Vedtar amnesti for katalanske separatister etter at regionens har utlyst nyvalg

Publisert

Godkjennelsen av den omstridte amnestiloven kommer dagen etter at Catalonias president Pere Aragones utlyste nyvalg i mai. Me det åpnet han døren for at ekstremisten Carles Puigdemont kan stille til valg fra sin eksil-posisjon i Belgia noe han kunngjorde 21. mars.

Spanias nasjonalforsamling godkjente torsdag 14. mars en kontroversiell amnestilov som benåder hundrevis av ledere og tilhengere av den katalanske separatistbevegelsen – inkludert de som var involvert i regionens mislykkede forsøk på å erklære uavhengighet fra Spania i 2017.

Lovforslaget ble foreslått av den sosialistiske statsministeren Pedro Sánchez som en måte å legge løsrivelsesforsøket fra de daværende lederne i Catalonia bak seg – et forslag som opprørte mange spanjoler.

Lovforslaget om amnesti ble vedtatt med stemmetallene 178-172 i det 350 seter store underhuset i Madrid. Anvendelsen av loven vil bli avgjort av domstolene fra sak til sak.

Motstanderne av lovforslaget mener at det er uhørt mildt mot dem som fremprovoserte en av landets største kriser siden general Francisco Francos død i 1975.

Det katalanske parlamentet erklærte uavhengighet 27. oktober 2017 etter å ha utlyst en folkeavstemning om løsrivelse, men uten å få internasjonal støtte. Carles Puigdemont, arkitekten bak den ulovlige folkeavstemningen, flyktet senere fra Spania, i likhet med flere andre høytstående katalanske tjenestemenn.

Hundretusener av mennesker i Catalonia risikerer straffeforfølgelse i forbindelse med folkeavstemningen og protestene, og Puigdemont og andre ledere befinner seg fortsatt i utlandet.

Avstemningen fant sted dagen etter at den katalanske presidenten Pere Aragones utlyste nyvalg 12. mai etter at minoritetsregjeringen hans ikke klarte å få gjennom et budsjett for den velstående regionen nordøst i Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter