Tabarca, sjørøver-historie på Spanias minste bebodde øy

Publisert

Tabarca, Spanias minste bebodde øy, ligger nær Alicante-kysten og er en skjult skatt for reisende som søker unike opplevelser. Øya har en fascinerende historie, preget av pirater og fiskere, og var engang et tilfluktssted for berberpirater. På 1700-tallet ble øya befestet under kong Carlos III for å beskytte mot piratangrep, og restene av disse festningene er fortsatt synlige.

En gang i tiden var Tabarca skjulested for Middelhavets fryktede pirater. Etter det ble Spanias farligste fanger deportert dit og glemt. I dag er øya et fredelig feriealternativ, under en sjømil fra Santa Pola, nær kysten mellom Alicante og Torrevieja.

Tabarca er den minste av Spanias øyer som er permanent bebodd, med mellom fem og 50 innbyggere avhengig av sesong. Et tosifret antall serveringssteder vitner om mange sommergjester på dagstur til øya.

Men husk å ta med deg kontanter, hvis du bestemmer deg for å ta turen. Det finnes ingen minibanker på Tabarca, og de færreste restaurantene har oppdaget det vi her inne på fastlandet kaller kredittkort.

Tiden står stille
Det er ikke all verden å ta seg til på den lille bilfrie øya. Det finnes et lite museum, og kirken, som sammen med fyret utgjør øyas eneste ”høyhus”, kan være verdt et besøk. Ellers kan du rusle rundt i de smale gatene, ta deg et bad på en av de mange små strendene, eller rett og slett bare legge deg ned og slappe av.

Tiden står mer eller mindre stille på Tabarca, det søvnige fiskersamfunnet er preget av ro og fred. Det er lett og la seg rive med av denne stemningen. Hvis du ikke har lyst til å gi slipp med et første, kan du la siste gå båt tilbake uten deg, og heller bli noen netter.

Tiden står stille på Tabarca

De fastboende leier ut husene sine til besøkende. Vanlig pris er rundt 300 euro for en helg. Ellers finnes flere mindre hoteller og pensjonater. Et av hotellene tar 100 euro natten, for overnatting i det som tidligere skal ha vært guvernørens bolig.

Historier om sjørøveri og fangehull
Da sjørøverne herjet på 16 og 1700-tallet var Tabarca et farlig sted å være. Med utgangspunkt i den lille øya angrep og plyndret de flere steder langs Costa Blanca. Utbyttene gjemte de i de store grottene som omringer Tabarca. Sjørøveriet tok imidlertid brått slutt da tunisierne invaderte øya og tok hele sjørøverbosetningen til fange i 1741.

27 år senere betalte den spanske kongen, Carlos III, tunisierne en betydelig sum for å forlate Tabarca. Så gjorde han øya om til militær utkikkspost og fengsel. Sistnevnte skulle snart bli beryktet.

Landets verste forbrytere ble sendt dit. Hele den gamle bymuren er full av små fangehull, mazmoras. Der ble fangene sperret inne og glemt for evig og alltid. Et lignende system finnes blant annet i Cartagena.

Fakta om Tabarca
Tabarca ligger 15 kilometer sør sørøst for Alicante, og 9 kilometer øst sørøst for Santa Pola, den lille øya er 1750 meter lang og 300 meter bred på det bredeste.

På slutten av 1800-tallet hadde øya nærmere 1.000 innbyggere, hvorav flesteparten livnærte seg av fiske, som fortsatt i dag er viktigste næringsvei. Til tross for at det nå bare bor i underkant av 50 personer på Tabarca.

Selv om Tabarca er sterkt sosialt og økonomisk knyttet til fiskehavna i Santa Pola, er den politisk underlagt administrasjonen i Alicante by.

I 1986 ble det etablert et marinereservat i farvannene utenfor Tabarca, som var Spanias første av sitt slag. Områdets marine fauna og flora regnes som unik i Middelhavssammenheng, og marinereservatet egner seg svært godt for dykking og snorkling.

TOSHIBA Exif JPEG

Turer arrangeres fra Santa Pola, Torrevieja og Alicante. Enkelte av båtene har glassbunn.

For informasjon ta kontakt med de enkelte billettkontor:

Santa Pola – Isla de Tabarca,
Tels.: 96 541 11 13 / 639 893 920

Alicante – Isla de Tabarca,
Tel.: 96 521 63 96

Torrevieja – Isla de Tabarca,
Tel.: 96 670 21 22

Les også om de norske barnas «Strandhugg på Tabarca«


Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter