23.3 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Playmobil-­fabrikken i Onil

Playmobil er de små plastfigurene med samme ansikt, samme frisyre, en klohånd og bevegelige armer og ben.
Playmobil har en lang historie og har gitt mange gledestunder for barn i flere generasjoner. Playmobil kommer fra Tyskland, men blir også produsert en kort kjøretur fra nordmenn på Costa Blanca.
Landsbyen Onil ligger i regionen Alicante, og er et mekka for leketøysprodusenter. Midt i blant dem finner vi Playmobil.

play2Hans Beck som døde i 2009 ble kalt «The father of Playmobil». Han ble spurt om å utvikle leke­figurene for barn av Horst Brandstätter som var eieren av firmaet Geobra Brandstätter.
Beck brukte tre år på å utvikle det som til slutt ble Playmobil. En fleksibel leke som oppfordret barn til å bruke sin egen fantasi i leken.
Figurene som er 7,5 centimeter passer perfekt i en barnehånd, og ansiktet er basert på hvordan barn tegner ansikter. To øyne og et stort smil.

– Barnas fantasi er det viktigste i utviklingen av Playmobil. De må få rom til å skape sin egen lille lekeverden uten at alt blir tilrettelagt, sier talsmann i markedsavdelingen, Blanca Almarcha Corella.
I 1973 var lekene ferdig produsert og barna omfavnet de små plastfigurene fra første øyeblikk. I 1975 fikk lekene internasjonal oppmerksomhet og siden har populariteten bare økt blant barn.
Playmobil er rettet mot barn mellom seks og 12 år, men det er nå også lansert en egen utgave for barn ned til 1,5 år der delene er større. Men filosofien er den samme.
– Jeg har en bror som er 14 år og han elsker fremdeles Playmobil, sier Corella.

Forandrer seg i takt med samfunnet
De første figurene var indianere, konstruksjons­arbeidere og knekter. Den første konstruksjons­arbeideren var utstyrt med trillebår, veivals, trafikkjegler og kasser med øl.
I begynnelsen bestod Playmobil bare av mann­lige figurer, men to år etterpå kom damene på banen. I begynnelsen ikledd miniskjørt, men nå har de også lange skjørt eller bukser.
I dag finnes det 650 forskjellige Playmobil-figurer.
– I Onil har vi produsert Playmobil siden 1976 for Spania og Portugal. 8 prosent av verdens pro­duksjon av Playmobil skjer her i Onil, sier Corella.
Området Onil, Castalla og Ibi har lange tradisjoner for å produsere leketøy for barn og fabrikkene ligger samlet på rekke og rad.
Stedet kalles Valle del Juguete, og har fått tilnavnet grunnet den store andelen leketøys­fabrikker i området som inneholder Onil, Castalla og Ibi.
play3I Ibi finner vi leketøysmuseet Museo del Juguete. Et sted som er interessant både for store og små grunnet dets store utvalg av eldgamle leker. Ibi er også internasjonalt kjent for deres gode is. I Onil finner vi dukkemuseet Museo de la Muñeca, dukkefabrikken Nancy og Playmobil.
I 2010 har Playmobil i Onil produsert 1,5 millioner produkter.
– Det viktigste med Playmobil og hvorfor det har slått så godt an, tror vi er fordi ungene får bruke fantasien og bruker hodet når de leker. Med disse figurene lager barna sin egen fantasi­verden som bare de kjenner. Vi er også en suksess fordi vi går så langt tilbake. Foreldrene har også et forhold til Playmobil siden de har lekt med samme leker da de var små. Produktene har forandret seg i løpet av årene, men filosofien er den samme, sier Corella.
Om sommeren er det ferieutgavene som slår godt an. På Costa Blanca har ungene kjøpt Playmobil med basseng, båter og feriehus.
– Jeg vet ikke hvorfor det er så mange leketøys­fabrikker her i området. De begynte bare å sentralisere seg her. Det er åpent for publikum dersom noen vil komme og se, sier markeds­medarbeider i Playmobil, Blanca Almarcha Corella.

Nyere og mer moderne
Tyskland er Playmobils hjemland, og det er absolutt der figurene selger best. 45 prosent av lekene blir solgt i de nordeuropeiske landene og Spania ligger på 7. plass.

 

play1
– Playmobil er en internasjonal fabrikk, og det er viktig for Alicante som provins å ha oss her. Vi omsetter for 35 millioner euro hvert år og har 69 ansatte. Vi har en tysker, en jente fra Brasil og resten er spanjoler, sier Corella.
I katalogen for 2011 ser man at figurene har fått en betydelig større garderobe i løpet av årene. Riddere, krigere, pirater, indianere, badeturister, sportsatleter, zoologiske hager og gårder fulle av spennende dyr.
– Dyrene er spesielt populære blant barna, sier Corella.
I årets utgave finnes også dyreklinikker, safari i Afrika, hesteskole, pirater og spøkelsespirater, Cleopatra, pyramider og egyptere, drager og riddere, krigere som beskytter prinsessen og slottet, skattejakt, agenter som jobber med farlige oppdrag og konstruksjonsarbeidere og gravemaskiner. Brannstasjon, politi, sykehus, dukkehjem, barneskole, feriehus med basseng og campingbil, og for de aller heldigste småjenter, et rosa, glitrende prinsesseslott.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

leiebil i Spania

Trenger du leiebil til ferien i Spania?

Bruk SpaniaGuiden når du bestiller leiebilen så bidrar du også samtidig til SpaniaPostens som bringe gratis nyheter på norsk fra Spania. Avisen mottar «en kaffekopp» for hver leiebil som bestilles i 2020.

Fordeler med SpaniaGuiden:

  • Ingen forskuddsbetaling!
  • Pris-garanti! Finnes tilsvarende leiebil billigere, matcher vi prisen!
  • Gratis avbestilling!
  • Fri kilometer når du henter på Malaga eller Alicante-flyplass.
  • Gebyr for full refusjon av bensin-depositum inkl. i anvist pris.
  • Standard forsikring inkludert, utvidet forsikring er frivillig opsjon.
  • Flyplass-gebyr er alltid inkludert.
  • Nesten alle bilene er nye 2020 / 2019-modeller.

Se prisen for din her – husk at de større bilene fullbookes først, reserver i dag!

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Nye smittede i Alfaz del Pi og Altea

37 personer har totalt testet positivt for Corona-viruset i Alfaz del Pi, bare en av disse i løpet av siste 14 dager....

Rådhusene er den primære kilden til korrupsjon

78% av anmeldelser for korrupsjon i Alicante-provinsen gjelder saker på kommunale rådhus. Skal man tro anmeldelsene er det kommunale rådhus som er...

Økende aktivitet i boligmarkedet – korttidsleie på vei ned

Mai måned dette året så et fall i antallet solgte boliger på 53.7% i forhold til året før. For Juni måned er...

Turistene kjøper billig-kopier i Puerto Banús

Politiet beslagla nesten seks hundre falske merkevarer på Lørdags-markdet i Puerto Banús. Det er turister som etterspør bilige kopier av Luis Vutton-vesker...

Relaterte saker

En heldagstur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Fra Altea eller Albir ligger det en rekke vakre landsbyer og et utall bortgjemte viker og bukter. Alt er tilgjengelige mindre enn...

Santa Barbara borgen i Alicante

Ruvende 166 meter over Alicante by med klar utsikt over Middelhavet troner den mer enn tusen år gamle Santa Barbara borgen over Costa Blancas hovedstad...

Allehelgens-marked i Cocentaina

Allehelgensdag var noe som ble innsatt av pave Urbano IV. Katolikkene måtte nemlig ha en dag for ukjente helgener og alle de helgenene som...

Hogueras i Alicante 21.-22. juni 2019

Årets fiesta begynner fredag 21. juni, gater stenges av og skulpturer plasseres i gatene, det hele fortsetter til den store finalen lørdag 22. juni,...

Alicante Flyplass (ALC)- Guide og info om transport, leiebil, taxi og busstider

Alicante flyplass eller Alicante–Elche Airport som en offisielt heter er en av de største og nyeste i Spania og den som mottar flest reisende fra...

Moros y Cristianos i Alcoy – Folkelig Historieforfalskning

Moros y Cristianos festivalen er godt kjent blant skandinaver som har tilbrakt en sommer i Villajoyosa eller en september måned i Altea. Men for...

Tradisjonell mat, keramikk og kultur-messe i Agost

Høst er messtid noe som betyr gastronomi og håndtverksmesse i Agost, en liten landsby ikke langt fra Alicante. Messedagene i 2017 er 6. til 9....

Dryppesteinsgrotter i Busot – Cuevas de Canelobre

I den lille landsbyen Busot, 24 kilometer nordvest for Alicante, ligger en av Spanias mest imponerende dryppsteinsgrotter, las Cuevas del Canelobre. I den 70 meter...

Severdigheter i Alicante

Med sine knappe 270 000 innbyggere er Alicante en relativt liten storby. Med sin beliggenhet på middelhavskysten er det en vakker by, med lange...

Marmorkirken i Novelda

Vakkert beliggende på en høyde 3 km fra sentrum av Novelda finner vi den mauriske borgen ”el castillo de La Mola” fra 1200 tallet....
- Advertisement -