25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Appelsinen: Kinesisk innvandrer?

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.
Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.

Fra jul og frem til påske er det høysesong på appelsiner. Den er en av våre viktigste vitamin C-kilder, men kan også gjøre underverker på kjøkkenet. Både i salater, sauser, marinader og dressinger.
Vanlige appelsiner er de man finner i butikkene og som kan spises slik de er, sure eller søte.
Røde appelsiner er litt søtere enn vanlig appelsin, men litt vanskeligere å skrelle. Den blir også kalt blodappelsin grunnet sine røde fargepigmenter på fruktkjøttet.
Bitter appelsin er den vi finner på appelsintrærne i gatene. Den er mest til pynt og full av luft og lite fruktkjøtt.
De smaker ikke godt og har et hardt skall. De er derimot fine å bruke i appelsinmarmelader og Spania eksporterer hvert år store mengder til England hvor de lager syltetøy av den bitre frukten.

Mindre syre, mer sødme
Vi spiser som regel appelsinen i båter, men den egner seg også perfekt til matlaging.
I oppskrifter hvor man vanligvis bruker sitron, kan man prøve med appelsin for å få mindre syre og mer sødme.
Appelsinen blir oftest brukt til juicing og i disse dager kjøper spanjolene juicepresser og store, billige 5-kilos sekker med appelsiner for å få en sunn og god start på dagen.
På spansk kalles frukten for naranja, mens appelsintreet kalles naranjo. Appelsintreblomsten som lukter himmelsk, heter azahar. Dersom blomsten tørkes blir den ofte brukt som te. Det blir også solgt smaksessenser av azahar som brukes i julebakst som Panettone og Roscòn de Reyes.
Appelsinolje er den mest brukte eteriske oljen og den brukes blant annet til å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk.
Nordmenn spiser til sammen 37.509 tonn appelsiner hvert år og det er spanske appelsiner som dominerer det norske markedet.
De spanske appelsinene er kjente for å være saftige og søte, og selveste appelsinmekka finner vi i Valenciaregionen.

Røde appelsiner
Klassiske oransje påskeappelsiner får økt konkurranse fra røde appelsiner, tidligere kjent som blodappelsiner.
De røde appelsinene blir blant annet til å lage tradisjonelt syltetøy fra Sevilla.
Det røde pigmentet i de røde appelsinene gir dem ekstra høyt innhold av c-vitaminer og den sterke antioksidanten antocyanin. Appelsinen virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. I tillegg til vitamin C, inneholder appelsinen vitamin A, B, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. Det har blitt hevdet at appelsinen på grunn av sitt høye innhold av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, tannkjøttbetennelse og bronkitt. En appelsin er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin C.

Ble svært populær
De fleste historikere mener at appelsinen stammer fra Sørøst Asia og at frukten har eksistert i rundt 7.000 år. Videre mener de at i begynnelsen av det første århundre ble det dyrket appelsinplantasjer i Kina. Frukten ble veldig populær blant de mer velstående og en ”appelsinkrig” utartet seg hvor det var om å gjøre å dyrke frem den beste appelsinen.
I Europa var det mest sannsynlig romerne som introduserte denne sitrusfrukten og de dyrket appelsinplantasjer rundt det første århundre.
De søte appelsinene som de fleste er så glad i sies å ha kommet til Europa fra Sør Kina, Nordøst India eller muligens fra Sørøst Asia på 1500 tallet. Spanjoler, portugisere, arabere og nederlandske sjømenn plantet sitrustrær langs mange av sine handelsruter for å forhindre skjørbuk.
Den søte appelsinen ble svært populær og i 1646 sies det at den var godt kjent i Europa.

 

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Egenerklæring om helse ved innreise til Spania

Spania var en periode blant de hardest rammede i Europa. Nå er situasjonen en helt annen og regioner som Costa Blanca og...

Aldri har arbeidsledigheten økt så mye

Antallet uten jobb i Valencia-regionen var ved utgangen av juni 30% høyere enn samme perioden I 2019. Totalt er 485.019 arbeidsledige i...

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Strand i Guardamar svartlistes

En strand i Guardamar, like syd for Alicante, har fått et «svart flagg». Det er miljøvernorganisasjonen «Ecologistas en Accion» som deler ut...

Relaterte saker

Oliven innhøsting – det grønne gullet

Oliven blir ofte kalt det grønne gullet (el oro verde). Fordi det har hatt stor betydning for bøndenes økonomi, men også fordi det er...

Fiken – Frukt fra tidenes morgen

Alle som jevnlig tar seg en tur ut av sentrumsbebyggelsen her i Spania har lagt mer til den gode tilgangen på ferske...

Druer fra Spania – Nå er de søtest, billigst og best

Mange nordmenn forbinder høsten med tyttebærplukking og poteter som skal dras opp av jorda. I Spania er september og oktober når søte...

Granateplene er modne

I september modnes granateplene for fullt og det er på tide å innta høstens antioksidantbombe. Granateplet har nemlig ti ganger mer antioksidanter...

Kaktusfiken – higos chumbos

I Spania er Kaktusfiken er egentlig en typisk sommerfrukt vi ser i butikken og på markedet i juli. Men i Murcia kan den også modnes...

Angulas er spanias mest eksklusive

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige...

Tapas ekte spansk småsnack

Spanias regjering har vedtatt at tapas er offisiell spansk kulturarv. De populære smårettene som i følge offentliggjøringen “normalt inntas stående” finnes i...

Chirimoya, søt snadderfrukt

Denne tropiske frukten har lenge blitt dyrket i deler av Spania. Og i følge Mark Twain er Chirimoya "den deiligste frukten man...

Ristede kastanjenøtter

Når lukten av ristede kastanjenøtter flyter utover sentrumsgatene er det ingen tvil lenger om at det er vinter i Spania. Varme og søte kastanjenøtter...

Las Torrijas – Arme riddere er tradisjonell påskerett i Spania

Den søte brødretten ”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner.  Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina,...
- Advertisement -