Algerie “bryter” i forholdet med Spania

Publisert

Det olje-rike landet i Nord-Afrika har “fryst” en 20 år gammel vennskaps-avtale med Spania fra 2002. Med det vil Algerie redusere sin import av varer fra Spania og bryte samarbeidet om kontroll av flyktning-strømmen over Middelhavet. Banker i Algerie innfører også restriksjoner på overførering til og fra Spania. Spanjolene svarer med å true å anmelde Algerie i EU for å ramme landets samarbeidsavtale med EU.

Det er spanjolenes tilnærming mot det å akseptere og legalisere Marokkos invasjon av nabolandet Vest-Sahara som ligger bak det forverrede forholdet mellom Algerie og Spania.

For Spania er forholdet med det olje-rike landet i Nord-Afrika svært viktig. Ikke bare får Spania store deler av sitt forbruk av gass fra Algerie. Landet er også svært viktig for eksport fra Spania. Spesielt bedrifter i Alicante-provinsen har nære økonomiske bånd over Middelhavet. I kjølvannet av Alicante-provinsen reiste mange spanske byggearbeidere og ingeniører til Algerie for å arbeidet i landets bygge-sektor. For bedriftene var det enkelt å sette utstyr å folk på ferjene som forbinder Alicante og Almeria med Alger og Oran på andre siden av Middelhavet.

Bedrifter i Alicante-provinsen står i fare for å miste 135 millioner Euro i tapte inntekter. Det gjelder bedrifter innen metaller, tekstiler, sko og matvarer som vil tape mest.

Historisk sett er forholdet også preget av borgerkrigen i Spania og perioden hvor spanjolene rømte fra både fattigdom og forfølgelse, mange av dem flyktet og flyttet til nettopp Algerie.

Spanjolene har ansvar for Marokkos invasjon

Spanias “legalisering” av Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara er årsaken til at Algerie nå tar disse skritt.

Spania forlot sin koloni i Vest-Sahara “over natten” i 1975. Fordi Spanjolene ikke hadde gjort mye for å gi landet en fungerende stat og administrasjon kunne Marokko invadere uten motstand og reelle konsekvenser. Verden har i stor grad sett bort fra Marokkos invasjon og overgrep siden. Nabolandet Algerie har stått på Vest-Saharas side og tatt imot store mengder flyktninger og ytt praktisk og politisk støtte til kampen for et fritt Vest-Sahara.

For Marokko handler dette primært om fiske-ressurser i havet, olje og gass samt mineraler som fosfater.

Marokko vil legalisere invasjonen, nå med støtte fra Spania

Siden den gang har mesteparten av Vest-Sahara vært under Marokkansk kontroll og landet har ført en politikk hvor man flytter marokkanere inn i området. Planen har vært å legalisere okkupasjonen gjennom en folkeavstemning hvor disse samme marokkanerne kan velge å bli en autonom marokkansk region.

Konflikten mellom Marokko og Vest-Sahara har vært tatt opp i FN utallige ganger siden 50-tallet. Foruten å fordømme Marokkos invasjon har FN har siden den gang konkludert at befolkningen selv bør få bestemme om landet skal være uavhengig eller en del av Marokko.

Store deler av befolkningen som opprinnelig er fra Vest-Sahara bor i flyktningleir på andre siden av grensen i Algerie. Samtid utgjør immigranter fra Marokko nå en stor del av befolkningen i Vest-Sahara.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter