Nye døde ved grensen Spania – Politisk spill om Vest-Sahara

Publisert

23 migranter døde og mange flere er skadde i det rundt 400 prøvde å komme seg over grensen fra Marokko til en av Spanias to enklaver i Nord-Afrika, Mellila.

Situasjonen her er knyttet til Marokkos okkupasjon av den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara og spanjolenes ønsker om å få beholde deres enklaver i Nord-Afrika Ceuta og Mellilla. Vest-Sahara er Marokkanernes høyeste utenriks-politiske prioritering i deres forhold til Spania.

Migrasjon og hasj

For spanjolene er hjelp til kontroll over migrasjon fra Marokko høyt på listen i deres dialog med naboen i sør. Å bremse migrasjon er viktigere enn den store hasj-smuglingen som nesten daglig foregår over Gibraltar-stredet og Middelhavet. Hasj er mindre politisk betent enn migrasjon.

Vest-Sahara har igjen fått mer fokus som følge av spanjolenes godkjenning av Marokkos plan for territoriet og Algeries tilsvar ved å kutte mange bånd til Spania som følge av dette.

Regelmessige døde ved grensen

Det er ikke første gangen noe slikt skjer. Marokko har lenge brukt migranter i et politisk spill om spansk støtte til okkupasjonen av Vest-Sahara. I perioder hvor man ønsker å minne spanjolene på at de kan “overflomme” de spanske territoriene i Nord-Afrika med migranter man marokkansk politi velge å se andre veien mens immigranter går mot Mellilla eller Ceuta i hundretall.

I andre perioder er marokkans politi så hardhendte at det endre med tapte liv og internasjonal kritikk, samtidig som spanjolene stort sett velger tie eller kun kritisere i forsiktige ordelag.

Vest-Sahara

Spanjolene har lenge valgt å ignorere Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara. Dette mens både FN og naboland som Algerie krever en slutt på dette. Algerie valgte i juni å kraftig redusere sine økonomiske forbindelser til Spania etter at spanjolene valgte å støtte Marokkos plan for å videre innlemme Vest-Sahara i Marokko.

“Bytter” Marokkansk Vest-Sahara mot spanske territorier i Nord-Afrika

Spanjolenes ståsted knyttet til Marokkos okkupasjon er knyttet til deres egne territorier inne i Marokko, Mellila og Ceuta. Begge er rester fra koloni-tiden og det ottomanske rikets fall og oppløsning.

I Marokko omtales disse to som “det okkuperte Sebtah og Melilah. Men Marokko lar være å presse på at spanjolene må gi fra seg disse territoriene så lenge Spania ikke presser Marokko til å oppgi deres krav på Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni.

Både Sikkerhetsrådet og Generalforsamlingen i FN har fordømt Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara, men Marokko nekter å trekke seg ut og har hatt militærstyrker i Vest-Sahara siden 1975.

Spania forlot sin koloni i Vest-Sahara «over natten» i 1975. Fordi Spanjolene ikke hadde gjort mye for å gi landet en fungerende stat og administrasjon kunne Marokko invadere uten motstand og reelle konsekvenser. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter