Olivenolje forebygger benbrudd

Publisert

Regelmessig bruk av olivenolje i maten kan redusere faren for benbrudd. Det viser en spansk undersøkelse gjennomført blant personer i alderen 55 til 80 år.

I følge undersøkelsen som inngår i prosjektet Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) inneholder oljen flere komponenter som kan hjelpe mot benskjørhet og redusere risikoen for benbrudd med over 50 prosent.

At kostholdet i middelhavsland er sunt har lenge vært en utbredt oppfatning. Ved siden av frukt, grønnsaker og fisk anses olivenoljen som viktig. Nå viser det seg at sistnevnte ingrediens kan ha en helt konkret funksjon i forhold til å forebygge benbrudd.

Frem til nå har forskningen først og fremst vært konsentrert rundt den mulige positive effekten mot benskjørhet av enkelte komponenter i olivenoljen. Blant annet har det vært fokusert på polyfenoler (en gruppe av kjemiske substanser som finnes i planter). Her er det gjort positive funn med hensyn til styrking av benstrukturen i menneskekroppen.

Det nye med undersøkelsen i prosjektet Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED) er imidlertid at olivenoljen ser ut til å ha flere komponenter som virker positivt, fra fettet i oljen til polyfenoler og andre substanser. På grunn av kvalitetene disse komponentene har som antioksidanter og deres anti-inflammatoriske egenskaper, får oljen en mer direkte funksjon i forhold til å redusere benbrudd.

Resultatene viser at regelmessig inntak av olivenolje kan minske risikoen for fraktur med hele 51 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført i et utvalg på 870 personer i alderen 55 til 80 år med høy risiko for hjerte- og karsykdommer.

I tillegg til effekten av olivenoljen (aceite de oliva virgen) har man forsøkt å kartlegge helsetilstanden mer generelt. Her har man sett på livsstil, sykdomshistorie og medisinering. Pasientene har også måtte svare på en rekke spørsmål om eget kosthold.

Etter å ha fulgt dette utvalget i 9 år har forskerne funnet ut at pasienter som hadde et inntak av olivenolje tilsvarende 4 til 5 spiseskjeer om dagen, hadde lavere risiko for benbrudd enn andre – uavhengig av utenforliggende faktorer.

Forskere har lenge ment at olivenolje har helsebringende egenskaper. Per i dag gis det det kosttilskudd som kalsium og D-vitamin mot benskjørhet (osteoporose). Den nye undersøkelsen tyder på at olivenoljen også er viktig i denne sammenheng, mer enn tidligere antatt.

Undersøkelsen som er publisert i tidsskriftet Clinical Nutrition og gjengitt i bladet Siete Días Médicos er gjennomført av forskere fra Centro de Investigación Biomédica en Red-Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición (CIBEROBN) og Universidad Rovira i Virgili (URV) og inngår i et større forskningsprosjekt på kostholdet i middelhavsland og helse, Prevención con Dieta Mediterránea (PREDIMED).

Flere artikler fra Spania om olivenolje

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter