25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Altea – Middelhavets juvel

Knappe ti minutter nord for turistmaskinen Benidorm ligger, “La joya del mediterraneo” (middelhavets juvel), en av den spanske Middelhavskystens fineste og best bevarte landsbyer. Altea har opp gjennom årene hatt en magisk tiltrekningskraft på bohemer, kunstnere, livsnytere og andre med sans for alternativ livsstil.

Altea kommune, som inkluderer Altea og Altea la Vieja (det gamle Altea) har drøyt 22.000 innbyggere, hvorav 34,6 % er av utenlandsk opprinnelse, ifølge tall fra nasjonalt institutt for statistikk, INE. Europeere og latinamerikanere utgjør mesteparten av den utenlandske befolkningen.

Knappe ti minutter nord for turistmaskinen Benidorm ligger, “La joya del mediterraneo” (middelhavets juvel), en av den spanske Middelhavskystens fineste og best bevarte landsbyer. Altea har opp gjennom årene hatt en magisk tiltrekningskraft på bohemer, kunstnere, livsnytere og andre med sans for alternativ livsstil.

Altea kommune, som inkluderer Altea og Altea la Vieja (det gamle Altea) har drøyt 22.000 innbyggere, hvorav 34,6 % er av utenlandsk opprinnelse, ifølge tall fra nasjonalt institutt for statistikk, INE. Europeere og latinamerikanere utgjør mesteparten av den utenlandske befolkningen.

Altea har ikke gjennomgått den samme eksplosive befolkningsøkningen som eksempelvis Torrevieja og Alfaz del Pi. Men turistsatsningen har medført er firedobling av innbyggertallet siden 1960. Et faktum som imidlertid ikke har frarøvet landsbyen sin helt spesielle sjarm. Flesteparten av “innvandrerne” i Altea spanjoler som har fått øynene opp for denne unike byen og dermed skiller Altea seg mye fra andre byer langs kysten.

Historie
Ibererne, grekerne, fønikerne, romerne og maurerne har alle hatt tilholdssted i Altea, og samtlige sivilisasjoner har vært med å påvirke områdets historiske utvikling. Det vites ikke veldig mye om iberisk periode, annet enn at deres bosetninger trolig lå ved utløpet av elven Algar.

Om fønikerne, grekerne og romerne vet man at de drev utstrakt handel med utgangspunkt i Alteabukten. De to sistnevnte etablerte dessuten flere installasjoner for salting av kjøtt og fisk rundt omkring i Alteaområdet. Maurernes mest betydelige bidrag til lokalhistorien er moderniseringen og effektiviseringen av jordbruket.

I maurernes Spania var Altea underlagt bystaten Denia (taifa), helt til området ble gjenerobret av Jaime I de Aragón i 1244. Gjenerobringen medførte byggingen av store og tykke bymurer for å sikre innbyggerne mot fremtidige angrep. Denne prosessen ble utgangspunktet for det som i dag er kjent som gamlebyen.

Mot slutten av 1800-tallet hadde Altea utviklet seg til et tettsted med nærmere 6.000 innbyggere. Hovednæringene var jordbruk, handel og fiske. Et halvt hundreår senere begynner turismen så smått å plassere den lille landsbyen på verdenskartet.

Nærheten til Middelhavet, det tiltalende klimaet og et helt spesielt dagslys, gjorde at mange kunstnere begynte å rette sin oppmerksomhet mot Altea i det 19. og det 20. århundre. Det dreide seg først og fremst om malere, men også skulptører, keramikere og forfattere.
Blant de mer kjente kan nevnes maleren Benjamín Palencia, forfatteren Rafael Alberti, forfatteren Vicente Blasco Ibáñez og den tyskfødte maleren Eberhard Schlotter, som fortsatt bor i Altea den dag i dag, og som driver Fundación Eberhard Schlotter sammen med sin datter, fotografen Sibylle Schlorlemmer Schlotter.

Økonomi
I likhet med så mange andre kommuner langs Spanias Middelhavskyst, er Alteas hovednæringskilde per i dag turisme. Storinnrykk av besøkende fra innlands-Spania og andre europeiske land i sommerhalvåret har bidratt til å skape et stort antall arbeidsplasser innen serviceyrkene.

Turismen har dessuten medført en byggeboom, og avkastningen fra byggenæringen har vært Altea kommunes nest viktigste inntektskilde det siste tiåret. På tredjeplass ligger jordbruk, særlig appelsiner og nísperos, og fiske.

Noen severdigheter  
Den velbevarte hvitpussede gamlebyen med sine brusteinsbelagte trange gater er Alteas fremste attraksjon. Den pittoreske kirkeplassen med et rikt utvalg av restauranter og barer, er gamlebyens samlingspunkt. Der finnes også en rekke utkikksposter som gir fantastisk utkikt over Benidorm, Middelhavet, bukten som omslutter Altea og Albir, samt Calpe og Calpeklippen.

Alteas hovedkirke, Iglesia parroquial de Nª Sra. del Consuelo, på kirkeplassen på toppen av gamlebyen er verdt et besøk. Om ikke annet for å ta de to blå kuplene, som er kommunens fremste symbol, nærmere i betraktning. Med referanse til kirkens kupler har Altea gjennom årenes løp fått kallenavnet ”La Cúpula del Mediterráneo” – Middelhavets Kuppel.

Den relativt nyrenoverte strandpromenaden, Paseo Marítimo, er stedet for en uforpliktende rusletur. Skulle tørsten og sulten ta overhånd underveis, ligger uteserveringer av de fleste slag på rekke og rad langs hele promenaden.

Det toppmoderne kultursenteret Palau de Altea ved utkanten av gamlebyen er en av Alteas nyere stoltheter, og har magisk tiltrekningskraft på kulturinteresserte tilreisende fra fjernt og nær. I Palau de Altea arrangeres teater, utstillinger og konserter av høy internasjonal kvalitet.

La Olla er navnet på er idyllisk område, med strender og en håndfull restauranter og barer, nesten umiddelbart nord for Altea sentrum.  Cirka 500 meter fra stranden ligger “Isleta”, en liten øy med tre til fire bitte små nærmest uberørte strender.

Alteas strender, stort sett bestående av rullestein, gjelder ikke blant Middelhavets fineste. Til gjengjeld er de aldri overfylte, selv ikke i juli og august, enten man velger Playa de la Olla, Playa del Cap Negret, Playa de la Roda, Playa de Cap Blanch eller Playa del Mascarat.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Regjeringen: Nordmenn kan endelig reise karantenefritt til Spania

Nordmenn kan fra 15. juli returnere til Norge uten karantenekrav ved retur fra Spania. Den norske regjeringen publiserte i...

Er nye Corona-utbrudd i Spania grunn for bekymring ?

Norske medier har omtalt nye utbrudd av Corona-virus i Spania. Det er to regioner hvor man nå har sett en ny oppblomstring...

Etter Corona-viruset: Store leiligheter og enebolig med hage blir vinnerne

Spanjolene vil bo bedre etter å ha tilbrakt flere måneder innestengt denne våren. Flere potensielle bolig-kjøpere ser seg nå om etter større...

Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor...

Relaterte saker

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av Alicante-provinsen. Her blant fjell som...

Blomsterkrig i Valencia – Juli

Søndag 28. Juli 2019: En av Spanias mange litt snodige men morsomme festivaler er «Batalla de los Flores», blomsterslaget som går av stabelen siste...

Påskefeiringen i Spania 2019

Påsken 2019 i Spania løper fra palmesøndag 14. april til mandag 22. april. Påsken i Spania er årets viktigste religiøse høytid. Mens protestantene mest vektlegger...

Hvorfor “begraves” sardinen i Spania?

Påskefeiring i Spania er fylt med myter, mystikk og pussige tradisjoner. Bildet av hettekledde syndere sliter seg rundt spanske byer bærende på blytunge helgenfigurer...

2.000 sauer inntar Madrid

Blant mange av Spanias litt pussing fiestas er «La Transhumancia» som hver høst markeres i Madrid. Over to tusen sauer passerer gjennom sentrum av...

På skiferie i Spania

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg....

El Belén – Det det var en gang i Betlehem

El Belén er det sikreste juletegnet i Spania. Skikken med julekrybbene, kan spores tilbake til det 13. århundre, da Frans av Assisi skal ha...

Sommerferien i Spania?

Til Spania i sommer? Her er oversikten over de beste badeland, utflukter, museer, fornøyelsesparker, tapasruter og andre aktiviteter på Costa Blanca. Utflukter: Elche - L'Alcudia, funnstedet...

Spanske juletradisjoner

Spania er et katolsk land. Der ligger også kimen til de forskjellene som finnes med det vi er vant med hjemme i Norge samtidig...

El Belèn – spansk julekrybbe

Du har sikkert lagt merke til den. På byens sentrale torg, på kjøpesenteret, hos klubber, foreninger og i offentlige bygg. El Belén er julekrybben...
- Advertisement -