L’Alcudia, 2500 år gammel bosetning utenfor Elche

Publisert

Tre kilometer syd for Elche ligger den arkeologiske utgravningen La Alcudia like ved Vinalopó-elven. Det var her man i 1897 fant bysten kjent som Dama de Elche ved det som var et steinbrudd. Området som er på rundt 11 hektar vitner om aktivitet og bosetninger fra bronsealderen frem til Spanias islamske periode.

Romere og Ibererer

I utgravningens nordre felt kan du rusle blant ruinene etter 2500 år gamle iberiske hjem og romerske byggverk. Her kan man se mosaikk-dekorasjoner og fortsatt intakte kloakk-anlegg. Bygninger fra spanias visgotiske periode har blitt fjernet for å nå de fra den romerske perioden.

Dama de Elche
Før maurerne flyttet Elche, til der byen ligger nå, lå den på L’Alcudia. Det er funnet spor etter bosetning her som man regner med er 5000 år gammel. Den gamle byen var lenge gjemt og glemt, men 4. august i 1897 gjorde den unge arbeideren, Manuel Campello Esclapez ved en tilfeldighet et funn, som for alvor satte L’Alcudia på det arkeologiske kartet.

Han kom over skulpturen som etter hvert fikk navnet Dama de Elche. Skulpturen forestiller en kvinne med en utrolig komplisert hårfrisyre, hvor håret er satt opp i store ringer på hver side av ansiktet. Hvem hun var, er et mysterium – kanskje en gudinne, prestinne eller en prinsesse.

Vitenskapsmenn diskuterer fortsatt alderen på skulpturen, men i de fleste guider og brosjyrer står det at den stammer fra ca. 400 år f. kr. Dama de Elche regnes som en av Spanias nasjonalskatter, og originalen er nå tilbake i Elche etter å ha vært plassert i Det Nasjonale Arkeologiske Museum i Madrid i en årrekke. Skulpturen preget den første en-pesetasseddelen som ble utgitt i Spania i 1948.

Bad fra 1. århundre
Øst på utgravings-området ligger et godt bevart bad fra det første århundre. I tilknytning til badet finner man en garderobe og en latrine.

Du kan bevege deg relativt uhindret inne i mellom enkelte av ruinene. Bildet under viser restene etter et iberiske tempel fra år 600 f. kr.

Åpningstider:

Parque arqueológico La Alcudia er åpent alle dager 09.30 til 15.00. Mandager stengt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter