I Valencia har man omgjort det uttørkede elveleiet etter elven Rio Turia til en hypermoderne bydel ved navn La Ciudad de las Artes y las Ciencias, Vitenskap og kunstbyen. Elven begynte man å lede ut av sentrum på sekstitallet etter en storflom i 1957.
Byens egen stjernearkitekt Santiago Calatrava, har her fått boltre seg fritt på det 350.000 kvadratmeter store området. Resultatet er enestående i verdenssammenheng. Det er fullt mulig å bruke en hel dag eller flere i La Ciudad de las Artes y las Ciencias selv kun for å vandre blant de spesielle bygningene. Her er nok av spektakulær arkitektur, banebrytende ingeniørkunst og museer i verdensklasse. Hovedattraksjonene er konserthuset Palau de les Arts, vitenskapsmuseet Museo de las Ciencias, IMAX kinoen L’Hemisferic, den botaniske hagen L’Umbracle og akvariet Oceanogràfico, som kanskje har det mest interessante innholdet av dem alle.
Akvariet i Valencia
Akvariet er enormt og går over ett område på hele 110.000 kvadratmeter. 42 millioner liter saltvann og er fordelt utover flere områder basert på de forskjellige havområdene på planeten. I det «tempererte» havet finnes pingvinene, seler og fisk fra flere av verdens hav.
Ett eget området er vite til «det åpne havet», her er en av parkens største attraksjoner hvor atlanterhavstunnelen, eller ”haitunnelen” som mange kaller den, befinner seg. Her kan man vandre blant haier og rokker, og beskue Atlanterhavets unike marine fauna på nært hold.
Middelhavet og Rødehavet har fått sin plass her, sistnevnte med ett svært imponerende gigant akvarie som bakgrunn for auditoriet der. I Antarktis finner vi flere pingviner og via en underjordisk tunnel kommer man inn i Arktis hvor hvalross og belugahval svømmer omkring oss bak tykke gladd på alle kanter.
Delfinshow Valencia
Delfinariet er ved siden av «haitunnelen» akvariets største attraksjon. I hva som sies å være Europas største saltvannsbasseng holder delfinene der spektakulære show flere ganger daglig. Og for de som besøker akvariet i sommersesongen er det til og med 31. august også spesielt «nattshow» fra klokken åtte til midnatt.
Vitenskapsbyen i Valencia
La Ciudad de las Artes y las Ciencias er utformet av arkitekten Santiago Calatrava, som blant annet har tegnet den nye togstasjonen ved World Trade Center i New York og Olympiastadion i Athen. Allerede som barn skal han ha bestemt seg for at han en dag skulle lage noe spesielt for sin kjære hjemby.
Det er lett å komme seg til La Ciudad de las Artes y las Ciencias og Oceanogràfico. Kommer du i egen bil kan du parkere i det underjordiske parkeringsanlegget ved akvariet som opererer med overkommelige priser. Ellers har ”Vitenskapsbyen” gode bussforbindelser til Valencia sentrum, eller man kan spasere fra sentrum på kort tid.
Byggingen av La Ciudad de las Artes y las Ciencias ble påbegynt i 1996. I 1998 stod det første bygget, L’Hemisferic, ferdig, og siden den gang har de ulike avdelingene åpnet litt etter hvert. I dag mottar ”Vitenskapsbyen” rundt tre millioner besøkende hvert år.
Museet har i høysesongen åpent til midnatt, i mellomsesongen til klokken åtte og i lavsesongen stenger man klokken 18.00 utenom lørdager hvor man har åpent til 20.00. Inngangsbilletten koster 18 til 24 Euro.
OPPLEV SPANIA: Med en leiebil fra SpaniaGuiden er opplevelsene ikke langt unna.