Santa Pola – Fiskehavn og ferieby

Publisert

Snaut 20 kilometer sør for Alicante ligger kystkommunen Santa Pola, som huser en av Costa Blancas største og mest kjente fiskehavner. Santa Polas historiske utvikling er hovedsakelig basert på fiske. Allerede i det fjerde århundre før Kristus var det bosetninger i området, som i de siste tiårene har etablert seg som en betydelig turistdestinasjon.

Santa Pola har i overkant av 30.000 registrerte innbyggere, ifølge tall fra statistisk institutt (INE). Dette dobles hver sommer nå ferieleiligheter fylles opp og turistene kommer for fullt.

Kommunene utgjør et areal på 52, 8 kvadratkilometer hvorav store deler er erklært som naturreservat. Vest for sentrum ligger reservatet el Parque Natural de las Salinas de Santa Pola. Mens reservatene la Sierra og la Cabo de Santa Pola befinner seg på østsiden.

Sentrum av Santa Pola domineres av havnen og den gamle middelalderfestningen – El Castillo-Fortaleza. I sommerhalvåret innvaderes kommunen av solhungrige turister både fra Spania og andre europeiske land. Det finnes også en stadig voksende utenlandsk befolkning. Santa Pola fremstår som en sjarmerende Middelhavslandsby med flere innbydende strender og en rekke utfluktsmuligheter i umiddelbar nærhet.

Historie
Allerede i det fjerde århundre før Kristus bodde det mennesker i området som i dag utgjør Santa Pola kommune. I Cueva de las Arañas i la Sierra de Santa Pola, er det funnet spor etter iberiske bosetninger fra denne tidsepoken. Også grekerne og fønikerne har satt dype spor etter seg i Santa Pola.

I det første århundre etter Kristus begynte romerne å bygge havnen Portus Illicitanus, som er utgangspunktet for dagens havneanlegg og det moderne Santa Pola. Romerne etterlot seg blant annet et anlegg for å salte fisk og la Casa Romana del Palmeral – en romersk villa fra det fjerde århundret etter Kristus. Begge stedene er tilgjengelig for publikum.

Fra Romerrikets fall og frem til høymiddelalderen var Santa Pola gjenstand for konstant fraflytting. På 1300-tallet innlemmes området i kongedømmet – Reino de Aragón. I denne perioden herjet lovløse og pirater i distriktet. Derfor begynte oppføringen av både en festning og flere utkikkstårn.

På 1700-tallet vokste så vel befolkningen som økonomien i Santa Pola betydelig. Og i 1812 frigjorde landsbyen seg fra Elche, som gjennom århundrer hadde vært administrasjonssenter. I 1874 fikk Santa Pola bystatus av kong Alfonso XII.

I løpet av 1900-tallet befester Santa Pola seg som en av de viktigste og travleste fiskehavner i Spania. I siste halvdel av århundret begynner dessuten turismen å gjøre seg gjeldende i området. Dagens Santa Pola er hovedsakelig basert på fiske og turisme.

Økonomi
Som i de fleste andre små Middelhavskommuner har Santa Polas økonomi alltid hatt håndverk, jordbruk og spesielt fiske, som utgangspunkter. Fiskehavnen og fiskeutsalget – la lonja – har bestandig vært blant den spanske Middelhavskystens mest betydningsfulle.

De siste tiårene har fiske fått konkurranse av saltutvinning og turisme som viktigste næringsvei i Santa Pola. Vest for sentrum er det etablert et saltverk som har skapt en rekke industriarbeidsplasser siden saltutvinningen begynte.

Hovedårsaken til at kommunens befolkning nesten har firedoblet seg de siste 50 årene er likevel turismen. I den forbindelse har lokale myndigheter i samarbeid med den regionale regjeringen i Valencia gjort en innsats for å fremme Santa Pola som internasjonal turistdestinasjon.

Gran Alacant og Tabarca
Bortenfor La Cabo de Santa Pola, øst for sentrum av Santa Pola i retning Alicante, ligger urbanisasjonene som utgjør Gran Alacant. Her finnes tusenvis av boliger, en rekke butikker, restauranter, barer, strender og andre tilbud. Mesteparten av befolkningen i Gran Alacant er av utenlandsk opprinnelse. Det er særlig briter, tyskere og skandinaver som dominerer.

Rundt 4, 5 kilometer ut fra el Cabo de Santa Pola og 8 kilometer fra havnen i Santa Pola ligger øya Tabarca, som er Valenciaregionens eneste bebodde øy. Til tross for nærheten til Santa Pola er den 400 meter brede og 2.000 meter lange øya underlagt Alicantes administrasjon. Tabarca er den minste av Spanias øyer som er permanent bebodd, med rundt 50 fastboende sjeler.

Severdigheter i Santa Pola

Centro Cultural Castillo-Fortaleza festningen el Castillo-Fortaleza ble bygget i 1558 med det formål å forvare befolkningen mot piratangrep. I senere tid har forsvarsverket, som ligger midt i sentrum av Santa Pola, blitt omgjort til kultursenter.

Torres Vigía er tre utkikkstårn, Torre del Tamarit, Escaletes og Atalayola, som ble oppført i 1552 for å lette vaktholdet langs kysten. I gamledager kommuniserte vaktene i de tre tårnene seg imellom ved hjelp av røyksignaler på dagtid og ved hjelp av lyssignaler på nattestid.

Museo del Mar, Historia y Arqueologia som ligger i Centro Cultural Castillo-Fortaleza, tar for seg Santa Polas historie med fokus på fire faktorer, førhistorisk tid, ibererne, den romerske havnen Portus Illicitanus og naturreservatet el Parque Natural de las Salinas.

I likhet med Museo del Mar, ligger også Museo de la Pesca i Centro Cultural Castillo-Fortaleza. Museet inneholder en permanent utstilling av gjenstander som opp gjennom historien har vært brukt til fiske, samt fremstillinger av fiskernes hverdag.

La Casa Romana del Palmeral er en romersk villa fra det fjerde århundre etter Kristus. Store deler er bevart. Blant annet flere kvadratmeter med finurlig mosaikk. Villaen har trolig vært bolig for en høytstående romersk aristokrat eller embetsmann.

Torre de Tamarit eller “Berberens tårn”.

Portus Illicitanus – den gamle romerske havnen – ligger inntil dagens havn. Her kan man se rester av flere boliger samt rester etter bygg som antas å ha vært brukt som lagre og etter det som trolig har vært en slags markedsplass.

Santa Pola kommune har mer enn 11 kilometer med strender av alle slag. Blant de mest kjente kan nevnes El Pinet, La Gola, Playa del Tamarit, Playa Lisa, Gran Playa, Playa de Levante og Playa del Varadero.

Mulighetene for vannsportsaktiviteter og dykking er mange i området. Flere steder kan man leie kajakk, seilbrett, vannscooter og lignende. De beste dykkemulighetene finnes i farvannene som omslutter Tabarca. Det samme gjelder for snorkling.

Ellers byr Santa Pola på en rekke utfluktsmuligheter for den som er glad i natur. Rundt 70 % av kommunens areal er erklært som naturreservat. La Sierra, el Cabo de Santa Pola og Parque Natural de las Salinas de Santa Pola er steder som er verdt å merke seg for den som liker å gå tur i innbydende omgivelser.


Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter