Fiesta: Feirer dyrenes skytshelgen i Orihuela denne søndagen

I Orihuela vil man feire dyrenes skytshelgen, San Anton, søndag 16. januar. Det er en av mange litt pussige katolske tradisjonen hvor prester på kirketrappa velsigner kanarifugler, små-hunder og marsvin.

I Orihuela kansellerer man middelalder-markedet som opprinnelig var planlagt for denne helgenen. Det store antallet Covid-smittede er årsaken. Men feiringen går likevel videre. Gudstjenesten søndagen kanselleres ikke. Man vil kunne få kjæledyret sitt velsignet og bodene som selger tradisjonelle søtsaker blir å finne utenfor kirken.

Få kjæledyret ditt velsignet

Arrangementet begynner klokken 09.00 med gudstjeneste 10.30 hvor kapasiteten er satt til 75%. De som vil ha Guds velsignelse for dyret sitt kan møte frem klokken 11.30. Det tradisjonelle lotteriet hvor man kan vinne en gris går av stabelen klokken 20.00 og i forbindelse med dette setter man ut boder hvor man kan få kjøpt kaker og søtsaker.

Kåring av byens beste svindler – Concurso Nacional de Charlatanes

Kåringen av byens beste «sjarlatan» er normalt en del av markeringen i Orihuela. Lokale personligheter viser frem sitt salgs-talent og evne til å overtale folk med å selge de dummeste ting. Dette året er akkurat denne tradisjonen kansellert.

San Antón Abad

Eller San Antonio Abad – ble født i Comas i Egypt i år 251, og han døde i fjellet Colzim, i nærheten av Rødehavet, i år 356. Legenden forteller at San Anton i 20-års alderen solgte alt han eide og ga pengene til de fattige, for så å innlede en eremittilværelse. Årene som fulgte brukte han på å hjelpe andre eremitter til å dirigere sine liv. Sine siste år tilbrakte han i absolutt ensomhet i ørkenen. Det sies at han ble 105 år.

San Antons popularitet gjelder ikke bare i Spania, men også i resten av den spansktalende verden. I Peru, Panama, Guatemala, Mexico, Den Dominikanske Republikk og en rekke andre land i Latin-Amerika, finnes gater, plasser, sykehus og hoteller som er oppkalt etter San Anton Abad.

Les hele artikkelen om San Antón Abad.

Relaterte saker