De fleste historikere mener at appelsinen stammer fra Sørøst Asia og at frukten har eksistert i rundt 7.000 år. Videre mener de at i begynnelsen av det første århundre ble det dyrket appelsinplantasjer i Kina. Frukten ble veldig populær blant de mer velstående og en ”appelsinkrig” utartet seg hvor det var om å gjøre å dyrke frem den beste appelsinen.
I Europa var det mest sannsynlig romerne som introduserte denne sitrusfrukten og de dyrket appelsinplantasjer rundt det første århundre.
De søte appelsinene som de fleste er så glad i sies å ha kommet til Europa fra Sør Kina, Nordøst India eller muligens fra Sørøst Asia på 1500 tallet. Spanjoler, portugisere, arabere og nederlandske sjømenn plantet sitrustrær langs mange av sine handelsruter for å forhindre skjørbuk. Den søte appelsinen ble svært populær og i 1646 sies det at den var godt kjent i Europa.
Ble kjent i Europa på 1600-tallet
Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin. Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.
Fra jul og frem til påske er det høysesong på appelsiner. Den er en av våre viktigste vitamin C-kilder, men kan også gjøre underverker på kjøkkenet. Både i salater, sauser, marinader og dressinger.
Vanlige appelsiner er de man finner i butikkene og som kan spises slik de er, sure eller søte.
Røde appelsiner er litt søtere enn vanlig appelsin, men litt vanskeligere å skrelle. Den blir også kalt blodappelsin grunnet sine røde fargepigmenter på fruktkjøttet. Bitter appelsin er den vi finner på appelsintrærne i gatene. Den er mest til pynt og full av luft og lite fruktkjøtt.
De smaker ikke godt og har et hardt skall. De er derimot fine å bruke i appelsinmarmelader og Spania eksporterer hvert år store mengder til England hvor de lager syltetøy av den bitre frukten.
Mindre syre, mer sødme
Vi spiser som regel appelsinen i båter, men den egner seg også perfekt til matlaging.
I oppskrifter hvor man vanligvis bruker sitron, kan man prøve med appelsin for å få mindre syre og mer sødme.
Appelsinen blir oftest brukt til juicing og i disse dager kjøper spanjolene juicepresser og store, billige 5-kilos sekker med appelsiner for å få en sunn og god start på dagen. På spansk kalles frukten for naranja, mens appelsintreet kalles naranjo. Appelsintreblomsten som lukter himmelsk, heter azahar. Dersom blomsten tørkes blir den ofte brukt som te. Det blir også solgt smaksessenser av azahar som brukes i julebakst som Panettone og Roscòn de Reyes.
Appelsinolje er den mest brukte eteriske oljen og den brukes blant annet til å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk. Nordmenn spiser til sammen 37.509 tonn appelsiner hvert år og det er spanske appelsiner som dominerer det norske markedet.
De spanske appelsinene er kjente for å være saftige og søte, og selveste appelsinmekka finner vi i Valencia-regionen.
Røde appelsiner
Klassiske oransje påskeappelsiner får økt konkurranse fra røde appelsiner, tidligere kjent som blodappelsiner.
De røde appelsinene blir blant annet til å lage tradisjonelt syltetøy fra Sevilla.
Det røde pigmentet i de røde appelsinene gir dem ekstra høyt innhold av c-vitaminer og den sterke antioksidanten antocyanin. Appelsinen virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. I tillegg til vitamin C, inneholder appelsinen vitamin A, B, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. Det har blitt hevdet at appelsinen på grunn av sitt høye innhold av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, tannkjøttbetennelse og bronkitt. En appelsin er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin C.