Spansk Mat Olivenolje forebygger benbrudd

Olivenolje forebygger benbrudd

-

- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Regelmessig bruk av olivenolje i maten kan redusere faren for benbrudd. Det viser en spansk undersøkelse gjennomført blant personer i alderen 55 til 80 år.

I følge undersøkelsen som inngår i prosjektet Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) inneholder oljen flere komponenter som kan hjelpe mot benskjørhet og redusere risikoen for benbrudd med over 50 prosent.

At kostholdet i middelhavsland er sunt har lenge vært en utbredt oppfatning. Ved siden av frukt, grønnsaker og fisk anses olivenoljen som viktig. Nå viser det seg at sistnevnte ingrediens kan ha en helt konkret funksjon i forhold til å forebygge benbrudd.

Frem til nå har forskningen først og fremst vært konsentrert rundt den mulige positive effekten mot benskjørhet av enkelte komponenter i olivenoljen. Blant annet har det vært fokusert på polyfenoler (en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter). Her er det gjort positive funn med hensyn til styrking av benstrukturen i menneskekroppen.

Det nye med undersøkelsen i prosjektet Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) er imidlertid at olivenoljen ser ut til å ha flere komponenter som virker positivt, fra fettet i oljen til polyfenoler og andre substanser. På grunn av kvalitetene disse komponentene har som antioksidanter og deres anti-inflammatoriske egenskaper, får oljen en mer direkte funksjon i forhold til å redusere benbrudd.

Resultatene viser at regelmessig inntak av olivenolje kan minske risikoen for fraktur med hele 51 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført i et utvalg på 870 personer i alderen 55 til 80 år med høy risiko for hjerte- og karsykdommer.

I tillegg til effekten av olivenoljen (aceite de oliva virgen) har man forsøkt å kartlegge helsetilstanden mer generelt. Her har man sett på livsstil, sykdomshistorie og medisinering. Pasientene har også måtte svare på en rekke spørsmål om eget kosthold.

Etter å ha fulgt dette utvalget i 9 år har forskerne funnet ut at pasienter som hadde et inntak av olivenolje tilsvarende 4 til 5 spiseskjeer om dagen, hadde lavere risiko for benbrudd enn andre – uavhengig av utenforliggende faktorer.

Forskere har lenge ment at olivenolje har helsebringende egenskaper. Per i dag gis det det kosttilskudd som kalsium og D-vitamin mot benskjørhet (osteoporose). Den nye undersøkelsen tyder på at olivenoljen også er viktig i denne sammenheng, mer enn tidligere antatt.

Undersøkelsen som er publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition og gjengitt i bladet Siete Días Médicos er gjennomført av forskere fra Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN) og Universidad Rovira i Virgili (URV) og inngår i et større forskningsprosjekt på kostholdet i middelhavsland og helse, Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED).

Flere artikler fra Spania om olivenolje

Følg oss

19,199FansLik
0FølgereFølg
202FølgereFølg
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

Juni-fiesta i Spania – Alfombras de Aserin

Tradisjonen med å dekke gatene med et fargerikt mønstret...

Sommerfestival i Rojales

Festivalen i Rojales markeres over en lengre periode. Nå...

Virgen del Carmen | Juli – Sjøfarernes skytshelgen

Opprinnelsen til festivalen for ‘Virgen del Carmen’ (Jomfru Carmen)...

Fiesta de San Antón Abad 17. januar – Dyrenes skytshelgen

17. januar kan man fra tidlig på morgenen folk...

Calçotada – Vårløkens egen festival i Barcelona

I slutten av januar begynner morroa. Tradisjonen sier det...

Alteas alternative øko-messe 20.-21. oktober

Kunstnere, kreative hippies og øko-entusiaster slår seg sammen en...
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -
- Støtt vår sponsor de støtter oss -

You might also likeRELATED
Recommended to you