De Nordiske Vennene i Villajoyosa

0
673

De Nordiske Vennene i Villajoyosa er et viktig møtepunkt for mange skandinaver. Vi besøkte sesongens siste medlemslunsj.

Bare kitere fristes av strandlivet i Villajoyosa denne litt forblåste april-dagen. Inne i serveringsteltet på Le Cabanon er det satt opp varmelamper og 40-50 mennesker i ferd med å samles rundt to langbord.

Aktiviteter
– Velkommen til vår månedlige medlemslunsj, sier lederen Lizbeth Gustavson, mens hun hilser til høyre og venstre. Hun er nyvalgt leder på siste årsmøte og rekker oss en hendig lite folder med oversikt over aktiviteter og styremedlemmer.
Vi får vite at foreningen har både petanque, minigolf (i samarbeid med Sjømannskirka) og bridge i tillegg til det ukentlige treffet på torsdag kveld. Det vil si, en gang i måneden byttes dette ut med en tre retters lunsj på varierende serveringssteder i la Vila.
Foreningen ble startet av svenske Johan Carlsen i 1999 med ti medlemmer. Seksten år senere har medlemstallet vokst til 118. Formålet har alltid først og fremt vært å ha et sosialt nettverk, møtesteder og hyggelige aktiviteter. Utenom de faste aktivitetene finnes det også «uoffisielle». For eksempel kaffemøter om formiddager eller steder der men alltid møter noen ved lunsjtid. Nordmenn er i klar overvekt blant medlemmene som også teller tre dansker, tre svensker: blant annet lederen Lizbeth, i tillegg til en engelskmann, en belgier og en franskmann.
– Jeg må få understreke at vi er en privat venneforening. Vi er ikke registrert hverken i Norge eller Spania, selv om vi har både årsmøte, styre og regnskap. Det vil si at både menneskelige ressurser og de 10 Euro i årskontingent kommer medlemmene mer direkte til gode, sier Lizbeth.
17 mai planlegges det selvsagt festligheter.
– Vi har planer om å låne kjøkkenet på en engelsk pub og diske opp med norsk mat, med svensk kokk, smiler lederen.
– Og når får vi dans på lørdager, kommenteres det fra nabobordet.

Godt humør
Kommentatoren har tatt med tre tenåringsdøtre på lunsj. Aldersspennet er dermed fra 15 til over 90 år. Det viser seg også at dansen ikke er langt unna. Ikke lenge etter at alle har satt seg setter Kai Marum og Gudny Dahlen i gang allsangen med et potpuri. De fleste sangbare allsanger i den norske sangskatten blir sunget med den stemmen man har og stemningen er på topp. Venne-gjengen sparer hverken på sangstemmen eller dansefoten. Så snart hovedretten er fortært låner nemlig Gudny trekkspillet til den omvandrende cafespillemannen. Et fyrverkeri av danseslagere kommer på rad og rekke: Kostervals, Drømmen om Elin og We will meet again strømmer ut av det lånte trekkespillet, mens par etter par gjør plass til desserten med en liten svingom.

3

– Det er ofte sang og musikk når vi samles og husk å skrive at alle er velkomne, avslutter leder Lizbeth før hun byr opp cafeverten.