Norsk julemat i Spania

0
1216

Norsk julemat er snadder for nordmenn som bor eller oppholder seg i Spania. Både forretninger og restauranter melder om økende omsetning av både lutefisk og pinnekjøtt samt god, gammeldags svineribbe i ukene før jul.

Norsk julemat i Spania

Allerede tidlig i november begynner etterspørselen etter tradisjonsrik norsk julemat i Saltbyen, akkurat slik det er andre steder i Spania der mange nordmenn bor. Eirin Dahl i det skandinaviske supermarkedet Scandigo har i år et mer variert tilbud enn noen sinne, mens restaurantene allerede kan melde omgodt førjulsbesøk.

Førjulstradisjoner
– Det er jo slik at nordmenn, svensker og dansker har forskjellige tradisjoner når det gjelder julemat. Dessuten merker vi at skandinavene innfører nye førjulstradisjoner når de bor her nede. Vi har stor etterspørsel etter både medisterkaker, pinnekjøtt, lutefisk og dansk ribbe.

Mange ønsker å teste varene før jul, og kjøper ny forsyning når julekvelden nærmer seg. Her er det vanlig at man feirer jul sammen med venner. Familien til de fastboende trekker også mange nordover i desember, mener Eirin Dahl.

I butikken hennes finnes alt du trenger til den kjødelige delen av julefeiringen. At prisene blir ekstra høye på grunn av importen fra Norge ser ikke ut til å bekymre de kjøpeglade. Det er tross alt jul bare en gang i året!

Ingen egen statistikk
I 2010 ble det sendt 2.204 kilo pinnekjøtt nedover til Spania. Sammen med eventuelt annet tørket og røkt kjøtt. Lutefisk og annen bearbeidet fisk ble tilført Spania med 1298 kilo samme år.

– Vi har ikke egen statistikk for de varene du etterspør, så dette blir veldig generelt, beklager Karen Årseth i Vareførselseksjonen i Toll- og Avgiftsdirektoratet overfor SpaniaJournalen.
Uten at det går fram av statistikken, vil vi anta at brorparten av både lutefisken og pinnekjøttet er gått til kystområdene der nordmenn i disse dager benker seg rundt veldekkede bord i en prøveomgang før julen ringes inn. Vi antar også at det er gått flere kilo til Spania i år, siden både Scandigo og restaurantene i Torrevieja kan melde om økt etterspørsel etter varene.

Enorm etterspørsel
I distriktet finnes flere norske restauranter som serverer julematen. Det har enkelte av dem gjort siden tidlig i november.
– I november har vi laget til 300 kilo lutefisk. Det har vært enorm etterspørsel i år. Vi serverer den med hjemmelaget grønn ertestuing, bacon og fett. Noen spør om hvit saus, og da får de det. Alt vi tilbyr er hjemmelaget. Til og med medisterpølsene lager vi på kjøkkenet vårt, forteller sjefskokk og innehaver av Restaurante Pinocchio, Per Kristian Tønder.

Spiser flere ganger
Han tror at den tradisjonelle julematen er blitt slik fordi den hører med til den mørkeste årstiden. Slaktinga foregikk på høsten, og det var naturlig å ta godbiter derfra og spise i forbindelse med juletiden.

– Jeg kommer opprinnelig nordfra. Der spiste vi kalkun til jul. Det var en sjelden rett å oppdrive i Nord-Norge, derfor hadde vi den til jul, når vi likevel skulle ha noe spesielt. Her på restauranten går det mest i lutefisk, juletallerken og pinnekjøtt. Mange av gjestene kommer og spiser julemat flere ganger. Dansker og engelskmenn er blitt introdusert for lutefisk. De elsker den, etter at de har vendt seg til den, humrer Tønder.

Tradisjonelt tilbehør, som akevitt er mye rimeligere her enn i Norge. Rakefisken har han dog ikke tatt sjansen på å importere. Det blir for dyrt.

Ment for feriegjestene
I fjor introduserte Pinocchio julebrunch fra andre dag jul og utover romjulen.
– Siden mange av våre faste gjester ikke er her i julen, er brunchen ment mest for feriegjestene i området. Det var uhyre populært i fjor. Vi tror på konseptet i år også, betror Per Kristian Tønder oss.
Laksesmørbrød og pinnekjøtt
Norsk JulematUte i restauranten finner vi fire pinnekjøtt-elskende vestlendinger.
– Jeg har spist lutefisk tidligere i år, men pinnekjøttet lar jeg være til julaften. Det blir å jukse, mener Bjørg Hatletvedt fra Bergen.
Hun koser seg derfor med laksesmørbrød mens de øvrige nyter pinnekjøtt uten det minste tegn til dårlig samvittighet.

De fire vennene er enige om at lutefisken er best egnet til koselig førjulsmat. Det kan spises flere ganger, og smaker alltid godt, på Torreviejas norske restauranter. De veksler mellom Pinocchio og Henrik Ibsen når de tester julematen.

Liker lutefisken på skipperstuen
– Vi bor i Albir, og er kjempefornøyd med lutefisken på Skipperstuen der. De er flinke til å tilberede slik folk vil ha den. Det smaker ekstra godt med litt ordentlig norsk mat innimellom når vi bor her, sier Liv Foss.

Våre fire venner gir både Pinocchio og Henrik Ibsen terningkast seks når det gjelder kvalitet på maten.

– Vi spiser lunsj ute flere ganger i uken. Kanskje innbiller jeg meg at jeg spiser oftere ute enn jeg gjør, siden min kone, Liv, lager så god mat. Siden fisken er forholdsvis dyr her i Spania, er det ikke mye å spare på å lage den hjemme. Ikke med alt tilbehøret vi gjerne vil ha, mener Erling Foss.

Skikkelig julaften
Norsk Julematrestaurant Henrik Ibsen i Torrevieja steller Tore Johnny Dale til skikkelig julaften hvert år. Det har han gjort i 20 år. Da er det fullt hus med 50 gjester, og kanskje kommer nissen.

– Hos oss starter vi ikke med julemat før i desember. Det synes jeg er tidsnok. Folk må gå og glede seg litt før det braker løs, sier Tore Johnny Dale.