Nye døde ved grensen Spania – Politisk spill om Vest-Sahara

23 migranter døde og mange flere er skadde i det rundt 400 prøvde å komme seg over grensen fra Marokko til en av Spanias to enklaver i Nord-Afrika, Mellila.

Situasjonen her er knyttet til Marokkos okkupasjon av den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara og spanjolenes ønsker om å få beholde deres enklaver i Nord-Afrika Ceuta og Mellilla. Vest-Sahara er Marokkanernes høyeste utenriks-politiske prioritering i deres forhold til Spania.

Migrasjon og hasj

For spanjolene er hjelp til kontroll over migrasjon fra Marokko høyt på listen i deres dialog med naboen i sør. Å bremse migrasjon er viktigere enn den store hasj-smuglingen som nesten daglig foregår over Gibraltar-stredet og Middelhavet. Hasj er mindre politisk betent enn migrasjon.

Vest-Sahara har igjen fått mer fokus som følge av spanjolenes godkjenning av Marokkos plan for territoriet og Algeries tilsvar ved å kutte mange bånd til Spania som følge av dette.

Regelmessige døde ved grensen

Det er ikke første gangen noe slikt skjer. Marokko har lenge brukt migranter i et politisk spill om spansk støtte til okkupasjonen av Vest-Sahara. I perioder hvor man ønsker å minne spanjolene på at de kan «overflomme» de spanske territoriene i Nord-Afrika med migranter man marokkansk politi velge å se andre veien mens immigranter går mot Mellilla eller Ceuta i hundretall.

I andre perioder er marokkans politi så hardhendte at det endre med tapte liv og internasjonal kritikk, samtidig som spanjolene stort sett velger tie eller kun kritisere i forsiktige ordelag.

Vest-Sahara

Spanjolene har lenge valgt å ignorere Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara. Dette mens både FN og naboland som Algerie krever en slutt på dette. Algerie valgte i juni å kraftig redusere sine økonomiske forbindelser til Spania etter at spanjolene valgte å støtte Marokkos plan for å videre innlemme Vest-Sahara i Marokko.

«Bytter» Marokkansk Vest-Sahara mot spanske territorier i Nord-Afrika

Spanjolenes ståsted knyttet til Marokkos okkupasjon er knyttet til deres egne territorier inne i Marokko, Mellila og Ceuta. Begge er rester fra koloni-tiden og det ottomanske rikets fall og oppløsning.

I Marokko omtales disse to som «det okkuperte Sebtah og Melilah. Men Marokko lar være å presse på at spanjolene må gi fra seg disse territoriene så lenge Spania ikke presser Marokko til å oppgi deres krav på Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni.

Både Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen i FN har fordømt Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara, men Marokko nekter å trekke seg ut og har hatt militærstyrker i Vest-Sahara siden 1975.

Spania forlot sin koloni i Vest-Sahara «over natten» i 1975. Fordi Spanjolene ikke hadde gjort mye for å gi landet en fungerende stat og administrasjon kunne Marokko invadere uten motstand og reelle konsekvenser. 

Relaterte saker