Albir-leilighet felte kulturminister

0
177
Foto: Da dommen mot Màxim Huerta ble kjent for offentligheten, valgte den 47 år gamle ministeren å trekke seg. Valencia-fødte Huerta var kultur- og idrettsminister i Spanias nye regjering fra 7. til 14. juni, det korteste i spansk demokratis historie.

PSOE-politiker og forfatter Màxim Huerta rakk å være kulturminister i Spania i en uke før han måtte trekke seg. Årsaken var en dom for skattesvindel fra 2017, der Huerta blant annet ble funnet skyldig i å ha brukt en eiendom i Albir til å unndra flere hundre tusen euro fra skatt. Da dommen ble kjent for offentligheten, valgte Huerta å gå. Kun syv dager som minister er det korteste i spansk demokratis historie.

Utgifter knyttet til den aktuelle leiligheten ved Albir-stranden (Alfaz del Pi), skal ha blitt brukt til fradrag i skatt i et av Huertas selskaper. I dommen fra i fjor ble utgiftene ansett som private og ikke relatert til eks-ministerens virksomhet. Som følge av rettens avgjørelse måtte Huerta betale rundt 366.000 euro til skattemyndighetene (rundt 3,5 millioner kroner), penger som tilsvarte skatt for de tre årene 2006, 2007 og 2008.

Da dommen mot Màxim Huerta ble kjent for offentligheten, valgte den 47 år gamle ministeren å trekke seg. Valencia-fødte Huerta var kultur- og idrettsminister i Spanias nye regjering fra 7. til 14. juni. Dommen fra retten i Madrid (Tribunal Superior) var kjent for PSOE da han ble tilbudt jobben som kulturminister. Både partiet og Huerta selv mener det ikke er snakk om intendert skattesvindel, men at han begikk en feil i tolkningen av skattereglene. Da Huerta trakk seg uttalte han til spansk media at det viktigste for ham, ved siden av spansk kultur, var «gjennomsiktighet i politikken» og at han trakk seg «vel vitende om at han var fullstendig uskyldig».

Den nye spanske arbeiderpartiregjeringen til PSOE ledes av statsminister Pedro Sánchez. Regjeringen ble dannet etter at tidligere statsminister Mariano Rajoy fra det konservative Partido Popular trakk seg 1. juni. Den tidligere statsministeren ble felt av et mistillitsvotum, etter flere år med korrupsjonsanklager mot partiet.