Når kan jeg reise til Spania?

Publisert

Tidspunktet for når Spania «åpner grensene» er ett av de vi oftest hører og ser mest diskutert på dagen.

Den korte versjonen av svaret er «Har du residencia kan du reise i dag. Er du besøkende/turist vet ingen svaret sikkert. Men tidligst i juni og senest i oktober».

Oppdatering: Minister sier Spania er åpen i juli

Men Spania er ett land hvor lite er svart/hvitt, teori og praksis er ofte forskjellig så les gjerne videre:

Det sirkulerer mye feilinfo så la oss begynne med å avlive ett par «rykter».

1) Spania har lukket grensene.

Nei, Spania har aldri lukket grensene. Alle, uansett nasjonalitet, som er residente i Spania (grønt kort / dokument) har fritt kunne reise inn i landet på lik linke som at alle med norsk pass har hele tiden hatt muligheten til å reise ut av Spania for å reise til Norge.

Spanske flyplasser har aldri vært stengt for trafikk. Det går internasjonale fly hver dag selv om det er få.

Det har gått passasjerfly inn og ut av Spania hele denne «krise-tiden». I tillegg til de fly UD har satt opp har det gått flere regulære rutefly med SAS til/fra Norge hver måned siste to månedene. Nordmenn har hele tiden kunne reise inn i Spania via fly eller bil, så lenge man kan vise at man faktisk bor i Spania. Retten til å «reise hjem» har og er prioritert. Er hjem i Spania kan du reise til Spania. Merk at å eie en bolig ikke nødvendigvis betyr at det er ditt primære hjem.

2) Spania er stengt frem til oktober

Nei, det er et rykte. Ingen vet når Spania åpner dørene for fullt for masseturisme. Måneden oktober ble nevnt en gang av Spanias statsminister Pedro Sanchez i en tale som en mulighet. Det foreligger ikke noe konkret forslag om det og statsministeren har ikke gjentatt dette som ett reelt forslag siden, tvert i mot. Ingen regner i praksis med at det forblir «stengte grenser» til oktober.

Spanias industriminister, Reyes Maroto, sier det er «fundamentalt» at man åpner for folks bevegelser og at Spania jobber for en felles politikk for å åpne for folks bevegelser innenfor EU.

Statsministeren har selv anslått at man i slutten av juni vil være ferdig med spesial-tiltakene mot Corona-viruset i Spania og spanske myndigheter forbereder tiltak for å tilrettelegge for turisme denne sommeren, altså en gang mellom slutten av juni som mest optimistiske mulighet og juli som det de mer rasjonelle håper på. Regionale myndigheter for Kanariøyene og WTO (World Tourism Organization) er ganske sikre på at staten vil tillate ordinær turisme i juli. De mest pessimistiske i bransjen peker på august / september. Fakta er at ingen vet dette ennå.

10. mai sa man på NRK Dagsrevien at Spania vil åpne for turister i juni.

En av Spanias største hotelleiere, Servigroup, åpner sine hoteller 1. juni. IAG, selskapet som eier Iberia og British Airways sikter på juli som perioden man igjen har ett mer normalt antall flyvninger.

Den britiske storavisen The Sun regner med britene kan være tilbake på spanske barer i august denne sommeren. Storbritannia er nå utenfor EU og vil ikke stå først i køen når grensene åpnes.

Mest redd folks frykt, mindre bekymret for «stengte grenser»

Spanske turist-myndigheter og regionale myndigheter i regioner hvor turismen er en stor industri er mer redd for at folk ikke tør reise til Spania enn eventuelle formelle hindre. Derfor ser man de forbereder reklame-kampanjer og pr-stunt rettet mot nord-europeere de er redd ikke tør å reise til Spania denne sesongen.

Spanias industriminister, med ansvar for turistsektoren, Reyes Maroto, har signalisert at man muligens vil innføre «metoder» som garanterer helsen til både besøkende og de som jobber i sektoren.

PR stunt for å roe nervene

Blant de PR-stunt man har sett for å «roe ned» potensielle redde turister er ett «digitalt-helsesertifikat» på Kanariøyene og kunstig intelligens som skal passe på at det ikke blir for mange folk på standen i Fuengirola. Forvent flere «fikse løsninger» i tiden som kommer i det ordførere og regionale myndigheter vil vise lokale-næringsdrivende at de gjør noe for å få folk tilbake, samtidig som staten venter på nye data om smitte i Spania og en felles politikk fra EU.

Hva med vi som eier bolig?

Da SpaniaPosten snakket med Policia Nacional i Madrid var svaret klart. Tjenestemannen sa at han selv ikke ville stoppe noen som var på vei til egen bolig, uansett om de har residencia eller ikke, og selv om han har fullmakt til å gjøre det.

“Residensiell turisme” er viktig i regioner som Alicante og Malaga. Og myndighetene har signalisert at å tillate reisende til ferieboliger før reisende til hoteller er naturlig, med tanke på langt mindre smittefare. Det har dog ikke blitt lagt frem noen konkret forslag om dette nasjonalt.

Hvordan kan jeg reise til Spania nå?

SpaniaPostens medarbeider reiste inn i Spania fra ett land utenfor Schengen midt i “krise-perioden”. Innreise var uproblematisk med norsk pass og spansk residencia.

Du har rett til å reise «hjem» om du bor i Spania. Papiret som beviser dette er papiret man kaller «residencia», altså dokumentet eller kortet som bekrefter at du er registert i innenriksdepartementes register over utlendinger som bor i Spania.

Spansk Policia Nacional har fullmakt til å stoppe de som ikke er residente i Spania dersom de mener det er nødvendig av helsemessige årsaker. SpaniaPosten har snakket direkte med Policia Nacional på Spanias største flyplass i Madrid, og fikk da opplyst at det ikke var noen rutine om å stoppe folk fra EU/EØS selv om de har fullmakt til å gjøre det om vedkommende ikke er resident.

Sertifikatet som viser at man er “resident” i Spania kommer i kortform eller i form av ett A4 ark. Har du ett slikt sertifikat har du kunne reise fritt inn til Spania under hele “alarm-perioden”.

Fra våre lesere har vi fått tilbakemeldinger om at det ikke er noen ekstra kontroll ved utreise fra Gardermoen og heller ingen ekstra kontroller ved innreise til flyplassen i Spania.

SpaniaPosten anbefaler at man reiser med sitt grønne residencia kort / sertifikat. 12. mai kunngjorde innenriksdepartementet en innskjærping av regelverket for å reise inn i Spania. Også spanske borgere blir møtt med krav om at de må være bosatt i landet for å reise inn resten av “krise-perioden”.

Offiselt opplyser den spanske ambassaden i Norge at disse kan reise inn i Spania:

COVID-19: REISEINFORMASJON OM INNREISE TIL SPANIA

 1. Grensekontrollene som er midlertidig opprettet ved de indre landegrensene, er utvidet fra klokken 00:00 10. mai 2020 til klokken 00:00 24. mai 2020.
 2. Kun følgende personer vil ha adgang til å komme inn i det nasjonale territoriet til lands:
  a) Spanske statsborgere.
  b) Beboere i Spania.
  c) Beboere i andre EU-stater, eller land i Schengen-området som er på vei til deres land hvor en er registrirert som lovlig bosatt.
  d) Grensekryssende arbeidere.
  e) Helsepersonell eller eldreomsorgspersonell som skal utføre arbeidsaktiviteten sin.
  f) De som kan dokumentere årsaker til force majeure eller situasjon med behov for nødshjelp.
EU vil gjerne rydde opp i den kaotiske situasjonen man så måneder tilbake da EU-statene opererte hver for seg uten koordinering.

Avgjørelsen vil komme fra Brussel – 15. juni er luftet

Signaler sendt fra EU topper tyder på at EU vil åpne opp for reiser innad i EU/Schengen, men begrense for innreise utenfra. For EU var det en lite ønskelig situasjon man så tidligere år da medlemstatene, hver for seg, stengte sine grenser med forskjellige regler til forskjellige tidspunkt. Man vil mest trolig se en enhetlig politikk om grensepasseringer for del fleste EU land.

EU kommisjonen oppfordret 8. mai medlemsstatene om å holde på restriksjoner for “ikke-nødvendige” reiser frem til 15. juni. Kommisjonen sier i en pressemelding at restriksjonene bør oppheves i faser.

Signaler som har kommet fra EU er at man vil åpne for reiser «innenfor områder som har lite smitte». Samtidig har det fra EU-hold blitt sagt at Schengen området vil bli åpnet tidligere og reiser fra land utenfra først vil bli mulig senere. Turisme utgjør rundt 10% av BNP for EU.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter