Tidligere PP-president dømt til ti års fengsel for korrupsjon

Publisert

Domstolen i Valencia har dømt den tidligere presidenten for Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana fra Partido Popular, til ti år og fem måneders fengsel for å ha tatt provisjoner etter tildelingen av kontraktene knyttet til EU-kontrollen av kjøretøy i regionen (ITV). Det var han som fikk kontrollene privatisert.

Les også:

Partido Populars korrupsjon kostet Valencia-regionen 15 milliarder Euro

Eric Svanberg (PP) får ikke stille til gjenvalg

PP politikere brukte pavens besøk til å stjele millioner

Dommen, som ble avsagt fem måneder etter at rettssaken ble avsluttet. den dømmer også Zaplanas tidligere stabssjef, Juan Francisco García, hans barndomsvenn og stråmann, Joaquín Barceló «Pachano», i tillegg til forretningsmennene Vicente og José Cotino Escrivá, etter at de fire tiltalte tilsto de faktiske forholdene overfor antikorrupsjonsadvokatens kontor under rettssaken.

Vicente og José Cotino er brødre og nevøer av den tidligere presidenten for Corts, Juan Cotino, som også ble etterforsket i denne saken, men som døde 15. april 2020, mens han ble stilt for retten for returprovisjonene som Gürtel-komplottet samlet inn fra kontrakten om å kringkaste pavens besøk med det nå nedlagte Canal 9.

Dommen frikjenner endelig Zaplanas sekretær og trofaste væpner, Mitsouko Henríquez, og den tidligere presidenten i Generalitat, José Luis Olivas, som også var tiltalt sammen med Zaplana fra februar til mai i fjor.

Slutten på en epoke

Dommen setter punktum for en periode i valenciansk politikk der Zaplanas styre overskygget alt. Tjueto år etter at lederen dro til Madrid, gjorde et sammentreff i Taula-saken det mulig for zaplanismen å sitte i to måneder på tiltaltes tiltalebenk i Valencia byrett.

Fra 21. mars til 23. mai analyserte den fjerde avdelingen i València lagmannsrett to kontrakter, privatiseringen av ITV og tildelingen av vindenergiplanen, som ble tildelt eller igangsatt under Eduardo Zaplanas Generalitat, under det juridiske forstørrelsesglasset. En bagatell sammenlignet med det totale antallet kontrakter som ble tildelt av Consell fra 1995 til 2002, da zaplanismen flyttet til Madrid slik at Eduardo Zaplana kunne bli arbeidsminister.

Selv om det var et symbol for å bedømme en strømning i PPCV, zaplanismen, som innledet politikken med store arrangementer, privatiseringer og et tjue år langt regime for Partido Popular i Generalitat. García Gómez, Pachano og Cotinos tilsto i rettssaken at de «fint» hadde rigget kontraktene, at de hadde betalt for dem gjennom selskaper opprettet i Luxembourg, og at de hadde sørget for at pengene kom tilbake via kontoer i Andorra, Panama, Sveits eller Nederland for å gjøre eiendomsinvesteringer i Madrid og Marina, uten at Eduardo Zaplana dukket opp i noen rolle.

Zaplanas ord

En viktig detalj som den tidligere presidenten i Generalitat brukte for å benekte de fakta han ble dømt for. «Jeg har ikke begått noen ulovligheter som leder av Generalitat, og jeg har aldri hatt penger i utlandet», sa den tidligere presidenten for Generalitat da han benyttet seg av sin rett til det siste ordet.

Zaplana forsikret at han ikke kjente til detaljene i selskapene i navnet til Pachano, hans «barndomsvenn», to av dem opprettet i samarbeid med skatterådgiveren Francisco Grau, den påståtte økonomiske hjernen bak komplottet og «hele svindelen», som Joaquín Barceló «Pachano» uttrykte det.

Zaplana risikerte sytten års fengsel (to år mindre etter at antikorrupsjonsadvokaten trakk siktelsen for forfalskning av offentlige dokumenter); hans etterfølger José Luis Olivas, antikorrupsjonsadvokatens kontor, reduserte siktelsen kun for bestikkelser fra seks til to år (og droppet siktelsen for falsk forklaring), i tillegg til å trekke siktelsen mot den tidligere PP-medlemmet Elvira Suanzes og forretningsmennene Pedro Romero og Ángel Salas.

For de fire tiltalte som tilsto de faktiske forholdene, Joaquín Barceló, Juan Francisco García og brødrene Vicente og José Cotino, krevde han til slutt ett år og åtte måneders fengsel og bøter på 11 millioner kroner, slik den fjerde avdelingen av Audiencia de València har uttalt i dommen som ble offentliggjort i dag.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter