Lykken er varm vind, solen i det som nesten føles som senit, en iskald øl – og en like iskald Gazpacho Andaluz. Hvis du enda ikke har prøvet denne nå erke-spanske kalde suppen, så har du gått glipp av en fantastisk smaksopplevelse! Det er mest av alt en sommer-rett selv om det er lov å spise Gazpacho hele året i Spania.
Ordet gazpacho stammer fra det hebraiske ordet ”gazas” som betyr å bryte opp i små biter. Ingrediensene til denne retten skal hakkes opp, eller aller helst støtes i en morter, i det som på spansk kalles en dornillo; en tremorter eller en liten treskål.
Forløperen til dagens gazpacho var fattigmannskost som kun besto av brødsmuler og hvitløk som ble knust og tynnet ut med olivenolje og etter hvert også piffet opp med salt og eddik. Dette var maten som ble servert arbeiderne som jobbet på spanske vinmarker i gamle dager, retten omtales også i gamle romerske og greske skrifter.
Mer smakfull
Spanias kulinariske utvikling gjenspeiles i gazpacho. I den tid landet var en del av den islamske verden, ble retten i tillegg tilsatt mandler for å gjøres mer smakfull. Suppen, som kalles Gazpacho Ajo Blanco, spises den dag i dag, og i enkelte oppskrifter er den også tilsatt druer.
Opp gjennom tidene har eksperimentelle spanjoler med sans for kokkekunsten tilsatt både eple, sitron, agurk, melk og egg, for å nevne noe, og gitt den stadig nye navn. Det finnes sågar et par varme utgaver; Gazpacho Caliente
Matnyttig
Etter at det muslimske herredømme i Spania var slutt i 1492, vendte spanjolene sine øyne vestover mot det de trodde var India. Under spansk flagg oppdaget italieneren Christopher Columbus Amerika, og en periode med meget matnyttige, men også brutale herjinger startet. I tillegg til gull brakte de sjøfarende med seg tilbake blant annet tomater, poteter, mais, avokado, chili, nøtter, sjokolade og tobakk. Og Gazpacho Andaluz ble unnfanget.
Suppen kan du enkelt lage selv, det finnes utallige oppskrifter. Følgende fant vi i en spansk kokebok, der gazpacho er å finne under salater.
1/2 kg tomater
1/4 kg grønn paprika
1 agurk
3 hvitløksfedd
50 g hvitt brød (helst et par dager gammelt)
1 ss rødvinseddik
1 dl olivenolje
en liten klype havsalt
Serveres kald
Skold tomatene i kokende vann et par sekunder og fjern skinnet. Mos tomatene og sil massen i en grov sil for å få fjernet frøene. Legg noe brød til siden for krutonger, resten av brødet bløtes i vann i fem minutter. Del krutongbrødet i små terninger, stek dem i olivenolje til de er gylne og legg dem på et kjøkkenpapir. Bland alt bortsett fra krutongene i en foodprocessor. Avkjøles i kjøleskap og serveres kald med isbiter og garnityr som f.eks spekeskinke, agurk, hakket løk og krutonger.
Alternativt finnes det ”melkekartonger” med god gazpacho i kjøledisken på nærmeste Mercadona, overstrødd med hvitløkskrutonger som du finner et par reoler bortenfor får du et velsmakende, avkjølende, næringsrikt og ikke minst lettvint måltid.