Demonstranter sprayer turister med vannpistoler

Publisert

Tusenvis av demonstranter marsjerte gjennom Barcelona i helgen for å uttrykke sinne over masseturismen og dens innvirkning på Spanias mest besøkte by. Tilskuere som spiste på restauranter i den populære bydelen La Barceloneta, ble gjennomvåte da noen demonstranter sprayet dem med vannpistoler mens de skrek “Turister, dra hjem, dere er ikke velkomne!”.

Videoopptak viste at spisegjester ble tvunget til å bytte bord på noen restauranter for å unnslippe protestene på lørdag, mens andre restauranter ble symbolsk avsperret av demonstrantene.

Demonstrantene bar bannere med påskriften “Turister, dra hjem” og krevde en reduksjon i antallet utenlandske besøkende til Barcelona, og stoppet foran hoteller og restauranter for å konfrontere turister.

Frustrerte unge

I etterkant av finanskrisen har man i Spania sett flere populist-bevegelser gro frem. Disse utnytter frustrasjoner i befolkningen med å forenkle problemer og peke ut klare syndebukker. Spesielt i Katalonia har dette først ført til at man ville løsrive seg fra Madrid som skulle være kimen til problemer som at ungdom ikke kan komme seg inn på bolig-markedet. Nå ser man at det er turistene og utleieboliger som får skylden for at mange unge ikke kan komme seg inn på boligmarkedet i sentrale områder.

Byen har blitt “ubeboelig”

“Jeg har ingenting imot turisme, men her i Barcelona lider vi under en overdreven turisme som har gjort byen vår ubeboelig”, sier en av demonstrantene til det franske nyhetsbyrået AFP.

Lokale myndigheter sier at boligprisene i den spanske byen har steget med 68 prosent i løpet av det siste tiåret, noe som har blitt et av de viktigste stridspunktene for de misfornøyde innbyggerne.

“De siste årene har byen blitt fullstendig omgjort til en by for turister, og det vi ønsker er en by for innbyggerne og ikke i turistenes tjeneste”, sa en annen demonstrant til et nyhetskamera fra Reuters.

I juni sa ordføreren i Barcelona, Jaume Collboni, at han innen 2028 ville slutte å fornye de tusenvis av turistlisensene som gir utleiere tillatelse til å leie ut boliger til utenlandske besøkende. Ifølge Collboni vil dette gjøre boligene, som i dag annonseres på plattformer som Airbnb, tilgjengelige for lokalbefolkningen.

Les også:

Spansk domstol: Ungdommen er «for lat» til å få lommepenger

Spanjolene arbeider mer men produserer mindre mye mindre enn resten av Europa

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter