Internasjonal barnehage i Torrevieja

0
1536

Lysluggede norske barn har inntatt den spanske barnehagen Arca de Noe i Torrevieja. Her, i Noas ark er 12 av totalt 15 barn norske.

Luften skjæres av barneskrik og latter fra baksiden av en fargerik murvegg nord i Torrevieja. Veggen har motiver av elefanter, aper og løver som er på vei inn i en trebåt. Dyrene passes godt på av en rund mann med hvitt skjegg, Noa. Vi er på Arca de Noe, en spansk barnehage med svært norsk innhold. Inne er det unger med hovedsakelig lyst hår og de roper og ler på norsk mens de hopper opp og ned på en trampoline inne på den romslige gården.
Ryktene om den gode barnehagen har gått på den norske skolen i Quesada. Av totalt 15 barn er 12 norske.

– I fjor var det bare to norske barn her, forteller Roy Bjørkmann, som har sønnen med det passende navnet Noa i barnehagen.

Barnehage

Stor plass
Innenfor murene er det svært romslig. En koselig hage på 400 kvadratmeter, med skilpadde, høner og andre dyr gir plass til ungenes lek. Her treffer vi Merce Moreno som driver Arca de Noe. Hun har en annen tilnærming til barnehage enn de fleste andre spanjoler.

– De nordiske pedagogiske systemene er mine idealer. Der ser man hvert enkelt barn og man har en helt annen måte å tenke på rundt hva som er god barneoppdragelse og læring, sier Moreno og viser oss rundt inne i barnehagen.

I et rom er det madrasser på golvet der barna kan sove under siestaen. Det er en romslig matplass og i et eget hus er det et klasserom der man kan ha mer målrettet undervisning mot de større barna. De fleste spanske barnehager tar imot barn fra 1 til 3 år i og med at de fleste begynner på skolen når det året de fyller tre. Men hos Arca de Noe kan barna gå helt til de er fem.

Spansk undervisning
– Det er veldig bra opplegg her, og de har svært godt personale. Merce er en klippe med ungene. Jeg setter stor pris på måten de har lagt tankegangen opp mot hvordan vi gjør i Norge, sier Bjørkmann, selv om han har noen bekymringer over den sterke norske dominansen.
– Noa skal bo her i Spania, vi er etablert her og har ingen planer på å dra hjem. Da er det svært viktig at han lærer seg spansk. Og med så mange norske barn blir det kanskje litt for lite av det. Men all undervisning foregår jo på spansk, så da går det nok greit, sier Bjørkmann.

God mat
I tillegg til en gjennomtenkt pedagogikk, er man også opptatt av ernæring ved Arca de Noe. Hver dag lages det et sunt og godt, varmt måltid til lunsj.
– Det er moren min som lager dette, og hun lager det helt fra bunn, forteller Moreno.
Arca de Noe er en privat barnehage. Vil du lese mer om tilbudet, finner du informasjon på internett: www.arcadenoe.torrevieja24.com

Andre barnehager med norske barn sør på Costa Blanca:
School 123
School 123 ligger i La Zenia, rett ved det nye shoppingsenteret Zenia Boulevard. School 123 er en privat barnehage der flere nasjonaliteter er representert. De fleste barna er spanske eller engelske, men du finner både norske og svenske barn her også. Undervisningen foregår på engelsk og spansk. Les mer om School 123 på hjemmesiden: www.school123.es

Piccolo
Piccolo er en privat spansk musikkbarnehage. De fleste barna er spanske, men med internasjonale innslag, også noen norske. Les mer på hjemmesidene: www.escuelainfantilpiccolo.com/

Playa Flamenca
Playa Flamenca er en helt ny offentlig spansk barnehage som ligger i tilknytning til Playa Flamenca-skolen. Her må man søke for å få plass, og man må regne med å stå på venteliste.

I tillegg finnes det flere mindre barnehager i området, men så vidt undertegnede er bekjent, går det ingen norske barn i disse.
Private barnehager i Spania koster omtrent det samme som norske offentlige barnehager – mellom 2.000 til 3.000 norske kroner per måned. Da er varm lunsj og to mellommåltider inkludert. Prisene avhenger av hvor mange timer barna er i barnehagen. Deltid er som regel rundt fire timer per dag, mens fulltid er helt opp til ni timer.
Offentlige barnehager er gratis.