Årets influensa-vaksine er her

Publisert

Costa Blanca Klinikken er bare ett av stedene du kan ta den. Med 300 vaksiner på lager er de godt forberedt. Du bør vaksinere deg før midten av desember, hvis du er i risikogruppen.

Eldre, gravide og dem som av en eller annen grunn har nedsatt immunforsvar bør vaksinere seg, sier doktor Paco Montanes på klinikken.

Ny variant hvert år

Influensaviruset en annerledes hvert eneste år. Derfor forskes det nøye på å sette sammen riktig vaksine. Montanes forteller at utforskingen foregår i Asia, der vinteren kommer mens vi har sommer. Man finner de virus som mest sannsynlig kommer til vår del av verden. Deretter lages ulike varianter av vaksinen i Europa og USA. I Spania tilbys 10-12 varianter, i Norge bare fire. Årets «klassiske» vaksine beskytter oss mot en influensa med tre ulike virus. Den virker slik at kroppen lager antistoffer uten å måtte gå gjennom sykdommen.

Vaksinen anbefales til personer over 65 år, gravide og personer som på grunn av luftveissykdommer eller hjerte- og karsykdommer har nedsatt immunforsvar. I tillegg figurerer blant annet nevrologiske skader som slag, nyre- eller leversvikt og svært alvorlig fedme på lista. Den har to ukers inkubasjonstid, så man bør ta den i løpet av høsten.

Hvis du er i tvil kan du alltid spørre på ditt legekontor. De som er residente kan selvfølgelig få den på et offentlig helsesenter. Det anbefales også at helsepersonell vaksinerer seg, sier legen.

Bivirkninger

Mange er skeptiske til bivirkninger av vaksinen. Doktor Montanes beroliger med at man er kommet langt med å lage vaksiner med minimale bivirkninger.

 

Man må regne med at det er litt hovent og ømt i begynnelsen, men det skal gå fort over. Hvis du derimot har hatt sterke reaksjoner på vaksiner før, bør du betenke deg. Ta en prat med legen hvis du er i risikogruppen, kanskje han kan bruke en variant av vaksinen. Hvis du er allergisk mot egg, må du si fra. Viruset er nemlig kultivert i egg. Hvis legen vet det kan han «fikse» så du allikevel kan vaksinere deg, avslutter Doktor Montanes. 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter