Flere ikke-religiøse vandrer til Santiago de Compostela

Publisert

Camino de Santiago er tradisjonelt en katolsk pilegrimsreise, men har i økende grad tiltrukket seg både vandrere fra andre religioner og ikke religiøse mennesker.

I begynnelsen av 30-årene befant Rachael Sanborn seg i et dårlig forhold og drømte om å flykte til Camino de Santiago i Spania – en pilegrimsvandring som faren hennes hadde gjennomført og som hadde forandret livet hans på en dyptgripende måte.

Santiago de Campostela

Sanborn, som er en rebell og eventyrer av natur (hun droppet ut av videregående for å meditere i India i ett år), sa opp jobben, sa fra seg helseforsikringen og samlet sammen sparepengene sine for å bruke to måneder på å gå Camino de Santiago.

På den tredje dagen av vandringen lovte hun seg selv at hun skulle komme tilbake hvert år. Ni måneder senere var hun tilbake, og hun guidet sin første gruppe på åtte pilegrimer.

Et tiår senere, nå 45 år gammel og bosatt i USA, leder hun sorgvandringer og vandremeditasjoner på “Caminoen” med reiseselskapet hun grunnla, Red Monkey Walking Travel. Den røde apen er et nikk til Hanuman, den hinduistiske guden for gledelig tjeneste. Sanborn er oppvokst som tibetansk buddhist, kristen og jøde, og ser på seg selv som alle tre. Hun mener at alle kan finne en måte Caminoen kan fungere for deres religion på.

“Vi har hatt alt fra troende katolikker til ateistiske kinesere”, sier Sanborn.

“Caminoen har i de siste 1000 årene alltid vært åpen for alle, uansett religion. Noen av mine første Camino-venner kom fra Iran. Iran! Og de stoppet i eller utenfor hver eneste låste kirke og leste Rumi-dikt.”

Stien går til katedralen i Santiago de Compostela.

En økende trend av ikke-kristne pilegrimer

Sanborn representerer en voksende trend av ikke-katolske – til og med ikke-kristne – pilegrimer som begir seg ut på Caminoen. I 2023 gikk nesten en halv million mennesker Camino de Santiago i Spania. Rundt 40 prosent av disse gikk av rent religiøse grunner, ifølge statistikk fra pilegrimskontoret.

Selv om det tradisjonelt er en katolsk pilegrimsvandring, som ender ved apostelen Jakobs helligdom i katedralen i Santiago de Compostela, legger sekulære pilegrimer i dag ut på Caminoen av alle mulige andre grunner enn religion: helse, sorg, overgang, kulturell utforskning, historie og eventyr.

Sharon Hewitt fra St John’s i Newfoundland i Canada gikk en del av Caminoen høsten 2016 sammen med to venner. Motivasjonen var å tilbringe tid sammen med venner og ta en “målrettet” ferie. Hewitt ser ikke på seg selv som religiøs, men hun gjenkjente en form for andakt i ritualene og utfordringene under den åtte dager lange vandringen.

“Jeg gjorde det ikke av religiøse grunner, men det er en viss overlapping”, sier Hewitt. “Mye av religion handler om disiplin, akkurat som på Caminoen. Etter en hard natt står man likevel opp og går videre.”

Denne syntesen av religiøse og sekulære motivasjoner er dyptgripende for folk som Nancy Mead, president for The Friends of the Anglican Centre i Santiago de Compostela, en økumenisk religiøs organisasjon.

Mead, som er biskop og bor i Rhode Island, sier at det er like mange grunner til at folk går Caminoen som det er folk som går den. Selv om Caminoen er en religiøs opplevelse for henne, har hun også lært noe om livet underveis som gjelder for alle, religiøse eller ikke.

Hun har gått syv forskjellige ruter på Caminoen, og hver gang må hun minne seg selv på at hun må ta med seg mindre vekt; sminke og ekstra klær er bare ekstra vekt på reisen.
“Spirituell, men ikke religiøs

Antallet “åndelige, men ikke religiøse” pilegrimer på Caminoen har økt i løpet av de siste to tiårene, i takt med at den demografiske gruppen har vokst og med fremveksten av “sekulær åndelighet”.

Treet viser veien.

Jacqui Frost, som forsker på helse og velvære blant ikke-religiøse i Purdue, sier at forskere i økende grad bruker begrepet åndelighet for å snakke om sekulære opplevelser av å føle seg knyttet til noe som er større enn en selv – noe som, ifølge henne, ofte skjer i naturen.

“Vi har begynt å sekularisere mye av det som tidligere var religiøse ritualer”, sier Frost. “Tenk på meditasjon, yoga eller til og med ateistiske kirker. Mange mennesker er interessert i ritualer og i å finne mening i disse kollektive hendelsene.”

Når denne voksende spirituelle, men ikke-religiøse gruppen låner religiøse ritualer og trosforestillinger, er det et spørsmål om hvordan man kan gjøre det uten å tilegne seg dem. Mange av grunnene til at ikke-religiøse mennesker går Caminoen, er de samme som for religiøse mennesker.

I en studie fra 2019 i tidsskriftet “Sociology of Religion” undersøkte forskere ateisters og religiøse pilegrimers motivasjon for å gå Jakobsveien, og fant overveldende overlapping på tvers av motivasjoner; de fleste var ute etter å komme i kontakt med naturen og sitt dypere selv. De eneste to målene som skilte seg fra hverandre, var fellesskap og religiøs motivasjon, som begge var høyere for religiøse pilegrimer.

Ekspert på religiøs etikk og forfatter av den kommende boken “The Religion Factor: How Restoring Religion to Our Spirituality Makes It More Meaningful, Responsible, and Effective”, Liz Bucar, sier at det økende antallet åndelige, men ikke religiøse pilegrimer representerer et behov for å skape mening, selv når man har forkastet religion.

Men hun tror ikke det er så enkelt som å bare droppe religionen, og hun er ikke sikker på at man kan oppnå de samme fordelene uten.

“Hvis du vil få det virkelige utbyttet av pilegrimsvandring, må du engasjere deg i religionen”, sier Bucar. “Spiritualitet er det de kaller de delene av religionen som de liker. Religion er en del av den hemmelige sausen.”

Når alt kommer til alt, sier Bucar, er pilegrimsvandring åndelig turisme.

De ubehagelige faktaene reiselederne utelater

Bucar beskriver Caminoen i dag som en “kuratert, sosialt konstruert opplevelse med institusjoner involvert”. Hun pleide å lede studenter på Caminoen, men kom til å tro at turen ga næring til en idé om at du kan få tilgang til denne åndelige samhørigheten eller transcendensen gjennom å delta i en midlertidig opplevelse.

Hun sier at Caminoen faller inn i denne kategorien, som den nye boken hennes handler om, av åndelige “hacks” og snarveier som folk tar når de “ikke vil drive med religion”.

Bucar krevde at studentene skulle skrive et søknadsessay til kurset, og de fleste oppga ønsket om å få en transformativ opplevelse som begrunnelse for at de ønsket å gå Caminoen. “De er ute etter en rask løsning, en opplevelse som vil forandre livet deres”, sier hun.

Hun har ikke noe imot å ta med studenter igjen. Men hun ville gjort det på en annen måte. I stedet for å fokusere på den indre reisen, ville hun oppfordret studentene til å studere den historiske konteksten til rutene og de omstridte delene av historien som de offisielle spanske turguidene kanskje utelater.

Jakob er tross alt også kjent som Santiago Matamoros, “Maurerdreperen”. Historien om at Matamoros hjalp Karl den store med å myrde muslimer, får du ikke høre av en reiseleder. Hun ville sette konstruksjonen av historiske fortellinger i sentrum.

“Jeg ville gjort det mindre morsomt for dem og mindre til en “opplevelse”. Det er mye mer verdifullt at disse opplevelsene er ubehagelige og desorienterende”, sier Bucar. “Du må engasjere deg i religionen.”

For noen vil kristendommen alltid være en del av Caminoen

For Sanborn vil kristendommen alltid være en sentral del av Caminoen – selv for dem som har med seg en annen religion eller ingen religion på pilegrimsvandringen – selv om hun er enig med Bucar i at kristendommen på Caminoen ikke alltid har vært vakker.

“Jeg synes det er viktig å hedre kristendommen på Caminoen, og sette pris på tradisjonene og den fantastiske kunsten og arkitekturen på Caminoen. Men Caminoen går også over både stedet der over 80 mennesker ble hentet fra hjemmene sine i fjellene, og byen der de ble brent på bålet. Så jeg synes det er viktig å se religionens beste og verste sider”, sier Sanborn.

“Hver gang jeg går inn i en kirke eller katedral på en varm dag, føles det umulig å ikke bli imponert.”

Sanborn motsetter seg imidlertid tanken om at ikke-katolske pilegrimer – “noen ganger kalles de turistpilegrimer” – ikke er i stand til å oppleve det Caminoen har å by på.

“Alle jeg har møtt langs Caminoen får mer enn de hadde forventet, så det er nok best å ikke dømme,” sier hun. “Caminoen er bare så spesiell på en måte jeg ikke later som om jeg forstår, og det er en del av livets store mysterium. Det er magisk.”

Les også:

Lager pilgrims-sti fra Torrevieja-området til Santiago de Compostela

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter