21.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Torrevieja

Det som får få år siden var en søvnig spansk fiskerlandsby, er i dag et livlig, kosmopolittisk og flerkulturelt bysamfunn. Torrevieja, som befinner seg omtrent 45 kilometer sør for Alicante, har i løpet av de siste 30 årene utviklet seg til å bli en populær feriedestinasjon.

Siste nyheter fra Torrevieja

Det milde helsebringende klimaet og nærheten til Middelhavet har bidratt til en eksplosiv befolkningsøkning i Torrevieja. En stor andel av de tilflyttende har vært utlendinger, noe som har ført til at kommunen er en av svært få i Spania hvor det bor flere mennesker av utenlandsk opprinnelse, enn spanjoler.

I 1980 hadde Torrevieja rundt 12.000 innbyggere. knappe 30 år senere, i 2008, hadde tallet nesten tidoblet seg til 101.381, ifølge tall fra nasjonalt institutt for statistikk – INE. Det betyr at Torrevieja er den femte største byen i Valenciaregionen, etter Valencia, Alicante, Elche og Castellon.

49,2 % av befolkningen er spansk, mens de resterende 50,8 % er utlendinger. Briter, tyskere, svensker, russere, colombianere, ukrainere, marokkanere og nordmenn utgjør de største utenlandske befolkningsgruppene. I 2005 var 2,17 % av kommunens innbyggere nordmenn, også det ifølge INE.

Historie

Historikerne mener at kysten på det sørlige Costa Blanca var i flittig bruk allerede under romertiden. Ved El Salaret og Punta Prima er det funnet et fønikisk anker fra det første århundre før Kristus, og et romersk steinanker fra samme periode, begge gjenstandene er utstilt på Museo del Mar y de la Sal.

Senere har Torreviejas historie vært tett sammenknyttet med saltutvinningen, som var underlagt det spanske kongehuset – Las Reales Salinas, og som går flere hundre år tilbake i tid. Det finnes kilder som tilsier at det ble produsert salt i området allerede på 1200-tallet. Gjennom senmiddelalderen var La Mata, like nord for Torrevieja, sammen med Ibiza, de viktigste stedene for saltutvinning på den iberiske halvøy.

Frem til begynnelsen av 1800-tallet besto Torrevieja bare av et gammelt vakttårn, derav stedsnavnet, og noen få saltarbeiderboliger. Først da Carlos IV bestemte å flytte saltverkets administrasjon fra La Mata i 1803, ble landsbyen Torrevieja offisielt grunnlagt.

I 1829 ble det relativt nyetablerte landsbysamfunnet fullstendig ødelagt av to jordskjelv. Fernando VII beordret imidlertid rask gjenoppbygging. I siste halvdel at det 19. århundre, etablerte Torrevieja seg som en viktig havneby i forbindelse med saltproduksjonen. Fiske ble en annen betydelig næring. Denne tendensen fortsatte inn i det 20. århundre.

Økonomi

Saltutvinningen har alltid vært fundamental i Torreviejas økonomi. Med den fulgte sjøfarten, og ikke minst båtbyggingen, verftene poppet i en periode opp i Torreviejas blomstrende havneområde. Salteksporten medførte en boom for områdets båtbyggere, som igjen ga liv til seilmakerindustrien, som for alvor skjøt fart fra slutten av det 19. århundre.

Salt og fiske var hovednæringer helt til Torreviejas myndigheter bestemte seg for å tilrettelegge for turisme for rundt 30 år siden. Denne satsningen har medført en kraftig økonomisk opptur. Turismen og serviceyrkene er per i dag viktigste næringsvei, tett etterfulgt av saltutvinning og deretter fiske. Torrevieja har forblitt en av Europas største saltprodusenter, og saltindustrien sysselsetter fortsatt en stor del av kommunens arbeidsføre befolkning.

Noen severdigheter

Paseo del Dique de Levante, den 1440 meter lange promenaden som delvis omslutter havneanlegget i Torrevieja, og som sto ferdig i september i år 2000, bør oppleves. Det samme gjelder den flotte strandpromenaden, Paseo Juan Aparicio, hvor kafeer, barer og restauranter ligger på rekke og rad.

Kirken Iglesia Arciprestal de la Inmaculada Concepción i neoklassisk stil, ble oppført i 1789 og rekonstruert i 1844, angivelig med stein fra det gamle vakttårnet, som i sin tid gav Torrevieja sitt navn. La Inmaculada Concepción – et katolsk begrep for Jomfu Maria – er Torreviejas skytshelgen, og feires hvert år den 8. desember – El dia de la Inmaculada Concepción.

Museo del Mar y de la Sal ble grunnlagt i 1995 for å bevare Torreviejas historie, og har som formål og dokumentere den avgjørende innflytelsen havet og saltutvinningen har hatt på byens utvikling og befolkning.

En liten del av museet, Museo Flotante, er tilegnet den spanske marinen. Her finner man ”S-61 Delfin” og ”Albatross III”. Førstnevnte er en gammel militær ubåt, mens ”Albatross III” tidligere har patruljert middelhavskysten for det spanske tollvesenet. Begge båtene, som er fortøyd i havnebassenget, kan beskues både innvendig og utvendig

Saltutvinningen foregår i Lagunas de la Mata y Torrevieja, som inneholder naturreservatet Parque Natural de las Lagunas de La Mata y Torrevieja, som igjen omfatter et av Valenciaregionens viktigste økosystemer.

Det fargerike dagliglivet i Torrevieja er en attraksjon i seg selv. Byen utgjør en kulturell smeltedigel på linje med verdensmetropoler som London og New York. Over 150 nasjonaliteter er fordelt på de drøyt 100.000 innbyggerne, noe som trolig er enestående i verdenssammenheng.

Ellers er det solfylte klimaet sannsynligvis hovedårsaken til at så mange nordmenn og andre europeere velger å feriere eller bosette seg i Torrevieja. Det finnes en rekke strender av høy kvalitet innfor bygrensen. Blant de største og beste kan nevnes Playa de Los Locos på nordsiden av byen, Playa del Cura omtrent midt i sentrum og Playa de Los Náufragos på sørsiden av byen.

Les også:

Vil ha monument til minne om bombeangrepet på Torrevieja

Nyheter fra Torreviaja

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Tjente over €250.000 på ferieboliger som ikke fantes

En gruppe organiserte kriminelle, basert i Alicante, skal ha svindlet turister for rundt 250.000 Euro. Det er flere hundre ofre i saken....

Nytt Corona-utbrudd i Malaga-provinsen

På et mottaks-senter for Røde Kors i Malaga er det nå 89 som har testet positive for Corona-viruset. Dette er den største...

Relaterte saker

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Torrevieja: 40.000 kubikkmeter vanntank skal forhindre oversvømmelser

En underjordisk vanntank som skal dekke et areal på 10.000m2 skal forhindre fremtidige oversvømmelser og flom i Torrevieja. Massiv...

Tvilling-møllene skal endelig restaureres

Etter flere år tomme løfter er det endelig satt av midler så man kan få stoppet forfallet av tvilling-møllene i Orihuela. Tvillingene...

Endelig åpnet Torrevieja strendene – men du må ligge i “bås”

Rådhuset har markert opp «parseller» på 4x4 meter og 152 badevakter er på plass så folk følger reglene om å holde avstand....

Torrevieja utsatte åpningen av strendene

Strendene i Torrevieja skulle allerede vært åpnet i følge rådhusets tidligere annonseringer. Nå har man satt 17. juni til datoen byens mange...

Brugal: «Korrupsjons-nettverket» ble frikjent

Politiets avlytting var ulovlig. Den regionale domstolen for Alicante-provinsen har frikjent de 34 som var tiltalt i korrupsjonssaken kjent som «Brugal». Blant...

Slutt på «hundestrand» i Torrevieja

Siden 2018 har man kunne tatt med seg hunden på stranden i Cala de Moro og Punta Margalla i Torrevieja. Dagens ordfører...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade og svømme var det en...

Reiser til ferieboligene «i det skjulte»

I flere kommuner langs kysten registrerer man at boliger har stått tomme hele vinteren har fått nytt liv i det folk fra...
- Advertisement -