19.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Olivenolje forebygger benbrudd

Regelmessig bruk av olivenolje i maten kan redusere faren for benbrudd. Det viser en spansk undersøkelse gjennomført blant personer i alderen 55 til 80 år.

I følge undersøkelsen som inngår i prosjektet Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) inneholder oljen flere komponenter som kan hjelpe mot benskjørhet og redusere risikoen for benbrudd med over 50 prosent.

At kostholdet i middelhavsland er sunt har lenge vært en utbredt oppfatning. Ved siden av frukt, grønnsaker og fisk anses olivenoljen som viktig. Nå viser det seg at sistnevnte ingrediens kan ha en helt konkret funksjon i forhold til å forebygge benbrudd.

Frem til nå har forskningen først og fremst vært konsentrert rundt den mulige positive effekten mot benskjørhet av enkelte komponenter i olivenoljen. Blant annet har det vært fokusert på polyfenoler (en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter). Her er det gjort positive funn med hensyn til styrking av benstrukturen i menneskekroppen.

Det nye med undersøkelsen i prosjektet Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) er imidlertid at olivenoljen ser ut til å ha flere komponenter som virker positivt, fra fettet i oljen til polyfenoler og andre substanser. På grunn av kvalitetene disse komponentene har som antioksidanter og deres anti-inflammatoriske egenskaper, får oljen en mer direkte funksjon i forhold til å redusere benbrudd.

Resultatene viser at regelmessig inntak av olivenolje kan minske risikoen for fraktur med hele 51 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført i et utvalg på 870 personer i alderen 55 til 80 år med høy risiko for hjerte- og karsykdommer.

I tillegg til effekten av olivenoljen (aceite de oliva virgen) har man forsøkt å kartlegge helsetilstanden mer generelt. Her har man sett på livsstil, sykdomshistorie og medisinering. Pasientene har også måtte svare på en rekke spørsmål om eget kosthold.

Etter å ha fulgt dette utvalget i 9 år har forskerne funnet ut at pasienter som hadde et inntak av olivenolje tilsvarende 4 til 5 spiseskjeer om dagen, hadde lavere risiko for benbrudd enn andre – uavhengig av utenforliggende faktorer.

Forskere har lenge ment at olivenolje har helsebringende egenskaper. Per i dag gis det det kosttilskudd som kalsium og D-vitamin mot benskjørhet (osteoporose). Den nye undersøkelsen tyder på at olivenoljen også er viktig i denne sammenheng, mer enn tidligere antatt.

Undersøkelsen som er publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition og gjengitt i bladet Siete Días Médicos er gjennomført av forskere fra Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN) og Universidad Rovira i Virgili (URV) og inngår i et større forskningsprosjekt på kostholdet i middelhavsland og helse, Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED).

Flere artikler fra Spania om olivenolje

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet lokale annonsører i Spania.  Å sette opp en betalingsmur vil vi gjerne unngå så vi har åpnet for ett frivillig abonnement til €15 pr måned. Du kan også spandere en virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen. Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Spanias merkevare er skadet

«Spania er værst i klassen. Landets giftige politiske miljø har gjort pandemien verre og skadet økonomien. Landet har de verste nummer på...

FHI – lite smittespredning på fly

Frykten for å bli smittet ombord på et fly er i følge Folkehelseinstituttet betydelig overdrevet. I et brev til Regjeringen skriver FHI at...

Eiendomskatten i Torrevieja settes ned

Torrevieja kommune har vedtatt at man setter ned eiendomsskatten, IBI. Rådhuset sier de slik hjelper sine innbyggere i en...

Alicante flyplass får nytt navn

Alicante flyplass skal nå få navnet «Miguel Hernández» etter forfatteren fra Orihula som ble født for 110 år siden dette året.

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas, eksklusive babyål

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...
Annonsere eller tips om en nyhet? Send oss en melding