23.8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
26.1 C
Las Palmas de Gran Canaria

Spanske banker blir billigere og gir bedre oversikt

I slutten av mars trer Spanias nye lov, som skal regulere finansbransjen, i kraft. Blant flere nye tiltak er regelen om at bankene ikke kan kreve mer enn tre Euro i gebyr hver måned for en vanlig konto.

Mange av de nye tiltakene er ment å gjøre det enklere og billigere å bruke spanske banker.

Det spanske finansdepartementet har en stund nå arbeidet med å stifte et nytt forbrukerkontor dedikert til å jobbe med tema knyttet bankenes praksis i Spania. Og i slutten av 2018 ble det klart at bankene selv må betale dokumentavgift på boliglån, IAJD.

Les: Å låne til bolig i Spania – Krav til egenkapital, kostnader og skatt

Målet med loven som trer i kraft er å gjøre bankenes tjenester mer tilgjengelig for hele befolkningen og å gjøre prisen for bankenes tjenester mer oversiktelige. På denne måten vil man i Spania la økt konkurranse presse bankenes gebyrer ned og gjøre det enklere for forbrukerne å sammenlinkne kostnadene knyttet til bankenes tjenester.

Maks tre euro i måneden

Grensen på tre euro pr mnd gjelder åpning og bruk av en brukskonto, inklusive uttak av kontanter i filialer og bankens egne minibanker. Bankene må også inkludere opptil 120 gebyrfrie betalingstransaksjoner innen EU som del av det kunden får for maksimalt tre euro pr. mnd.

Loven og dens effekt skal revideres i 2021, dagens lovtekst er gyldig i to år.

Dokumentavgift på boliglån i Spania

I slutten av 2018 ble det klart at bankkunder ikke lenger skal betale dokumentavgiften IAJD ved kjøp av bolig med lån. Impuesto de Actos Juridicos Documentados er på 1- 1.5% av låntakers totale ansvar, altså summen av lånebeløp, renter, forsinkelsesrenter etc. Det er nå bankene som betaler IAJD.

Relaterte saker

- Advertisement -