikke klage. Jeg ligger på 1500 til 2000 euro per måned i netto og det er en bra lønn i Spania, sier Juan.

Han forteller at i år er nisperosen ikke moden før i mai og det er litt sent, men det er vanligvis gode penger i nisperos.

Honningen som han lager selv er tilført både nisperos og appelsiner fra Juans plantasje og butikken er full av bier som bonden påstår ikke er farlige.

-Har du på deg svarte klær kan du være sikker på at biene stikker deg for det er en aggresiv farge for dem. Er du ikledd hvitt eller andre lyse farger så er du ganske trygg, forteller han med et stort smil.

-Mine ferske egg er veldig populære. Han norske kiropraktoren i Albir elsker eggene mine og kjøper masse av meg. Jeg har mange norske kunder og snakker derfor litt norsk. Det er et utrolig vakkert land men det er vanskelig å bo der på grunn av kulden, hevder Juan.

Selv spiser han to kilo appelsiner hver dag, bruker 20 euro i uken på lotteribilletter og han har sluttet å gå på disco, for krisen i Spania er på langt nær over, sier bonden med et sukk.
 

Av: Linda Jeppesen

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter