Kort politisk karriere for nok en «norsk» byråd

Publisert

Nordlendingen Beatriz Gonzalez Almås fikk en kort karriere som lokalpolitiker. Hun ble valgt inn i 2015 som representant for Compromis – et relativt nytt parti som fremmer relativt radikale regionale valensianske verdier. Almås er ikke første nordmann i Spania som har fått sin politiske karriere avbrutt. 

I 2010 brakte SpaniaPosten nyheten om at Eric Svanberg som til da hadde vært norsk byråd for sport i Alfaz del Pi for Pardido Popular. Internet i partiet hadde man lenge snakket om «hans juridiske problemer», knyttet til det i Spania er ulovlig for nordmenn å stille til valg. Kun spanske statsborgere og EU borgere får stille til valg, sistnevnte kun i lokalvalg.

Mulig lovbrudd

På SpaniaPostens spørsmål om hennes avgang er knyttet til dette juridiske rundt statsborgerskap påpeker Almås raskt at hun er spansk statsborger og at hun sluttet fordi ”Jeg har fått et godt jobbtilbud … det har ingenting med statsborgerskapet mitt å gjøre.” Almås vil ikke svare på SpaniaPostnes spørsmål om hun også er norsk statsborger. Det er ulovlig i Spania med dobbelt statsborgerskap. Eneste mulighet for personer med røtter i Norge å stille til valg i Spania er dersom man gir fra seg sitt norske statsborgerskap og blir spansk statsborger. Unntaket fra regelen gjelder borgere fra enkelt land som har vært tidligere spanske kolonier i tillegg til Portugal og Andorra.

I valginfo fra ”Diputacion de Alicante” står det spesifisert at  nettopp norske statsborgere ikke kan stille til valg.

”Por su parte, los nacionales extracomunitarios, incluidos los ciudadanos noruegos, no tienen reconocido el derecho de sufragio pasivo y, en consecuencia, no pueden ser elegidos.”

Oversatt til norsk:

”Ikke EU-borgere, deriblant norske borgere, har ikke rett til passiv deltakelse og kan derfor ikke bli valgt.” Lovteksten finnes i ”Boletin Oficial del Estado” som ble publisert 27.06.1991.

Lokal nasjonalisme og proteksjonisme

Partiet Almås har jobbet for har blant annet kjempet for mer valensiansk i skolene i området. Det har skapt en desperat situasjon for foreldre av utenlandske barn på offentlig skole. Foreldre har normalt ikke mulighet til å hjelpe barna med valensiansk da utlendinger bruker kastillansk. Barna vil også få problemer om de skal studere i andre deler av Spania da de vil ha for lavt skriftlig nivå av ordinær spansk (kastillansk).

Bystyret i Altea har i Almås sin period også blitt beskylt for svært agressive behandling av ikke-lokale næringsdrivende i området da rådhuset sendte lokalpolitiet for å stenge serveringen på en rekke barer og restauranter i byen. Med forskrekkede turister som vitner møtte Politiet møtte opp midt i åpningstiden og krevde bord flyttet og lokaler stengt. Som byråd forsvarte hun rådhusets håndtering i saken.

Les også:

Eric Svanberg (PP) får ikke stille til gjenvalg

Jobber for nordmenn på valglistene

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter