Andorra, ski og shopping

Publisert

Lilleputtstaten i Pyreneene er et eldorado for skientusiaster og folk med handlelyst. – Spriten er så billig. Du får den nesten, sier en opprømt nordmann med full handlekurv.

Andorra opptar 464 kvadratkilometer på grensa mellom Frankrike og Spania. Rundt sytti tusen mennesker bor fast i fjellandet. Seksti prosent av befolkningen er spanjoler,  tretti prosent er fra Andorra og tre prosent er franske. Det er tre offisielle språk katalansk, fransk og spansk. Det blir ulike skoler for de forskjellige folkegruppene. De spansktalende skolene får støtte fra kirken i Spania, mens skolene som bruker fransk til hovedmål, får tilskudd fra den franske staten. I 2002 gikk de over til euro som gangbar mynt.

Og penger er viktig her! Med gode handels- og tollavtaler til sine naboland kan befolkningen leve godt av omsetning av skattefrie gjenstander og turisme. I følge mine kilder betales det nesten ikke skatt og kommunale avgifter her.

Det lille fyrstedømmet i de østlige Pyreneene ligger inneklemt mellom Spania og Frankrike. Med sin sentrale beliggenhet og et godt veinett er det lett å komme hit fra en rekke større byer. Avstanden fra Barcelona er  225 kilometer, fra Madrid er det 855 kilometer.

Det er forholdsvis kaldt her om vinteren og varmt om sommeren. De høyeste fjelltoppene beholder snøen til langt ut i juli måned.

Gammel historie
Andorra er først nevnt i skriftlige kilder fra det andre århundre før Kristus. I år 819 ble landet overtatt fra Frankrike til den spanske greven av Urgel. Siden 1278 har landet vært en selvstyrt stat. Overherredømmet er delt mellom den spanske erkebiskopen i La Seu d,Urgell og den franske greven av Foix. Dette er en tittel den franske presidenten har adoptert.

Det går tog fram til den nærmeste franske byen. Ellers er landet godt beskyttet mot fiendtlige angrep av fjellmassivet.

Landet forsøkte i 1970 årene å få full internasjonal status uten å lykkes. Kvinner fikk stemmerett så sent som i 1971. Det første politiske partiet fikk Andorra i 1979.


Små fjellbyer

Hovedstaden Andorra la Vella har rundt 22.000 innbyggere. Den er landets største by og ligger i fjellsiden tusen meter over havet. Toppene rundt går 2.400 meter i været. Her er tilbudet av tollfrie varer større enn stort. Byen kan minne om et travelt, asiatisk marked. Sett med norske øyne er det mye å spare på å kjøpe rimelig elektronikk, sprit og tobakk.

Sentrum i Andorra la Vella består av trange, bratte bakker. Langs de brosteinbelagte gatene er karakteristiske steinhus. Det flotteste bygget er parlamentsbygningen, Casa de la Vall, eller huset i dalen. Den tre etasjes steinbygningen har tjent sin funksjon siden 1702.

Rettsbygningen Sala de Consell og kulturhuset ved Placa la Poble er også verdt et besøk. Hvis du kan rive deg løs fra shoppingen, kan kanskje noen av de førti andre landsbyene friste?

Legger du ut på tur med ryggsekk, er det flere merkede turløyper. Området nordvest for Ordino er spesielt egnet for fotturer. Lavbudsjettreisende som tar til takke med primitive forhold kan klare seg på 15-18 euro for dagen. Ønsker du å leve og spise godt, må du nesten firedoble beløpet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter