Høst og vinter i Spania er høysesong for antioksidantbomben granatepler. Men du finner dem i butikken noen måneder før. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter enn appelsiner og nesten 40 ganger mer enn epler.
Spanjolene rensker de små saftige kulene fra den hvite kjernen som binder dem sammen. Kulene legges deretter i en skål som plasseres på armlenet der far i familien slurper i seg godsakene. Studier viser nemlig at frukten beskytter mot blant annet prostatakreft.
Granatepler er fulle av antioksidanter
Frukten er også kjempegod i salater, desserter eller drukket som juice. I Norge er granateple fremdeles en lite brukt frukt, men i Spania er frukten populær på høsten. Spesielt i fruktens hjemby, Granada (som betyr granateple på spansk)
Byen er oppkalt etter frukten av muslimene. Spanjolene tok deretter frukten med seg til Karibia og Sør-Amerika.
Høsten er forkjølelsestid og det kan være greit å vite at granateple har mer antioksidanter enn både blåbær, grønn te og rødvin som også har blitt brukt for å styrke immunforsvaret. I tillegg til å bidra til å holde deg frisk, viser studier at den også kan beskytte mot prostatakreft.
Granateplet vokser på trær som har nydelige ferskenfarget blomster under blomstringen i mai. Selve frukten er rød og dekket av et hardt skall. Innsiden er fylt av små saftige ”kuler” som har et lite frø i midten. Frøet kan fint spises. Granateplet er en veldig saftig frukt, men med en lett søt og syrlig smak.
Kulene kan også spises sammen med iskrem eller mousse. Mange bruker kulene i sauser og woker, og det gir en ekstra god smak samtidig til at det dekorerer fint i maten.
Unngå søl
For å unngå søl anbefales følgende metode. Skjær først av toppen av frukten der rosetten stikker ut. Man vil da se at innsiden er delt inn i fem kammer. Skjær et snitt i skallet der hvert kammer deler seg og brett frukten utover over en skål. Da løsnes frøkulene fra kjernen og kjernen kan fjernes. Deretter bruker man fingrene for å renske ut frøkulene med forsiktige hender. Det hvite fruktkjøttet er bittert og tas ut av skålen dersom noe faller med. Dersom den røde saften sitter litt på fingrene kan denne fjernes med sitronsaft.
For å velge de riktige granateplene kan det være greit å plukke de største fruktene. De har mest fruktsaft og frukten skal kjennes litt tung ut i hånden i forhold til dens størrelse.
Skallet skal være hardt og har en dyp rød farge. Når frukten får brune flekker på skallet er det et sikkert tegn på at den er spisemoden. Frukten oppholder seg best i kjølig romtemperatur.
Granateplers religiøse rolle
I buddhismen regnes granatepler som en av de tre «velsignede frukter», de to andre er fersken og sitron. I flere gamle fruktbarhetskulter har også frukten spilt en rolle.
Granateplene har vært en viktig nytteplante siden oldtiden. Frukten nevnes i Bibelen både som noe som fantes i Egypt og som en av velsignelsene i det forjettede land. En del av utsmykningen i tempelet var formet som granatepler, og likedan deler av yppersteprestens kledning.
I en tradisjon har også frukten blitt sett på som hellig fordi den visstnok inneholdt det samme antall frø som antall lover i Det gamle testamentet, altså 613.
Grenadinesirup er en tykk og søt granateplejuice som blir brukt for å lage rødlig farge i forskjellige drinker som San Francisco, Tequila sunrise og Sex on the beach.