Middelalderbyen Burgos

Publisert

Burgos er kanskje mest kjent for katedralen som huser El Cids grav. Det finnes imidlertid en rekke andre grunner til å ta turen til byen her midt mellom Madrid og nord-kysten av Spania. Sentrum i den velbevarte byen gjelder blant de aller fremste eksempler på spansk middelalderarkitektur.

Burgos, som ligger i provinsen Burgos i regionen Castilla y León, ble grunnlagt som en militærleir i 884. Alfonso III beordret oppføringen av et festningsanlegg for å forsvare det nordlige Castilla mot stadige angrep fra maurerne. Stedet fikk raskt en viktig posisjon som forsvarsbastion for det kristne Spania.

BURGOS

På 1000-tallet fikk Burgos eget bispesete og ble utnevnt til hovedstad i kongedømme Castilla. Byen fungerte i flere århundrer som et viktig stoppested langs pilegrimsveien til Santiago de Compostela, samt som samlingspunkt for handelen mellom Biscayabukta og de sørlige delene av den iberiske halvøy, noe som medførte en gryende handelsstand, som igjen ga økonomisk velstand.

Burgos
Burgos

I løpet av 1200-tallet ble merinosauen avlet frem i Spania. Merinoull ble raskt et etterspurt produkt i det øvrige Europa. Høyslettelandet – Mesetaen – var spesielt godt egnet for sauehold, og Burgos ble snart hovedsentrum for salg av ull til den gryende håndverksindustrien i Nord-Italia og Flandern.

Burgos har vært involvert i mange kriger gjennom årenes løp. Først mot maurerne, deretter i lokale stridigheter mellom León og Navarra og Castilla og Aragón. Senere, på 1800-tallet, var byen delaktig i den spanske uavhengighetskrigen og arvefølgekrigene. I juli 1936 ble Burgos offisiell hovedbase for Francos fascistiske opprørsregjering.

I de siste tiårene har det vært rettet mye oppmerksomhet mot Burgos´ historiske og kulturelle arv, og byen er utnevnt som en av kandidatene til å bli Capital Europea de la Cultura – Europas Kulturhovedstad – i 2013.
Burgoslovene
Et dokument kjent som Leyes de Burgos – Burgoslovene – ble presentert i Burgos den 27. desember 1512. Dette var det første offisielle lovverket utarbeidet for de spanske koloniene i Latin-Amerika. Lovene skulle først og fremst sikre den innfødte indianerbefolkningen visse rettigheter.

Burgoslovene kom i kjølvannet av et juridisk vakuum som oppsto i forbindelse med oppdagelsen av ”den nye verden”. De forbød blant annet mishandling av de innfødte. Isteden skulle indianerbefolkningen oppmuntres til å konvertere til katolisismen.

Leyes de Burgos ble aldri ordentlig innført i praksis, og det er i ettertid påpekt at lovene ikke medførte noen radikal forandring i de spanske koloniene. Snarere bidro de til å utløse opprør og protester ved flere anledninger. I 1542 kom et nytt og mer omfattende lovverk som fikk tilnavnet Leyes Nuevas – De nye lovene.

Katedralen
INTERIOR-CATEDRALLa Catedral de Burgos, eller La Catedral de Santa María de Burgos som den egentlig heter, er Burgos´ mest kjente arkitektoniske monument. Det er lett å la seg imponere av det veldige gotiske kirkebygget, som ble påbegynt i 1221 og sto ferdig først i 1567.
Hovedspirene strekker seg 80 meter til værs, og det 106 meter lange skipet er omgitt av ikke mindre enn 15 kapeller, som samtlige er rikt dekorerte. Brorparten av katedralens altere er utsmykket av kjente kunstnere fra tidligere tider og har uvurderlig historisk verdi.

CATEDRAL

Under kirkegulvet ligger Spanias nasjonalhelt begravd. Rodrigo Díaz de Vivar, bedre kjent som El Cid Campeador eller bare El Cid, skrev seg inn i historiebøkene da han gjenerobret Valencia fra maurerne i 1094. En stund etter El Cid død i 1099 tok hans kone Jimena med seg liket opp til Burgos, hvor de begge senere ble gravlagt i katedralen.

La Catedral de Burgos ble erklært Monumento Nacional – nasjonalmonument – i 1885, og har stått på UNESCOs liste over verdensarv siden 1984.

Andre severdigheter
Går man fra katedralen over La Plaza del Rei San Fernando, åpenbarer Burgos´ gamle hovedbyport, El Arco de Santa Maria, seg. Oversiden av porten er prydet med 1600-talls statuer av de første kastiljanske dommerne, Spanias skytshelgen Sankt Jacob, kong Carlos den 1. og El Cid. Ved El Arco de Santa Maria begynner dessuten byens fineste promenade, Espolón, som følger elvebredden oppover.

I 1400-talls palasset La Casa del Cordón på Plaza de Calvo Sotel er et annet kjent historisk monument. Her ble Kristoffer Colombus mottatt av de såkalte katolske monarkene Fernando og Isabella etter sin andre reise til “den nye verden”. Den staselige bygningen er i dag omgjort til bank.

Det gotiske klosteret La Cartuja de Miraflores fra 1441 kan virke sparsommelig og småkjedelig fra utsiden. Dette inntrykket forsvinner imidlertid fort når man kommer inn. Her er det ikke spart på noe. Altertavlen i klosterets kirke sies å være forgylt med det første gullet som kom fra det nyoppdagede Amerika.

Ved vestsiden av sentrum av Burgos ligger El Monasterio de las Huelgas Reales. Klosteret ble grunnlagt av Alfonso VIII i 1187, og er fortsatt i drift den dag i dag. El Monasterio de las Huelgas Reales fungerte i mange år som kongelig mausoleum. Helt til Napoleon invaderte Spania og vannhelliget de kongelige kistene.

Shopping og uteliv

Burgos kan neppe sies å være noe utpreget shoppingparadis, som for eksempel Madrid og Barcelona. Byen har et passe utvalg av de sedvanlige kjedebutikkene og kjøpesentrene, samt diverse småbutikker liggende på rekke og rad rundt omkring i sentrumsgatene. Hvor man kan få kjøpt alt fra suvenirer og håndverk til mat og klær.
Et godt tips er å kjøpe med seg minst et par flasker lokal rødvin. Ribera de Duero vinene har i de siste årene seilet opp som Riojavinenes fremste konkurrent som Spanias beste. Ellers er Burgos kjent for å lage en spesiell ricottalignende ost kalt Queso de Burgos. Casa Quintanilla i Calle Paloma nummer 17, er et utmerket sted for å prøvesmake og eventuelt handle ost.

Burgos er en universitetsby og studentene sørger for et livlig uteliv. I tapasbarene langs gatene Calle Laín Calvo og Calle San Juan i nærheten av La Plaza Mayor, er det fri flyt av lokal vin og øl til nær sagt alle døgnets tider.

Calle Puebla, en mørk og trang avstikker fra Calle San Juan, er et annet sted med mye liv, barer som Café Principal, La Rebotica og Spils Cervecería er sikre vinnere for den som søker intim, høylytt og ikke minst fuktig stemning.

Sent på natten, kanskje rettere sagt på morgenkvisten, er det området Las Llanas, like ved katedralen, som gjelder.

Hotell i Burgos
SpaniaJournalen bodde på Palacio de La Merced, ett utmerket hotell beliggende like over elven Arlanzón, på andre siden av den historiske gamlebyen. Her er hele sentrum i gåavstand, “Arco de Santa María” ligger rett over gaten og avenyen “Paseo del Espolón” er ett stenkast over elven. Hotellet befinner seg i en bygning fra 1600-tallet, ett kloster i gotisk stil hvor mye av interiøret er tatt vare på.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter