Mar Menor Naturens eget SPA i Mar Menor

0
1735

Havbunnen i lagunen nord i Mar Menor – det lille havet – byr på rikelig innhold av kalsium, magnesium og andre mineraler i sterk konsentrasjon. Solen har tørket ut og formet dette spesielle anlegget. Hver dag er hundrevis av mennesker på besøk. For velværens og helsens skyld.

Et universitet i Madrid har studert effekten av gjørma i saltsjøen og de har bekreftet at det har en rekke helse-fordeler.

LO PAGAN Forventningsfullt blir snertent damesommertøy skiftet ut med bitte små bikinier. De tre nordlandsdamene er opprømte som tenåringer med tanke på å gjørme seg inn, ikke bare for moro skyld, men fordi ”gjørma” inneholder masse mineraler og salter som gjør godt for den nordiske huden.

– Det lukter svovel. Det tyder bra. Her må være noen bra forbindelser som kroppen har godt av, konkluderer Margareth Røgeberg fra Hamarøy og Ringerike allerede før bikinien har kommet på plass.

Naturens eget SPA i Mar Menor

Hun og sju andre damer i sin beste alder er på en ukes tur i Spania, der formålet er å få med seg mest mulig kultur, sol, gode matopplevelser og fellesskap. Det er ikke første gangen disse damene er på tur. Vennskapsbånd fra tidlig i barneårene rundt omkring i Nordland har vokst seg sterke gjennom årene. Nå er de rundt 50 år alle sammen og har barn i samme alder. Mange felles interesser som kunst, musikk, reise og matoppskrifter gjør at kontakten opprettholdes også mellom turene de tar.

– Vi er i en periode der 50-årsdager florerer. Da må vi på tur. Denne gang er det jeg som fyller. Vi har reist både kort og langt, men det er fortsatt mange steder igjen, fastslår den opprømte jubilanten, Monica Høgseth fra Steigen.

For transporten sin del ble det tre av damene som valgte å bli med til SPA-anlegget i Mar Menor.
Praten mellom de tre damene vi har tatt med oss til Lo Pagan helt i nordenden av Mar Menor denne sensommerdagen stilner. Nå smører de seg inn med mudder fra havbunnen av den spesielle saltlagunen, som kalles La Puntica. Mudderet er heltsvart og lukter litt spesielt. Så er det da også stappfullt av godsaker for kroppen.

– Tar du ryggen min, tar jeg din! Toril Halmøy fra Hamarøy vil ha hele kroppen dekket. Også ansiktet.

Derfor er bunnen i Mar Menor så helsebringende

Mar Menor er Europas største saltvannslagune med sine 160 kvadratkilometre. Dybden er maksimalt sju meter. Foruten å være et eldorado for diverse vannsport, er nordenden av lagunen mest kjent for sin spesielle mineral- og saltholdige minilagune, La Puntica. Hit valfarter både spanjoler og utledninger året rundt for å få sin helbredende kroppspleie helt gratis.

LO PAGAN Vannet i Mar Menor (det lille havet) har en saltkonsentrasjon som er langt høyere enn Middelhavet. Sol og vind tørker ut lagunen, som bare har en kanalåpning mot Middelhavet.

I nordenden av Mar Menor, har området La Puntica i den lille havnebyen Lo Pagan, fått sin egen helsemessige betydning. Den høye andelen med soltimer i året samt saltinnholdet i vannet har ført til dannelsen av gjørme, eller mudder. Dette området blir brukt til terapi for mange typer lidelser, og er fritt tilgjengelig for alle besøkende.

Studier foretatt ved universitet i Murcia i 1995 viser at bunnen har høye andeler av kationer, kalsium, magnesium, kalium og fluor samt anioner, klor og sulfat. Mye høyere andeler enn i saltvann for øvrig. Den betydelige mengden av fin sand, leire og kalk tilfører medisinsk helbredende elementer til mudderet. PH-verdien, som er vesentlig i denne sammenheng, er i La Puntica på mellom 7,12 og 8,45.

Hvordan virker mudderet på kroppen?

Mudderet har stor evne til å nøytralisere surhetsgraden i huden og dermed stimulere helbreden. Dette gjelder flere tilstander som absesser (byller), magesår, andre sår eller kviser. Mudderet på huden virker som et trekkpapir og fjerner dermed giftstoffer fra det øvre lag av huden. Innholdet og evnen til å trekke inn i huden gjør at behandlingen også er meget virksom for tilfeller av revmatisme, leddgikt, urinsyregikt og rehabilitering etter beinbrudd. Det er også bra for halsinfeksjoner.
Er man usikker på om huden tåler behandlingen, er det tilrådelig å ha på mudder på et lite område først, og se hvordan det fungerer etter en times tid.

Mudderet virker best når det påføres i solskinn med høye lufttemperaturer. Etter at mudderet har tørket på kroppen må det vaskes godt av i salt vann.

Behandling av revmatiske lidelser ved hjelp av gjørme og leire har vært brukt siden antikken. Både kinesere, og sør-amerikanere har lenge funnet lindring ved denne type behandling. Hippokrates (460 – 337 f.Kr) regnes som den vestlige medisins grunnlegger. Han anbefalte behandlinger med leire og sand, basert på innholdet av mineraler som kalsium, magnesium, silisium, jern og kalium.

Lo Pagan er en populær ferieby, der flere hoteller kan tilby SPA-behandlinger med mudder fra La Puntica. I tillegg til mange andre behandlinger. Trafikken ved stranden er aller størst i august, og det kan være en utfordring å finne parkeringsplass i rimelig avstand.