Brukte pavebesøk til å underslå millioner

Publisert

Det har lenge vært kjent at pavebesøket i Valencia sommeren 2006 var en lukrativ geskjeft for det såkalte Gürtel-nettverket. Regionspolitikere fra Partido Popular og ledelsen i tv-kanalen Canal Nou skal ha påsett at kontrakter knyttet til gjennomføringen av besøket gikk til nettverkets aktører. Nye vitnemål i saken avslører et bedrageri som var om mulig mer omfattende enn tidligere antatt.

Pave Benedikt XVI besøkte Valencia den 8. og 9. juli 2006. Den PP-styrte tv-kanalen Canal Nou hadde oppdraget med å dekke besøket, sette opp storskjermer og lydanlegg. De nye opplysningene i saken gjelder sikkerheten rundt disse installasjonene og firmaene som skal ha blitt leid inn for å passe på utstyret i dagene rundt besøket. Fem forskjellige selskaper skal ha fått betalt for oppgaven, et vakthold som skulle gå fra 24. juni da monteringen av anleggene startet tilbesøket var over den 9. juli.

I følge vitneuttalelser skal det imidlertid ha vært svært få vektere å se rundt anleggene. En ansatt i Radiotelevisió Valenciana (RTVV) sier i en vitneuttalelse at kun 37 vakter stod oppført i listene og at det stort sett bare var frivillige studenter som var der og passet på.

Tidligere sjef for Canal Nou, Pedro García, er én av de som i dag sitter på tiltalebenken. I følge kilder til avisen El País skal Garcías gevinst i bedrageriskandalen ha vært på 500.000 euro. I tillegg kommer bestikkelsene fra aktørene i Gürtel-nettverket i form av luksuriøse gaver som dyre klokker, dresser, sko etc.

Tidligere president i Valencia, Francisco Camps (PP), var mannen som ansatte García. García hadde før han fikk lederjobben i kanalen vært Camps-regjeringens pressetalsmann. I 2004 ble han utnevnt til leder av RTVV av Camps, en jobb han hadde frem til 2009. García trakk seg fra stillingen omtrent samtidig med at det fremkom informasjon som knyttet han til Gürtel-saken og skandalen rundt pave-besøket.

Utgiftene forbundet med vakthold for det tekniske utstyret er imidlertid bare en liten brikke i det store puslespillet av korrupsjon, bedrageri og underslag knyttet til pavens besøk.

Andre som står tiltalt i saken og som skal ha tjent store penger på arrangementet er Gürtel-nettverkets antatte leder Francisco Correa. I følge et regnestykke presentert i El País skal Correa, kjent som Gürtel, ha tjent hele 1,4 millioner euro på arrangementet.

To andre som tjente på begivenheten er Pablo Crespo og Álvaro Pérez «El Bigotes». Førstnevnte har en fortid i Partido Popular mens sistnevnte angivelig er en nær venn av både Pedro García fra Canal Nou og tidligere regionspresident Camps. Crespo skal ha tjent rundt 600.000 euro på besøket, Álvaro Pérez 500.000 euro, mens 200.000 euro gikk til selskapet Teconsa, et firma som skal ha fungert som stråmann for hele operasjonen.

Alt i alt skal det ha blitt fakturert for 7,4 millioner euro, mens de reelle kostnadene forbundet med besøket er beregnet til 3,2 millioner. Gjennom kommisjoner og overbetalte oppdrag skal millioner av euro ha godt i lommene på nettverks medlemmer.

Den 6. februar var det fem år siden etterforskningen i Gürtel-saken startet, en sak som betegnes som den største korrupsjonsskandalen i spansk demokratis historie.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter