Jul i Spania og spanske juletradisjoner

Publisert

Jul i Spania, et katolsk lander ikke helt den samme som hjemme i snødekte og vintermørke Norge. Julaften er ikke fullt det samme høydepunktet som i Norge og spanjolenes feiring varer helt ut i januar hvor den avsluttes med “Hellig tre kongers dag” og gjerne en ny runde med gaver til barna. Det vil si de som ikke får en pose kull…

Juleforberedelser i Spania – lys og lotteri

8. desember – Día de las velitas, «Advent»

Morgenen 8. desember er tradisjonen at man tenner et lys. For katolikkene er meningen med dette å markere «la Inmaculada Concepción«, doktrinen om at Jomfru Maria var fri for synd fra tidspunktet for hennes egen fødsel.

Det blir ikke jul i Spania uten Panettone. Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.

Tømmerstokker som bæsjer

Tømmerstokken Tió de Nadal er et humoristisk innslag i den katalanske julefeiringen.

Spanske juletradisjoner
JUL I SPANIA: Den katalanske juletradisjonen med tømmerstokken Tió og hyrden som sitter på do kan ved første øyekast virke både rare og banale. De to tradisjonene går imidlertid flere hundre år tilbake i tid og har sine «naturlige» forklaringer.

Sammen med den bæsjende hyrden på huk bak julekrybben Caganer får den folk til å undre seg og trekke på smilebåndet. De to tradisjonene går imidlertid flere hundre år tilbake i tid og kan forstås som en hyllest til naturen og et ønske om fruktbarhet, velstand og lykke i året som kommer.

22. desember – Offisielt begynner jula med «Tjukken»

Den 22. desember er det klart for trekning i Spanias store julelotteri. El Gordo, som på godt norsk kan oversettes med ”tjukkingen”, er det største lotteriet på den iberiske halvøy, og sannsynligvis også på verdensbasis. Førstepremien, El Gordo, har en verdi på flere millioner euro.

I dagene etter trekningen er aviser og spansk TV full av intervjuer med vinnerne. Ofte venne-gjenger som sammen har kjøpt et lodd i stam-baren på hjørnet.

Julelotteriets opphav går så langt tilbake som til 1812, og måten det hele foregår på, er svært tradisjonell. Loddsalget starter allerede i begynnelsen av juli.

Julaften i Spania – Nochebuena

Julaften pleier å være en lang dag i Spania, spesielt i storbyene hvor de fleste jobber til sent. Middagen starter mellom åtte og ti på kvelden. Mange ankommer middagsbordet nokså utslitt etter en hektisk måned med juleforberedelser og mange julebord som pleier å vare til langt ut på natt.

Denne kvelden samles man som regel hos moren til mannen i huset, altså hos farmor. Båndet mellom spanske mødre og døtre pleier å være veldig sterkt, og det er vanlig at familien drar til ‘hennes’ mor de aller viktigeste dagene, som for eksempel første juledag.

Turron, søt spansk julegodt
Turron er en av mange «typisk spanske» søtsaker som har sin opprinnelse i Nord-Afrika eller Midt-Østen. En stor del av befolkningen var tidligere muslimer og jøder.

Hva som står på menyen varierer fra region til region og familie til familie, men skalldyr er som regel en viktig ingrediens. Ofte er det store reker til forrett og kjøtt eller kalkun til hovedrett. Til dessert er det ikke uvanlig med vannmelon. Deretter er det kaffe avec med tilhørende nøtter, polvorones og turrón.

Julemat i Spania
JUL I SPANIA – Skalldyr, blant dem reker og kreps. Er ganske vanlig mat på julaften.

Barna løper rett bort til betlehemskrybben, El Belen. De sitter og prøver å finne ut hva som er annerledes og nytt i krybba denne julen. Tradisjonen er at man hver år kjøper nye figurer eller tilbehør til krybba.

Når middagen er over, går de fleste til sengs. Utenom ungdommen, som ser fram til en lang fest. Dette er en av årets beste kvelder på byen.

Jul i Spania
JULETRADISJONER I SPANIA: Rådhusplassen i Valencia er pyntet til jul.

25. desember – Første juledag er familiedagen i Spania

Første juledag er familiedagen over alle familiedager i Spania. Det kan bli trangt om plassen rundt bordet når storfamilien med alle tanter og søskenbarn skal på plass. Lunsjen starter rundt tre. Menyen varierer. Mange bruker sjømat, og de som har litt ekstra å rutte med serverer også fois-gras (andelever) og jamon iberico (spansk skinke). Måltidet varer i flere timer, ofte fram til middag.

Den store familielunsjen første juledag inneholder gjerne en kjøttrett, selv om det ikke er noen faste tradisjoner for hva man skal spise. I Valenciaregionen blir det vanligvis servert cocido – spansk gryterett. Det samme gjelder i mange andre regioner.

26. desember – Andre Juledag

Andre juledag løper de fleste rundt og bytter gaver, eller fortsetter jakten på den perfekte julegaven. Selv om det har blitt mer vanlig med gaver på julaften, får de fleste barna gaver den 6. januar når de Tre Hellige Kongene kommer på besøk.

28. desember El Día de los Santos Inocentes

Den fjerde juledag bærer navnet El Día de los Santos Inocentes – ”de uskyldige helgeners dag” – til minne om den bibelske hendelsen da kong Herodes befalte at alle småbarn under to år i hele Judea skulle drepes, for å sikre at ikke Jesusbarnet skulle vokse opp.

ALICANTE Byen Ibi, innerst i Alicante-provinsen er kjent i hele Spania for sitt gateslag 28. desember hvor ammunisjon er mel og egg.

For spanjolene er den 28. desember det samme som 1. april for nordmenn. Det er med andre ord dagen for å slå av en real spøk. Også spanske medier benytter dagen til å gjøre ting de ikke kan gjøre ellers. Ofte er hele sider i avisene dedikert til ”tullenyheter”.

I Ibi i Alicante-provinsen feires El Día de los Santos Inocentes på en helt spesiell måte. Et simulert slag ”enfarinats” mellom makthaverne og opposisjonen, hvor hvetemel benyttes som ammunisjon, blir iscenesatt på en satirisk og humoristisk måte.

Nyttårsaften i Spania – Nochevieja

Nyttårsaften blir selvsagt behørig feiret i det festglade Spania. Den første delen av kvelden er som regel satt av til nok et familiemåltid. Etter desserten er det klart for en av landets sterkeste juletradisjoner, Las Uvas de la Suerte – ”lykkedruene”.

Nyttår i Spania
LYKKEDRUER 12 druer må ned i løpet av årets siste 12 sekunder. Går ritualet feil spår det dårlig for året som kommer.

Poenget er at man skal spise en drue for hvert av de tolv klokkeslagene som introduserer det nye året. Tradisjonen er å følge nedtellingen direkte på TV fra Plaza Sol midt i Madrid.

Da det er gjort, reiser de gamle som oftest hjem, mens den yngre garde fortsetter festen utover natten og gjerne til langt utpå neste dag. Stort sett alle diskoteker og barer i Spania holder åpent på nyttårsaften.

6. Januar – De hellige tre kongers dag

Spanjolene feirer jul frem til den Hellige-Tre-Kongers-Dag (Dia de los Reyes) den 6. januar. Dette er dagen barna gleder seg til. Selve feiringen foregår dagen i forveien med pompøse parader og opptog hvor de hellige tre kongene deler ut sukkertøy.

Om kvelden setter barna ut småkaker og vann til kongene og deres kameler, for på natten kommer Melchor, Gaspar og Baltasar med julegavene.

Roscon de Reyes

Etter at pakkene er åpnet, spiser man den tradisjonelle Roscon de Reyes. Kaken kommer alltid med kongekrone. Inni er det bakt inn en kongefigur og en bønne. Den som får kongen, blir dagens konge, mens den som får bønnen, må betale for kaken.

Feliz Navidad!

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter