Chirimoya, “Den deiligste frukt”

Publisert

Chirimoya er i følge Mark Twain “den deiligste frukten man kjenner”. Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania.

Chirimoya er for mange den rare grønne litt piggete grønne frukten som nok er fremmed for de fleste nordboere.

Chirimoya: Smak av banan, ananas og jordbær

Frukten kan være alt fra lysegrønn til mørkegrønn med et bulkete nesten piggete skinn noen ganger. Men skinnet bedrar. Inni er den hvit, saftig og full av deilig fruktkjøtt. Når frukten er spisemoden skal fruktkjøttet være mykt som på en banan og den har bønnelignende steiner på innsiden. Disse og skinnet skal ikke spises.

Den kremete smaken av chirimoya smaker som en blanding av banan, ananas og jordbær. Man kan spise den rett ut av skallet med en skje. Eller lage en nesten himmelsk smothie med litt melk eller cocosmelk i mikseren. Er den fast nok i konsistensen kan den kappes opp i terninger og brukes i salater.

I sør-amerika blir frukten hyppigere brukt i matlaging enn i Spania. Der lager de is, likør, søtsaker og kaker av frukten.

The most delicious fruit known to man, Mark Twain

Den er lik avokadoen på den måten at de modner hjemme på kjøkkenbenken. Ofte når du kjøper frukten er den hard og den må modnes noen dager på kjøkkenbenken før den bør åpnes og nytes. Når frukten er moden begynner den å bli myk og da bør den spises raskt.

I Spania dyrker man Chirimoya ved kysten av Granada, Costa Tropical. Kjører du gjennom Almuñecar vil du passere hundrevis av chirimoyatrær. Mikroklimaet i Almuñecar gir perfekte forhold for denne tropiske frukten.

Liker å se, men ikke røre snøen

Frukten er kjent helt tilbake til år 200 da den ble dyrket i Andesfjellene. Til tross for at treet er svært sensitiv mot frost, liker det seg i tropiske strøk med kjølige perioder. De lokale som bor ved Andesfjellene forklarer at treet hater snø, men liker heller ikke å se snøen for langt unna. Chirimoya er en tropisk frukt som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika i land som Peru, Bolivia og Ecuador.

Navnet Chirimoya kommer fra det quechuanske ordet Chirimuya som betyr kalde frø. I Sør-Amerika er frukten kjent for å vokse mellom 1.500 og 2.200 meter over havet. Den ble introdusert i Spania i 1751, og senere til Italia og Portugal. Man finner også frukten i Israel, Hellas, Egypt og Algerie.

Ved Middelhavet blir frukten dyrket hovedsakelig sør i Spania hvor den ble introdusert i 1751 i områdene rundt Motril, Almuñecar og Malaga. Derfra ble den fraktet til Italia, Portugal, og kan nå også bli funnet i Egypt, Tunisia, Marokko, Libanon og Israel.

Chirimoya trenger et svalt klima. I Andalucìa er klimaet perfekt for denne herligheten, og det er også regionen som produserer mest chirimoya i verden. Deres høye temperaturer lager en søt og aromatisk chirimoya.

20% sukker, 2% proteiner

Frukten har opptil 20 prosent sukker, to prosent proteiner og masse vitamin B1, B2, kalsium, jern og fosfor. Treet bærer frukt i Spania fra begynnelsen av oktober til slutten av november.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter