Blått blod i årene, et opprinnelig spansk utrykk

Publisert

I store deler av verden kjenner man utrykket om “blått blod” som visstnok skal være hva som sirkulerer rundt kroppen til kongelige og adelige. Det mange ikke er klar over er at utrykket stammer fra Spania og vitner om landets strid mellom “de mørke og de kristne”, los moros y los cristianos.

Islamsk arkitektur fra Granada.

Moros y Cristianos

Det var på 800-tallet og århundrene etterpå at Spania så både krigføring og migrasjon fra både nord og syd. Fra Nord-Afrika kom de man kaller “maurerne”, los moros på spansk som kan oversettes til “de mørke”. Dette var riktignok i hovedsak ganske så lyshudede berbere i antall ledet av et mindretall mer mørkhudede arabere som var politiske og militære ledere.

Status å være bleik og hvit med “blått blod”

I spanske historiebøker man man lese om hvordan visgoter løfter sine sverd i luften og man tydelig ser de blå linjene av blodårene under deres hvite hud, et tydelig tegn på deres “opphøydhet”. Visgoternes fiender, maurerne, hadde normalt mørkere hud og deres adelige skydde ikke solen på samme måten som “de kristne”. Spanske kongeligheter unngikk i stor grad solen og var svært så bleke.

Selv i dag unngår mange spanjoler sola. Det å være brun er noe for “de lavere klasser” som gjerne arbeider utendørs som byggearbeidere og bønder. I Latin-Amerikas tidligere kolonier ser man tydelig hvordan klasseskillet er koblet til hudfarge og folk gjør mye for å unngå sola og det å få litt farge.

Gotisk arkitektur fra en kirke i Barcelona.

Kristne hvite mot mørke muslimer

Fra nord var det Visgoterne som utvidet sitt rike fra deler av Frankrike til å strekke seg inn i dagens Tyskland og senere store deler av den iberiske halvøya. Visgoterne var opprinnelige “hedninger” men kristendommen overtok som deres primære religion.

Slik har de kristne hvite visgoternes erobringer og senere okkupasjon i Spania blitt til “frigjøringen av Spania” i den spanske myten. Slik kunne historien gi spanjolene en mer heroisk rolle i et land som i realiteten stadig ble erobret og gjenerobret av folk utenfra.

DISNEY-HISTORIE: Folkespillet “moros y Cristianos” er i realiteten et grovt forvrengt og forenklet skuespill, løst inspirert av historiske hendelser da deler av dagens Spania gikk fra å være en rekke mindre stater, flere av dem med islamsk styre, til å bli styrt av kristne konger fra Nord-Spania eller visgoter fra dagens Frankrike. Den katolske kirkens rolle og behov for å legitimere de nye kongene er en del av mekanismene bak myten om Spanias opphav.

En mektig katolsk kirke kunne så over århundrer mal landets islamske maurernes periode mer negativ. Religions politiske kraft var også sentral da man “sendte” Columbus til Amerika for å “spre kristendommen” og samtidig bringe store rikdommer inn i de kongeliges budsjetter.

Myten dyrker man fortsatt i dag gjennom den populære festivalen “Moros y Cristianos” hvor visgoternes erobringer litt forenklet beskrives som frigjøringen av Spania fra deres muslimske okkupanter.

Les også:

Moros y Cristianos i Alcoy – Folkelig Historieforfalskning

Spansk svineskinke – Et religiøst og politisk verktøy

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter