Solgården i Villajoyosa, ferieparadis i over 40 år

0
2134

Solgården feiret 40 år. Feiringen tok sted 30. mars, men jubileumsåret skal feires helt til 2013.
– Nå har vi fått hjulene til å rulle i 40 år og det ønsket vi å markere med en feiring for våre gjester, ansatte, Villajoyosa kommune og andre samarbeidspartnere, sier Sbertoli.

Startet kronerulling

Pablo Sbertoli er Solgårdens direktør.
Solgårdens Villajoyosa

– Det hele startet i 1968. Det var en turistboom på Costa Blanca og nordmenn valfartet til sol og varme. Det ble arrangert turer for norske utviklingshemmede med ledsagere, blant annet til Benidorm, men det viste seg at det var vanskelig for denne gruppen å manøvrere seg i byen siden det på den tiden var dårlig tilrettelagt for rullestolbrukere, sier administrerende direktør ved Solgården, Pablo Sbertoli.
Dermed startet en gruppe nordmenn, deriblant skuespillerdivaen Wenche Foss som selv fikk en sønn med Down syndrom, en kronerulling for å samle inn penger til et eget ferieparadis, tilrettelagt bevegelseshemmede.

Trygghet og tilrettelegging
På under fire år hadde de etablert et andelslag, kjøpt tomt, planlagt, finansiert og bygget et feriesenter med 80 plasser.
– Vi åpnet dørene 1. april 1972. Siden den gang har målet vært å gi trygghet, trivsel og glede for våre gjester, sier Sbertoli.
Solgården er hovedsakelig et feriesenter for psykisk utviklingshemmede, pensjonister og helsesvake eldre.
Annenhver uke flyr Solgårdens gjester, på eget fly, ned til Spania og det er ingen tvil om at turene er populære.
I 2011 hadde 5.000 nordmenn gjestet Solgården.
– Vi er et feriesenter for en gruppe turister som trenger ekstra trygghet og tilrettelegging. Vi har leger og sykepleiere på senteret noe som er viktig for vår målgruppe, sier Sbertoli.

Solgården Villajoyosa
Solgården Villajoyosa

Tilrettelagte aktiviteter
Solgårdens tomt strekker seg over 450 mål.
– De siste ti årene har vi investert mye i anlegget. Vi har pusset opp og bygget ut. I dag har vi 220 plasser, og vi har ventelister på plassene. 50 prosent av våre gjester har vært her før, så det betyr nok at det føles godt og trygt å være her, sier Sbertoli.
På Solgården er det tilrettelagt for at man kan få tak i det man trenger på senteret.
– Vi har helsepersonell, fysioterapeut, frisør, aromaterapeut og fotterapeut. I tillegg har vi kafé, matsal, bassengområde, galleri, minigolf og Sansehagen der man også kan bruke rullestol for å komme seg frem og plukke en appelsin dersom det skulle være ønskelig. Det er for mange en opplevelse i seg selv, sier Sbertoli.

Solgårdens VillajoyosaÅpen dag
Feiringen gikk over tre dager og inneholdt mange aktiviteter som var åpne for alle.
– Vi begynte med et helseseminar som tok for seg helseeffektene av et opphold i Syden. Vi fikk forskere på besøk som fremla resultatene, sier Sbertoli.
Deretter var det konsert med Hanne Krogh, Marius Roth Christensen, Hilde Haraldsen Sveen og Asbjørn Arntsen.
– Dette var en takkekonsert til Villajoyosa kommune og inntektene fra konserten gikk til senteret for psykisk utviklingshemmede i Villajoyosa, Les Talaies, sier Sbertoli.
Dagen etter var det åpen dag på senteret. Alle var inviterte til å komme og bruke Solgården og dets fasiliteter.
– Det ble mange barneaktiviteter og Hanne Krogh hadde egen barnekonsert. I tillegg ble det servert mat og drikke. Den nye jubileumsboken vår skrevet av prest, forfatter og salmedikter Eyvind Skeie ble gitt i gave til de fremmøtte, sier Sbertoli.


Det var også en messe på området hvor det blant annet var mulighet for å smake på vin og sjokolade.

Hanne KroghMange planer
– Nå har vi en stabil økonomisk situasjon og ser fremover, sier Sbertoli.
De skal opprette Wenche Foss` ledsagerfond for at de som mangler ledsagere også kan få muligheten til å reise til Solgården.


– Vi har en veldig stor tomt og det ønsker vi å utnytte bedre. Vi vil gjerne få flere aktiviteter på uteområdet og vurderer nå muligheten for å lage en utendørs bowlingbane. I tillegg planlegger vi å bygge noen boliger for de som ønsker å komme på langtidsopphold. Vi har tidligere snakket om å bygge et rehabiliteringshjem og det er også planer vi tar med oss videre, sier Sbertoli.


Solgården BA er et humanitært andelslag hvor det ikke gis utbytte til noen av andelshaverne. Det betyr at alt av overskudd går til drift og videreutvikling av Solgården.


– Vi er en bra gjeng med spanjoler og nordmenn som arbeider sammen for at våre gjester skal få et best mulig opphold. Vi har det veldig gøy sammen og gleder oss til mange nye år sammen, sier Sbertoli.