«Hjemmekontor» blir en egen nisje i markedet for feriebolig i Spania

Publisert

Eiendomsmeglerne i Alicante-provinsen merker økende etterspørsel fra både spanjoler og utlendinger som vil bruke Costa Blanca som base nå som deres bedrifter og arbeidsgivere lar dem jobbe over nettet. Man ser også at frykten for nye karantene-tiltak i fremtiden endrer på typen bolig folk ønsker seg.

Residensiell turisme, altså kjøp av feriebolig, er en sektor som omsetter for 12 milliarder Euro i året.

Mange jobber allerede online mens de tilbringer perioder av året i Spania, men nye trender gjør at man kan forvente å få jobbe langt mer hjemmefra og slik forvente å bruke en bolig man kjøper i Spania langt mer eller blir bofast men beholde jobben i hjemlandet.

Både eiendomsmegler-foreningen Provia og API-forbundet sier at man ser denne trenden blant nye kjøpere fra både Tyskland, Belgia, England og spanjoler fra Madrid. I tilknytning til dette ser man at snittalderen på de som vurderer å kjøpe en bolig langs Middelhavet i Spania går ned. Disse nye kjøperne er folk som har har feriert i området over flere år og nå ser at endringer i arbeidssituasjon åpner opp for at man kan tilbringer mer tid i Spania. Pensjonister har til nå vært dominerende blant de som kjøper bolig i Alicante-provinsen.

Endringer i næringslivet

Corona-viruset tvangt raskt bedriftene til å endre deres policy. Bedrifter som tidligere ikke lot sine ansatte jobbe hjemmefra endret sine regler i lys av Covid-19 og disse ordningene blir trolig permanente for mange bedrifter.

For de ansatte betyr dette at man likegodt kan være i Spania hvor klima er langt bedre og levekostnadene lavere.

Vil ha større og mer komfortable ferieboliger – redd for ny karantene

Eiendomsmeglerne i Alicante-provinsen sier man ser at kjøpere nå handler med tanke på eventuelle nye karantere i fremtiden. Denne gruppen ser etter mellomstore boliger med litt hage eller god uteplass. Folk ser for seg hvordan det eventuelt vil være å måtte tilbringe nye perioder i karantene i den nye boligen. Derav høyere prioritering av uteplass og utsikt.

Meglerne sier de også ser økende etterspørsel fra middelaldrendepar med mindre barn. Eneboliger eller rekkehus med tomt og basseng har nå blitt langt mer etterspurt og man forventer å gjennomføre et godt antall transaksjoner i nær fremtid, folk ønsker seg ny bolig nå.

Lyntog og direktefly fra Alicante-flyplass

En representant for meglere i Alicante forteller om folk fra Madrid som vil bo fast på kysten mens man planlegger å ta en tur f.eks. hver 14. dag til Madrid med lyntoget AVE. Slik beholder de kontakten med andre kolleger samt kunder i hovedstaden, mens de fleste oppgaver løses online.

Alicante flyplass er trolig den flyplassen i Spania med best og flest forbindelser til Nord-Europa. Selv om magne av rutene pr i dag ikke opereres, i påvente av en normalisering av Corona-situasjonen, har flyplassen normalt direkteruter hver dag til de fleste nordiske hovedsteder inklusive Belgia, Nederland, Tyskland, Storbritannia m.m.

I tillegg til gode flyforbindelser er det Alicante-provinsens stabilt gode klima som trekker utlendigner hit. God tilgang på gode både offentlige og private sykehus i regionen er også en faktor meglerne mener vil påvirke utlendingers etterspørsel i større grad. Man vil også argumentere for at regionen er svært trygg. Corona-viruset har i liten grad rammet provinsen.

Bra og billig internet

De fleste, også småbyer, har nå god dekning med fiber-optisk internet. En pakke med mobil-abbonement og internet via fiber kan koste så lite som under 20 Euro. En rekke lavkost-operatører har bidratt til å presse prisene ned på internett i Spania de siste årene.

Brexit – ikke så ille likevel

For eiendomsmeglerne har Brexit ikke blitt så ille som fryktet. Antallet briter som har forlatt Spania ble mindre en fryktet. Og kjøpere fra Storbritannia har forblitt aktive i markedet. Fra Storbritannia har man etter Brexit sett en økende utvandring av Briter som flytter til andre land. Spania er av åpenbare grunner et atraktivt sted å flytte til for britene.

Spania har gjort det de kan for å tilrettelegge for britene også nå som landet er utenfor EU.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter