26.7 C
Alicante
30.4 C
Málaga
24 C
Las Palmas de Gran Canaria

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya «den deiligste frukten man kjenner». Høst i Spania er høytid for denne deilige sesongbetonte frukten.

Chirimoya er den rare grønne frukten som har poppet opp i spanske butikker i løpet av den siste uken. Nordmenn kjøper sjelden frukt de ikke kjenner og nettopp derfor vil vi introdusere denne herligheten.

Chirimoya smaker banan, ananas og jordbær på en gang

Frukten kan være alt fra lysegrønn til mørkegrønn med et skinn som ser ut som det er dyttet på av små fingrer. Frukten varierer fra å være oval, rund og hjerteformet. Felles for dem alle er den fantastiske søte og friske smaken.
Innsiden er derimot en annen historie. Den er hvit, saftig og full av deilig fruktkjøtt. Når frukten er spisemoden skal fruktkjøttet være mykt som på en banan og den har bønnelignende steiner på innsiden. Disse og skinnet skal ikke spises.
Den kremete smaken av chirimoya smaker som en blanding av banan, ananas og jordbær.

Den er lik avokadoen på den måten at de modner hjemme på kjøkkenbenken. Ofte når du kjøper frukten er den hard og den må modnes noen dager på kjøkkenbenken før den bør åpnes og nytes. Når frukten er moden vil den ikke være hard, men gi litt etter når du presser på utsiden. Dersom du dermed kjøper en spisemoden chirimoya bør den som sagt spises innen kort tid.

Chirimoya er en veldig populær frukt blant spanjolene og dyrkes sør i Spania, ved kysten av Granada, Costa Tropical. Kjører du gjennom Almuñecar vil du passere hundrevis av chirimoyatrær. Mikroklimaet i Almuñecar gir perfekte forhold for denne tropiske frukten. Chirimoya må prøves!

Mark Twain sa at chirimoyaen er ”the most delicious fruit known to men”.

Spennende oppskrifter
Chirimoya skal serveres rå og de er nydelige til frokost, eller som noe søtt etter et måltid. Du skjærer frukten rett og slett bare i to, og spiser den med skje, uten å spise frøene.
Man kan også skrelle frukten, ta ut steinene og lage smoothies av den eller skjære den i biter og ha den i salater.

Chirimoya er en deilig snadderfrukt som modnes på høsten. På nettet finnes flere oppskrifter med bruk av chirimoya, gazpacho av chirimoya, chirimoya og avokado-purè, chirimoya alegre, kylling i peanøtt- og chirimoyasaus, chirimoyasorbete, chirimoyais, chirimoya i appelsinsaus og chirimoyamousse.

I sør-amerika blir frukten hyppigere brukt i matlaging enn i Spania. Der lager de is, likør, søtsaker og kaker av frukten.

Liker å se, men ikke røre snøen
Frukten er kjent helt tilbake til år 200 da den ble dyrket i Andesfjellene. Til tross for at treet er svært sensitiv mot frost, liker det seg i tropiske strøk med kjølige perioder. De lokale som bor ved Andesfjellene forklarer at treet hater snø, men liker heller ikke å se snøen for langt unna. Chirimoya er en tropisk frukt som opprinnelig kommer fra Sør-Amerika i land som Peru, Bolivia og Ecuador.

Navnet Chirimoya kommer fra det quechuanske ordet Chirimuya som betyr kalde frø. I Sør-Amerika er frukten kjent for å vokse mellom 1.500 og 2.200 meter over havet. Den ble introdusert i Spania i 1751, og senere til Italia og Portugal. Man finner også frukten i Israel, Hellas, Egypt og Algerie.

Ved Middelhavet blir frukten dyrket hovedsakelig sør i Spania hvor den ble introdusert i 1751 i områdene rundt Motril, Almuñecar og Malaga. Derfra ble den fraktet til Italia, Portugal, og kan nå også bli funnet i Egypt, Tunisia, Marokko, Libanon og Israel.
Frukten blir også dyrket i USA, Taiwan, Australia og New Zealand.

Chirimoya trenger et svalt klima. I Andalucìa er klimaet perfekt for denne herligheten, og det er også regionen som produserer mest chirimoya i verden. Deres høye temperaturer lager en søt og aromatisk chirimoya.

En søt frukt
Frukten har opptil 20 prosent sukker, to prosent proteiner og masse vitamin B1, B2, kalsium, jern og fosfor.
Den ideelle temperaturen for frukten er mellom 25 og 28 grader og med relativt høy luftfuktighet. Dersom temperaturene kommer under 13 grader i løpet av de kaldeste månedene er det vanskelig å dyrke frukten.
Malaga og kystbyene i Granada som Almuñecar, Jete, Motril, Otìvar og Salobreña. Spania leverer 80 prosent verdens chirimoyaer.
Hovedprodusentene er Australia, Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Spania, USA, Israel, Peru, Sør-Afrika og Taiwan.

I Spania er 3.300 hektar satt av til Chirimoyaproduksjon. Etter Spania ligger Chile med 1.316 hektar. Treet bærer bare frukt fra begynnelsen av oktober til slutten av november.

Relaterte saker

- Advertisement -