23 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25 C
Las Palmas de Gran Canaria

San Sebastian, Spanias gourmethovedstad

Helt siden slutten av 1800-tallet har sosieteten brukt San Sebastian, eller Donastia, som den heter på baskisk, som tilfluktssted. Spesielt om sommeren når resten av Spania vibrerer av hete kunne de være på stranden og avkjøle seg i den kjølige bukten som er så karakteristisk for San Sebastian.

San Sebastian ligger i en rund, smalmunnet bukt, som mest av alt minner om et kamskjell. Så kalles bukten også Concha. I denne bukten ligger det to praktfulle strender, La Concha og Ondaretta, som om sommeren er smekkfulle. Hvis været holder da, vel å merke. Vi var der midt på sommeren, men hadde regn nesten hele tiden. San Sebastians gamleby er et godt alternativ på en gråværsdag. Her kan man rusle rundt blant kafeer, restauranter og butikker. Byen bærer lite preg av sommerturisme, og gamlebyens butikker bærer mer preg av å forsyne byens borgere med nødvendigheter enn å forsyne turister med alskens. Og når solen endelig titter frem fylles byens to strender. Og det går fort. Man skulle nesten tro at solhungrige badegjester står klare og bare venter på at skydekket skal letne.

For å virkelig få et overblikk over San Sebastian er en tur til Monte Iguelso et must. Hit opp kommer man med bil eller med taubane, og på toppen er det en fornøyelsespark, restauranter og hotell. Herfra er det en spektakulær utsikt over bukta og byen. Utsikten er spesielt fantastisk om kvelden når byen lyser opp, og assosiasjonen til Rio de Janeiros Copacabana er umiddelbar.

Når kvelden kommer er det tid for mat. Har man reservert tidlig kan man nyte utsøkt mat på en av Spanias beste restauranter, nemlig Arzak. Restauranten ligger litt utenfor selve sentrum, i et lite bolighus i et ordinært boligstrøk. Når man ser fasaden for første gang er det nesten umulig å tro at en av Spanias mest anerkjente kokker, Juan Mari Arzak, har gjort nettopp dette lille huset, hans barndomshjem for øvrig, verdensberømt. Gourmeter fra hele verden valfarter hit for å oppleve baskisk matkunst.

Til de spenningssøkende reisende har San Sebastian også et tilbud. Midt i byen ligger det fasjonable kasinoet. Her kan man spille blant annet Black Jack og roulette. Ta med pent antrekk, pass og fet lommebok, og sett for all del av tid. Når man først kommer i gang er det vanskelig å slutte. Alternativt kan man rusle på byens fantastiske strandpromenade, og la seg leske på et av de mange vannhullene.

Som en bra finale på en dag i San Sebastian kan fasjonable Hotel Maria Christina anbefales. Med sin beliggenhet ved Rio Urumea er dette et av Spanias mest anerkjente hoteller. Når vi besøkte hotellet var vi heldige nok til å bli oppgradert til en suite, med egen takterrasse med fantastisk utsikt over den østlige delen av byen.

Jazzelskere bør ta turen hit i slutten av juli. Den Internasjonal jazzfeztivalen går nemlig av stabelen mellom 24 og 29 juli. Blant årets store navn nevner vi James Brown, Chick Corea og Bill Wyman.

Men San Sebastian er ikke bare idyll. Trefninger mellom politi og ETA sympatisører forekommer med jevne mellomrom. Selv om den almene oppfatningen er at Bilbao er den byen som har flest opptøyer, så er om mulig San Sebastian verre. I den senere tiden har vi kunnet lese om flere trefninger her, og til og med en henrettelse. Dette faktum ser imidlertid ikke ut til å skremme turistene, der de spaserer rundt i gamlebyen på jakt etter opplevelser og god mat og drikke.

Relaterte saker

- Advertisement -