Home Blog

Teflon-kongen slipper unna igjen

Høyesterett har i dag (mandag 5. mai) avgjort at den kontroversielle sivile saken mot ekskongen er «juridisk død», uten nye bevis som støtter påstandene om lovbrudd.

Statsadvokaten henla saken for tre år siden, men rasende advokater startet et gruppesøksmål for å tvinge ham til å ta en avgjørelse. Det hjalp ikke. Juan Carlos går fri. Igjen.

Drepte sin egen bror, aldri etterforsket

Kalt «den heldigste mannen i live» av kritikerne, sier noen at bare Donald Trump kan måle seg med ham når det gjelder å unnslippe rettferdighet. Og det er ikke engang halvparten. Det blir ikke ofte nevnt, men han drepte sin egen bror – og ble aldri seriøst etterforsket for det.

Man kan si at han har levd et privilegert liv.

Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, som er hans fulle navn, ble født i eksil i 1938 (han er nå 87 år gammel). Seks år før han ble født, abdiserte hans bestefar, og de fleste spanjoler antok at monarkiet i Madrid var over. Franco ble imidlertid diktator, og han likte gammeldagse «fornemme» forestillinger som kongedømme.

Juan Carlos’ far var neste i rekken, men vinket sønnen forbi – så Juan Carlos fikk nytte av nok en tilfeldighet og ble Francos arving.

Vi vet alle at han ble konge etter Francos død i 1975 og sto overfor et antidemokratisk opprør i 1981 (selv om noen sier at han ventet til klokka 01.00 før han talte, og at han ville ha gått med på opprøret hvis han kunne). Han har overlevd en rekke skandaler, blant annet kjøp av smykker til elskerinnen Corinna og jakt på truede dyr på safari, men brorens død blir sjelden nevnt.

Døde av skudd mot hodet

29. mars 1956 levde den spanske kongefamilien fortsatt i eksil i Estoril i Portugal. Prins Alfonso, som var 14 år gammel, vant en golfkonkurranse den morgenen. Klokka halv ni om kvelden kom familielegen i all hast for å behandle Alfonso. Han skulle ende opp med å bekrefte at barnet døde av et skudd i hodet.

Tilsynelatende hadde Alfonso og hans 18 år gamle bror Juan lekt med en .22-kaliber revolver i lekerommet i villaen. Pistolen gikk av. Den dag i dag vet ingen nøyaktig hva som skjedde.

«Det vil være absolutt stillhet rundt detaljene i den skjebnesvangre hendelsen: det er et mysterium, det kan bare være gjenstand for hypoteser», skriver Laurence Debray, Juan Carlos’ autoriserte biograf.

Fem versjoner

Det finnes opptil fem forskjellige versjoner av hva som skjedde den kvelden. Den britiske historikeren Paul Preston har samlet dem i sin bok Juan Carlos, A People’s King (2003).

Fredag 30. mars 1956 beordret diktatoren Francisco Franco den spanske ambassaden i Lisboa til å utgi følgende uttalelse: «Mens Hans Høyhet Infante Alfonso rengjorde en revolver sammen med sin bror, gikk det av et skudd som traff ham i pannen og drepte ham.»

Den italienske pressen publiserte imidlertid en helt annen versjon, der det ble hevdet at Juan Carlos holdt pistolen og at fingeren hans var på avtrekkeren da det dødelige skuddet gikk av. I sin selvbiografi verken benektet eller bekreftet grevinnen av Barcelona (deres mor) at Juan holdt pistolen.

Hun skal angivelig ha fortalt sin syerske, Josefina Carolo, at hennes eldste sønn spøkefullt siktet revolveren mot sin yngre bror og, uten å være klar over at pistolen var ladd, trykket på avtrekkeren.

Juan Carlos fortalte en lignende versjon av dette til Bernardo Arnoso, en portugisisk venn. Han la imidlertid til en detalj: ifølge ham hadde kulen spratt av en vegg og truffet lillebroren i ansiktet.

Greven av Barcelona (deres far) løp opp til lekerommet hvor Alfonso lå i en blodpøl, og prøvde å gjenopplive sønnen. Barnet døde i armene hans. Nylig har en mer skandaløs versjon sirkulert, spredt av et annet medlem av den europeiske kongefamilien.

«Jeg var der. Vi var [også] i eksil, og vi pleide å skyte på glass og flasker på stranden i Cascais. Juanito skjøt broren sin og drepte ham», minnes prins Victor Emmanuel av Savoy, sønn av den siste kongen av Italia, i den nye Netflix-dokumentarserien The King Who Never Was.

«Han skjøt ham ikke direkte, men gjennom skapet», presiserer han. «Jeg var der. Det var 100 % en ulykke.»

Fraværet av en rettslig etterforskning av Alfonsos død har gitt opphav til alle slags spekulasjoner i nesten syv tiår. Alfonso ble begravet på Cascais kirkegård 31. mars 1956. Etter seremonien plukket faren opp pistolen og kastet den i havet.

Juan Carlos har aldri snakket offentlig om denne episoden i livet sitt, men nesten 70 år senere fortsetter spøkelset av Alfonso de Borbón å hjemsøke ekskongen.

Mai-fest i Torrevieja 15.-18. mai

Årets store maifest (Feria de Mayo) vil i Torrevieja arrangeres 15. og 18. mai. Det blir rundt 15 markeds-boder og scene for show og konserter blir satt opp i Antonio Soria-parken. Lokale danseskoler er sentrale i arrangementet, de vil vise frem spesielt flamenco i denne festivalen som har tilknytning til Andalucia.

Feria de Mayo er en av de mest kjente begivenhetene i byens festkalender og lover fire dager fylt med folklore, livemusikk, andalusisk mat og aktiviteter for hele familien.

I år vil området ha 15 boder, en stor scene og en tribune med plass til 600 personer. Programmet inkluderer barneshow, oppvisninger fra lokale danseskoler – blant annet Soul Dance Studio og Mery Dance Academy – en fargerik rociero-parade og den tradisjonelle rociera-messen som avslutter messen på søndag.

Et av høydepunktene blir opptredenen til den sevillanske gruppen «Siempre Así», som går på scenen lørdag kveld 17. mai. I tillegg gjenopptas opptredenen til Antonio Fernández «El Torero», en av de mest etterlengtede opptredenene i 2025 på grunn av torrevejenses retur til scenen på Feria de Mayo i sin hjemby.

Program for Feria de Mayo

Torsdag 15. Mai

21:00 Åpningsseremoni for Feria de Mayo 2025, med fremføring av Torreviejas hymne av UMTs musikkorps.

Deretter: Fyrverkeri.

21:30 Opptreden av Academia de Danza QK

22:30 Opptreden av koret Hermandad Virgen del Rocío

Fredag 16. Mai

21:00 Opptreden av danseakademiet Arantxa

22:00 Opptreden av den kommunale danseskolen i Torrevieja

23:00 Opptreden av Aire de Lo Ferro

Lørdag 17. Mai

12:00 Feiring av den tradisjonelle Misa Rociera i kirken Iglesia de la Inmaculada Concepción, sunget av koret Hermandad Virgen del Rocío.

Etter avslutningen, parader med ryttere og vogner til messeområdet i Parque Antonio Soria.

Rute: avgang fra Iglesia de la Inmaculada og opp Calle Bazán, Delfina Viudes til messområdet i Parque Antonio Soria.

Når vi er fremme, starter den tradisjonelle hesteparaden.

21:00 Opptreden av danseskolen Soul Dance Studio

22:00 Opptreden av danseskolen Paya’s

23:00 Opptreden av Siempre Así

Søndag 18. Mai

12:30 til 17:00 Karavane med hestevogner og hester på messområdet

20:30 Opptreden av Mery Dance Academy

21:30 Opptreden av Coro Brisa del Sur

22:00 Avslutning av Sevillanas-messen 2025 sunget av korene Brisa del Sur, Alba Rociera og Hermandad Virgen del Rocío.

Nye boliger på Orihuela Costa vil bli oversvømmet

Naboer og miljøvernere protesterer mot kommunens plan om å øke antallet nye boliger i et område på Orihuela Costa. Området som nå står ubebygd skal reguleres til å tillate 33 rekkehus, ligger i nærheten av N-332 og kjøpesenteret Consum i nordre Campoamor. Naboene mener tomten ligger innenfor et område med flomfare og bør forbli ubebygd.

Amigos de Sierra Escalona (ASE), Amigos de los Humedales del Sur de Alicante (AHSA) og naboforeningene «San Miguel Arcángel» i San Miguel de Salinas, FAOC, Punta Prima, Playa de la Glea, Altos del Pinar og Campoamor hevder at tomten ligger innenfor det flomfarlige området som er definert av Patricova rundt den siste delen av elven Nacimiento, og at den også er delvis berørt av LIC-området Sierra Escalona og Dehesa de Campoamor.

Les også: Nytt tiltak mot flom på Orihuela Costa

De ber derfor om at det ikke gis tillatelse til å bygge boliger og at tomten avklassifiseres for å gjenvinne sin tidligere status som ikke-bebyggbar tomt med spesialbeskyttelse, og at den integreres i den regionale og kommunale grønne infrastrukturen på grunn av naturrisikoen for flom, som de hevder vil bli stadig større som følge av klimaendringene.

I denne forbindelse understreker de at ifølge Patricova ligger de berørte områdene innenfor fareområdet for flom i forbindelse med oversvømmelser av elven Nacimiento. De advarer derfor om at «det er uforsvarlig å gi grønt lys for bygging av de planlagte boligene i et område som er utsatt for flomfare», i et elveløp som har sitt utspring i Sierra Escalona.

De minner også om at slike oversvømmelser allerede har skjedd under stormen som i september 2019 rammet Vega Baja og påvirket området Y-1 nærmest elveløpet Nacimiento.

De understreker også at en storm av samme intensitet som den i Valencia i oktober i fjor, som førte til kraftig nedbør ved elvens utløp, kan ramme området som skal omreguleres.

De understreker også nødvendigheten av å beskytte området LIC «Sierra Escalona y Dehesa de Campoamor» og sikre en så bred økologisk korridor som mulig mellom det beskyttede området Sierra Escalona og Dehesa de Campoamor og det beskyttede havområdet Cabo Roig. I denne forbindelse minner de om at de i innspillene de sendte inn i juni 2023 til Plan de Ordenación de los Recursos Naturales (PORN) for Sierra Escalona og Dehesa de Campoamor, ba om at ulike områder, blant annet tomten i dette området, ble inkludert i området som strekker seg til kystlinjen gjennom den siste delen av elven Nacimiento og omgivelsene.

I tillegg ligger en del av tomtene, rundt 4000 kvadratmeter, innenfor avgrensningen av dette LIC, «som berører et område i Natura 2000-nettet», hevder de.

Det er påfallende at begge disse territoriale og miljømessige forhold, som de påpeker, ikke er nevnt på noe tidspunkt i dokumentasjonen som er lagt ut til offentlig informasjon.

Til slutt understreker de at det dreier seg om «et allerede overbefolket og overurbanisert kystområde som haster med tiltak for å stoppe urbaniseringen av de få tomtene som fortsatt er ubebygd langs kysten i regionen», og at «godkjenning av prosjektet vil innebære en fortsettelse av den irrasjonelle satsingen på urbanisering av kysten av Alicante».

Tapas-rute i Altea

Fra 9. til 18. mai, med 32 forskjellige tapas i to stiler: «sesongens tapa» og «gourmet-tapa». Det er foreningen for hotelleiere og næringsdrivende i Altea, som står bak den åttende utgaven av Ruta de la Tapa de Altea.

Tapasrunden finner sted fra 9. til 18. mai, hvor 16 restauranter vil tilby muligheten til å smake på 32 forskjellige og i de fleste tilfeller svært raffinerte tapas.

De deltagende etablissementene i årets utgave av Ruta de la Tapa er Antiu Xixona, Austriaco, Bon Vent, La Clau, Carnicero Loco, E-tika, Terraza Oliva, Tío Ennio, Eukaliptus, El Tajín de oro, Plan B, Pedacitos vinos y tapas, El Pulpo, Talaia Espai Mediterrani og Marina Lounge.

I år er nyheten at det blir en gourmetlinje, slik at det blir to tapaslinjer. Sesongens tapa, som koster 4 euro og inkluderer drikke, og gourmet-tapaen, som koster 6 euro og også inkluderer drikke.

NIE nummer i Spania, slik søker du

Hva er NIE nummer?

NIE er ditt spanske identitetsnummer (Numero de Identificación de Extranjero). For mange er anskaffelsen av NIE første skritt i prosessen ved kjøp av en bolig. Du trenger NIE for enhver type kontrakt og avtale i Spania. NIE er nødvendig for å registrere en bil, eller en moped i ditt navn.

Det er enkelt å søke om NIE nummer i Spania. Det er ikke nødvendig å bruke advokat eller andre konsulenter for en slik søknad.

Hvor søker jeg?

Det er tre typer kontorer hvor du kan få ditt NIE. Det er det spanske innenriksdepartementet som steder ut NIE til utlendinger via tre kanaler:

1) NIE kan bestilles via ambassadene i utlandet, inkludert den spanske ambassaden i Oslo. Ambassaden kan kreve bekreftelse på motivet for søknaden som kjøp av bolig etc. Søker du direkte i Spania er kravet til slik dokumentasjon lavere.
2) NIE kan bestilles via Policia Nacional når politiet har egen Extranjería-avdeling (kontor for utlendingssaker).
3) Egne kontorer direkte underlagt innenriksdepartementet, Extranjería.

Kontakt kontoret som best passer din situasjon for å bestille time.

I Altea er det et eget «extranjeria» som håndterer ting som søknader for NIE og registrering i utlendings-registeret (residencia). Finnes det ikke et slikt kontor i din kommune eller i nabokommunen er det nasjonalpolitiets utlendingskontor som håndterer søknad om NIE.

NIE nummer i Torrevieja, I Torrevieja søker du om NIE hos Policia Nacional i Calle Larramendi mellom Avenida Habaneras og Calle La Loma.

NIE nummer i Altea, I Altea har man ett eget Extranjeria hvor du kan søke om NIE i Calle Sant Isidre Llaurador.

NIE nummer i Alfaz del Pi, Du kan søke om NIE på Extranjeria i Altea eller hos Policia Nacional i Benidorm.

NIE nummer i Marbella, I Marbella er det Policia Nacional i Avendia Arias de Velasco 25, som håndterer søknader om NIE nummer.

NIE nummer i Fuengirola og Mijas, For Fuengirola og Mijas er det Policia Nacional i Fuengirola (Adresse: Avenida Condes de San Isidro, 98) som håndterer søknader om NIE nummer.

Søknad om NIE nummer på Gran Canaria, Arguinieguin og Maspalomas
For nordmenn som bor i Arguineguin og syd på Gran Canaria er det Policia Nacional i Maspalomas som håndterer søknaden. Adressen er Calle Avenida de Moya Nº 4.

Hvordan søker jeg?

  1. Søknadsskjema for NIE (EX15) fylles ut og skrives ut på forhånd.
  2. Betale avgiften ved å fylle ut betalingsblankett for søknad om NIE, Modelo 790. Velg alternativet for å få NIE nummer «Asignación de Número de Identidad de Extranjero (NIE) a instancia del interesado». Beløpet du må betale vises nederst i skjema. For 2025 er beløpet 9,84 Euro, samme som året før. Trykk på knappen for å generere og skrive ut betalings-skjema med dine data. Skriv ut skjema og betal i banken.
  3. Bestill time hos nærmeste utlendingskontor via den offisielle websiden. Ved å velge provinsen vil du få opp en liste med kontorer i regionen som håndterer slike saker. Ved å velge det aktuelle kontoret får du oppe hvilke type søknader de håndterer og når første ledige time er. Du kan bruke den samme siden for å kansellere timen om du ikke kan møte opp.
  4. Ta med bekreftelse på time, søknadsskjema, kvittering på avgiften.

Slik får du NIE nummer ved den spanske ambassaden i Oslo

Skal du kjøpe en bolig i Spania men bor i Norge kan du søke om NIE-nummer ved personlig oppmøte ved Konsulatet i Oslo (Halvdan Svartes gate 13, Oslo). Du må da ta med det ferdig utfylt søknadsskjema for NIE (EX15). Skal du oppholde deg i Spania mer enn tre måneder for jobb, studier e.l. må du søke i Spania.

Søknadsskjema for NIE, EX15. Skjemaet fylles ut direkte på nettsiden og skrives ut.
Avgiftsskjema (modelo 790). Skjemaet fylles ut direkte på nettsiden, last så ned skjemaet (For å laste ned skjemaet, klikk på «Descargar impreso rellenado» nederst på siden). Det er kun første side som skal skrives ut.
Motiv/årsak til søknad. Legg ved kopier av dokumenter som bekrefter økonomiske forhold i Spania (kjøp- og salgskontrakter, skjøter, arvedokumnter etc.

Kostnad / priser:

  • Søknad om nytt NIE-nummer koster 9,84 €
  • Fornyelse av NIE-nummer koster 7,31 €
  • Pass: originalt og en kopi

I de tilfellene hvor søkeren ikke selv møter opp på Ambassaden og søknaden presenteres gjennom en representant med tiltrekkelig fullmakter signert av Notarius Publicus eller sorenskriveren, må passkopien være legalisert av norske politimyndigheter eller Notarius publicus.

EKSEMPEL PÅ FULLMAKT: ”Jeg gir herved fullmakt til……………………………….. slik at han/ hun kan møte opp og fremlegge all nødvendig dokumentasjon i mitt navn på Ambassaden angående søknad om NIE nummer i Spania. ”Underskrift”

Svar på NIE-søknaden vil bli sendt på e-post i løpet av ca. 4 uker.

Hvor lang tid tar det å skaffe NIE nummer?

Søker du om spansk NIE-nummer via konsultatet i Oslo er det rundt fire ukers behandlingsstid. Søker du om NIE i Spania er prosessen raskere. Behandlingstiden varierer noe men regn med rundt ti dager opptil en måned i verste fall.

Verdifulle råd når du søker om NIE nummer i Spania

Søknaden om NIE er oftest ditt første møte med det spanske byråkratiet. Ting går ikke alltid på skinner i Spania, men man finner alltid en løsning. Ikke bli irritert om ting ikke går som forventet umiddelbart. Ikke alle offentlige ansatte er like profesjonelle så pass på at du har alle dine papir i orden og prøv å søk i god tid om du trenger NIE for kjøp av bolig bil e.l.

Padron Muncipal, registrering i kommunens manntall

Når du har fått deg ditt spanske NIE nummer vil mange ofte ønske å registrere seg i kommunens manntall. Det er en registrering som enkelt og greit informerer kommunen (og ingen andre) at du bor i kommunen. Om du bor her fast hele året eller bare deler av året er ikke så relevant i denne sammenhengen, din skattestatus i Norge eller Spania har ikke noe med denne registreringen å gjøre.

Les egen sak om Padron Muncipal, registrering i kommunens manntall

Spanias lykkeligste by ligger i Andalucia

Den lille kystbyen Chipiona i provinsen Cadiz er kåret til «Spanias lykkeligste by» for 2025, ifølge en ny nasjonal undersøkelse utført av YouGov for sukkerprodusenten Azucarera.

Chipiona overgikk dusinvis av andre sjarmerende byer over hele landet og tok førsteplassen takket være «befolkningen, klimaet og livsfilosofien», heter det i rapporten.

Det er en oppgang fra tredjeplassen i fjor, og den beskjedne byen – som er mest kjent for sine vidstrakte sandstrender og Spanias høyeste tradisjonelle fyrtårn – er nå godt etablert på den nasjonale radaren.

Undersøkelsen, med tittelen Los pueblos mas felices de España, ble gjennomført i to faser blant over 2000 voksne spanjoler for å finne ut hvilke byer publikum assosierte med glede, livskvalitet og en følelse av velvære.

I den første fasen ble folk bedt om å nevne byer de anså som «lykkelige», mens de i den andre fasen ble bedt om å rangere dem. Chipionas seier plasserer den foran bedre kjente destinasjoner som Ronda og Nerja i Malaga, som kom på henholdsvis andre og tredje plass. Begge ble rost for sine naturlige omgivelser og imøtekommende innbyggere.

Faktisk dominerte Andalucía topp 10 med syv byer på listen, noe som bekrefter regionens solfylte og sosiale rykte. Andre toppscorere inkluderer Zahara de los Atunes og Tarifa – begge også i Cadiz – sammen med Benalmadena og Mojacar.

Den valencianske byen Peñiscola var den eneste destinasjonen utenfor Andalusia blant de fem beste.

Studien fant at de faktorene som var mest forbundet med lykke i Spania, var naturlige omgivelser (rangert blant de tre viktigste årsakene for 27 byer), skjønnhet (25 byer) og klima (21 byer).

Den påpekte også et tydelig geografisk skille: Sørlige strandbyer som Chipiona ble hyllet for solskinnet, mens nordlige steder fikk høyere score for natur og mat. Azucareras rapport har som mål å fremheve gleden ved hverdagen i mindre byer og feire deres kultur, fellesskap og sjarm.

De 10 lykkeligste byene i Spania 2025:

  1. Chipiona (Cadiz)
  2. Ronda (Malaga)
  3. Nerja (Malaga)
  4. Peñiscola (Valencia)
  5. Tarifa (Cadiz)
  6. Zahara de los Atunes (Cadiz)
  7. Benalmadena (Málaga)
  8. Mojacar (Almería)
  9. San Vicente de la Barquera (Cantabria)
  10. Santillana del Mar (Cantabria)

Moros y Cristianos i Alcoy – Folkelig Historieforfalskning 3,4 og 5. mai

Moros y Cristianos festivalen er godt kjent blant skandinaver som har tilbrakt en sommer i Villajoyosa eller en september måned i Altea. Men for spanjolene er det Moros y Cristianos i Alcoy som utvilsomt er den mest kjente.

Festivalens opprinnelse er i Alcoy og når kalenderen viser april henter man frem sverdet og skjoldet i Alcoy en halvtime fra Alicante by. Opptogene sendes live på TV over hele landet og billettene for å få sitte første rekke forhåndsselges som om det skulle være konsertbilletter.

I 2025 går festivalen av stabelen 3,4, og 5. mai. Datoene flyttes på fra år til år avhengig av når årets påskefeiring avsluttes.

Folkelig Historieforfalskning

Festivalens opphav er knyttet til San Jorge eller St. Georg som er mannen som skal ha drept både drager og muslimer i følge legenden. Dette siste er knyttet til Spanias mauriske periode, altså den rundt 800 år lange perioden, før staten Spania ble til, hvor den iberiske halvøy var delt opp i en rekke mindre kongedømmer. Mange av dem hadde en stor del jøder og muslimer blant befolkningen. Spesielt statene langs middelhavet var også styrt av Maurerne i mange hundre år. Blant dem kongedømmet Valencia, Kalifatet av Cordoba, Granada etc.

Tidspunktet for Moros y Cristianos i Alcoy er knyttet opp til San Jorges dag som markeres i mange land 23. April. Saint George er Storbritannias skytshelgen og ofte avbildet i ridderdrakt med sverd og dragen.

Maurerne som innvandret og koloniserte først deler av Andalucia kom fra dagens Marokko og Algerie. De første gruppene var Berbere og det var de som f.eks. ga Gibraltar sitt navn. Gib al-tar. Tarek er et vanlig berbersk guttenavn og Tarek var mannen som ledet den første gruppen i land der så Gibraltar betyr «Tarek sin stein» enkelt og greit.

Moros y Cristianos festivalen er et slags historisk teater som må ses i lys av den katolske kirkes behov for å fjerne alle spor av Islam og Jødedommen fra Spania da «Isabel den katolske» erobret kongedømmene i syd under påskudd av å spre kristendommen. Hun giftet seg med kong Fernando av Aragon, de slo sammen sine kongedømmer og dette var forgrunnen for at de kunne erobre resten av det som skulle bli Spania.

Historien man forteller fiesta-dagene snakker lite om andre ting. Det er Muslimenes «innvasjon» og de kristnes «frigjøring» av Spania som har blitt historien man gjentar. Dette er ganske så langt fra virkeligheten men spanjolene har alltid hatt et komplisert forhold til sin innholdsrike historie. Man trenger ikke se lenger tilbake til diktaturet som formelt endte med Francos død i 1975 for å forstå dette.

Høy pris-stigning på bolig i Alicante-provinsen

Eiendomsmarkedet i provinsen Alicante har startet 2025 med en kraftig økning i boligprisene. Dette har vært spesielt tydelig i flere måneder, men nå er oppgangen bekreftet. Ifølge den siste rapporten fra Gesvalt for første kvartal ligger gjennomsnittsprisen per kvadratmeter i provinsen på 1 651 euro, noe som innebærer en økning på 11,2 % på årsbasis og 3,7 % i forhold til forrige kvartal.

Disse tallene bekrefter den oppadgående trenden som startet i 2021 og fortsetter å plassere Alicante «som et av de mest dynamiske markedene på Middelhavskysten, både når det gjelder kjøp og salg og utleie», ifølge rapporten. Den tar også opp utfordringen med tilgang til denne eiendommen for innbyggerne, som ser at verdien stadig stiger, både når det gjelder kjøp og leie, og som hindrer særlig unge eller personer med mindre stabile jobber i å kjøpe eller leie en eiendom.

I hele Comunitat Valenciana var den gjennomsnittlige årlige økningen på 10,3 %, med en pris på 1 437 euro per kvadratmeter. Alicante ligger dermed over gjennomsnittet for regionen og provinsen Castellón (8,3 % mer). Valencia øker imidlertid med 11,3 %, noe mer enn provinsen Alicante.

I hele landet nådde gjennomsnittlig salgspris 1 728 euro per kvadratmeter, med en årlig økning på 10,3 % og en kvartalsvis økning på 1,6 %.

Alicante sammenlignet med resten av Spania

Alicante er blant provinsene med størst prisøkning fra år til år. Imidlertid overgår Santa Cruz de Tenerife (12,8 % mer), Málaga (12,3 % opp), Madrid (11,4 % mer) og Valencia, som øker med de nevnte 11,3 %, veksten på 11,2 %. Murcia overstiger 10 % (10,8 % dyrere enn for ett år siden), men økningen er mindre enn i Alicante, i likhet med Las Palmas, med nøyaktig 10 %, og Balearene, med 9,8 %.

Derimot viser provinser som Ourense (3,3 % ned), Badajoz (2,4 % ned) og Córdoba (2 % ned) fall i prisene på årsbasis, noe som gjenspeiler en ujevn utvikling i eiendomsmarkedet i landet.

Utvikling av leiepriser i Alicante

Den gjennomsnittlige leieprisen i provinsen Alicante lå på 12,04 euro per kvadratmeter per måned i første kvartal av 2025. Den årlige variasjonen var på 8,4 % og den kvartalsvise på 0,6 %.

Til sammenligning var den gjennomsnittlige prisen i regionen 10,98 euro per kvadratmeter per måned, med en årlig økning på 10,8 % og en kvartalsvis økning på 1,3 %. Fordelt på provinser var Valencia den dyreste i regionen (13,09 euro per kvadratmeter per måned), mens Castellón lå på 8,61 euro per kvadratmeter per måned.

Lokal utvikling av salgs- og leiepriser

De største kommunene, med over 50 000 innbyggere, viser generelt økning i pris pr m2.

Kommune Salg (€/m²) Leie (€/m²/måned)

Alicante by €1650

Alcoy €795

Benidorm €2331

Elche €1281

Elda €669

Orihuela €1563

Torrevieja €1515

Benidorm er den dyreste kommunen både når det gjelder kjøp og leie, med tall som varierer fra 2 331 euro per kvadratmeter i det første tilfellet og 15,94 euro per måned per kvadratmeter i det andre. Deretter følger Alicante by, som har de nest høyeste salgsprisene: 1 650 euro per kvadratmeter og en leiepris på 11,33 euro per kvadratmeter per måned. Tredjeplassen på pallen går til Orihuela, med 1 563 euro per kvadratmeter ved kjøp. Imidlertid er den fjerde når det gjelder leie, med 9,7 euro per kvadratmeter per måned.

På fjerdeplass for kjøp (men tredjeplass for leie) ligger Torrevieja, med 1 515 euro per kvadratmeter for kjøp og 10,12 euro per kvadratmeter for leie. På femteplass for både kjøp og leie ligger Elche, med 1 281 euro per kvadratmeter for kjøp og 7,45 euro per måned per kvadratmeter for leie. Listen avsluttes av Alcoy, med en pris på 795 euro per kvadratmeter for salg og 6,02 euro per kvadratmeter per måned for leie, og Elda, hvor salgsprisen er 669 euro per kvadratmeter og leieprisen 5,96 euro per kvadratmeter per måned.

Nasjonalt bilde: moderat, men kontinuerlig vekst

Gjennomsnittsprisen på boliger i Spania fortsetter i første kvartal av 2025 den oppadgående trenden fra tidligere år. Selv om det er en

markant økning i forhold til samme periode i fjor, på grunn av økningen i de siste seks månedene av 2024, skjer denne prisstigningen i et langsommere tempo

avtakende tempo sammenlignet med forrige kvartal, ifølge Gesvalt. Dermed er det usikkerhet om utviklingen i boligprisene i inneværende år og de neste årene.

På den annen side har byggetillatelser opplevd en betydelig økning i løpet av 2024, noe som allerede var vist i tidligere rapporter og bekreftes ved utgangen av året, da den årlige økningen i byggetillatelser er 17 % høyere enn i 2023.

Vil ha flere Gulf-Arabere til Marbella

Marbella er et av Europas mest populære reisemål for velstående arabiske turister, men i flere tiår har deres opphold vært begrenset til sommermånedene. Å bryte denne sesongavhengigheten er hovedmålet for Marbella kommune, og derfor har de reist til Dubai for å delta på Arabian Travel Market, en turismemesse i Midtøsten hvor byen på Costa del Sol er posisjonert som et av de mest ettertraktede reisemålene. «De reiser ikke lenger bare til byen om sommeren, som det var tradisjon for, noe som viser at den kampanjen vi har gjennomført i noen tid nå, har effekt og åpner nye muligheter for dem til å komme til kommunen vår også utenom sommermånedene», sa ordfører Ángeles Muñoz, som var til stede i De forente arabiske emirater sammen med den lokale delegasjonen for å presentere de ulike kampanjetiltakene.

Historisk kobling: Andalucia hadde det siste islamske-kongedømmene på den Iberiske halvøya, før området ble invadert av «kristne» fra kongedømmene i Nord.

«Vi har deltatt på mer enn 80 møter med reisebyråer, turoperatører, flyselskaper og journalister for å informere om de siste utviklingene i bransjen, blant annet gjenåpningen av kjente hoteller», la Muñoz til, som også understreket at «byens førsteklasses gastronomiske tilbud, samt vårt engasjement for bærekraft, tilgjengelighet og teknologisk innovasjon, har blitt presentert på den viktigste reiselivsmessen i Midtøsten».

«Vi må understreke at Marbella er det beste stedet å besøke, bo og investere. Vi vil fortsette å styrke markedsføringen vår ved å fremheve at Marbella er et reisemål som er åpent 365 dager i året, hvor kvaliteten er uforandret», sa hun.

Årets Arabian Travel Market fokuserte på innovasjon og vekst i den globale turistsektoren, med 2600 utstillere og deltakelse av mer enn 47 000 fagfolk fra 161 forskjellige land.

Profilen til arabiske turister

Marbellas femstjerners hoteller, luksuriøse butikker og eksklusive tjenester er hovedattraksjonen for besøkende fra De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Qatar og Kuwait. Den arabiske turisten som kommer til Marbella har betydelig kjøpekraft og er en besøkende som krever førsteklasses opplevelser innen mote, båter, mat, fritid og biler. Mange av disse landene har forblitt lojale mot byen på Costa del Sol og har etter pandemipausen vendt tilbake til sitt tradisjonelle feriemål. Markedsføring i dette markedet, støttet av den spanske luksusforeningen, har oppmuntret til denne tilbakevendingen til Marbella, samt en gradvis økning i reiseaktiviteten utenom sommermånedene.

På årets Arabian Travel Market var det en annen sektor som skilte seg ut når det gjaldt publikums interesse: bryllup. «Vi ble overrasket over at folk fra forskjellige deler av Asia, for eksempel India, kontaktet oss for å spørre om byen vår som bryllupsdestinasjon. Det er et område vi kommer til å vurdere», sa Laura De Arce, turistsjef i Marbella.

Marbella har blitt «Wall Street for kriminalitet»

Gómez forteller at de første som kom var engelskmenn på 60-tallet, flere av dem var ansvarlige for togranet i Glasgow, hvor over 2,61 millioner pund ble stjålet fra et Royal Mail-tog på vei fra Glasgow til London i 1963.

«På den tiden var det praktisk talt ikke noe internasjonalt samarbeid, og utleveringsavtalene var fra 1800-tallet, så de søkte tilflukt her og begynte å kjøpe land», sier han. Da turismen i området tok fart, blandet besøkende seg med gangstere, og begge grupper levde et liv i luksus og fuktige fester med alkohol og sol.

Pensjonert politimann advarer om at Marbella har blitt «Wall Street for kriminalitet» og skylder den nåværende bølgen av vold på en ny type «hensynsløse» gjengmedlemmer

En pensjonert politimann som jobbet på Costa del Sol i to tiår og viet karrieren sin til å spore opp narkobaroner og ødelegge deres gangsterimperier, har fortalt om livet sitt. Den tidligere nasjonale politibetjenten Juan Jose Gómez Millan, opprinnelig fra Granada, flyttet til Malaga i 1996, et område kjent som det globale hovedkvarteret for organisert kriminalitet.

«Det var allerede oppgjør her på 90-tallet, men de var mer selektive. Nå er de mer hensynsløse, mer brutale», sier Juanjo Gómez.

Det var en lekeplass for de rike. I sør lå Algeciras, porten til kokain, skatteparadiset Gibraltar og verdens største produsent av hasj. Marokko.

«Organisasjonene er som multinasjonale selskaper, og Marbella er Wall Street for kriminalitet. Sentrum av virksomheten ligger på Costa del Sol, og hvis du ikke har en filial her, er du ingen.»

Selv om myndighetene hevder at antall forbrytelser på kysten er lavere enn i fjor, har det vært en økning i organisert kriminalitet. Gómez tror det kan skyldes at mafiaen i økende grad rekrutterer yngre barn og lokker dem med Pablo Escobars drøm om å gå fra gatebarn til gangster og leve et liv i glamour.

Prisras på bensin i Spania

Prisene på bensin og diesel i Spania har vært i fritt fall etter kollapsen i oljeprisen i forrige måned. I dag er Super-95 blyfri bensin den billigste siden oktober 2021.

Med en nedgang på 0,61 % fra forrige ukes priser, er gjennomsnittsprisen på bensin denne uken 1,47 euro per liter. Dette er 7,7 % lavere enn ved starten av krigen i Ukraina i februar 2022, da råoljeprisene begynte å stige.

Diesel koster i gjennomsnitt 1,384 euro per liter denne uken. I gjennomsnitt koster det 76,12 euro å fylle en 55-liters tank med diesel og litt over 80 euro for bensin.

Den europeiske unions oljebulletin indikerer at drivstoffprisene har vært jevnt fallende de siste tre ukene, og at dieselprisen er den laveste siden oktober i fjor.

Sørg for å fylle tanken i helgen for å få mest mulig ut av besparelsene.

Mai i Spania blir kaldere og våtere enn snittet

Vårværet i Spania blir «kaldere og våtere» enn forventet, med temperaturer som faller i mai. Den første uken i mai vil være preget av ustabilt vær, med regn og byger over hele landet.

Tirsdag og onsdag vil ha lavest sannsynlighet for regn, mens det er varslet byger over det meste av halvøya og Balearene på torsdag.

Temperaturene vil også være under gjennomsnittet i hele Spania, med høyder på 24 grader i Malaga, 21 i Barcelona og 20 i Madrid.

Til tross for begrenset tilgjengelig data, er det spådd at den påfølgende uken vil fortsette med kaldere temperaturer og regn, unntatt i Nord-Spania.

Fra 19. til 25. mai er det ingen tegn til videre regn, men prognoser fra Spanias værbyrå, AEMET, tyder på at det kalde været vil fortsette.

Alicante
few clouds
19.3 ° C
20 °
17.4 °
72 %
1.5kmh
20 %
tor
19 °
fre
21 °
lør
21 °
søn
20 °
man
23 °
Fuengirola
broken clouds
16 ° C
17.1 °
16 °
94 %
1.5kmh
75 %
tor
20 °
fre
19 °
lør
19 °
søn
21 °
man
20 °